Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Ράγισαν» οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 1,96% για το Γενικό Δείκτη

Η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σε Αμερική και Ευρώπη οδήγησε σε πτωτικό κύμα τα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος για την μείωση του πληθωρισμού θα είναι μεγάλος ενώ και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών των μεγάλων κρατών θα δοκιμαστούν.

Το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών επιδείνωσε την τεχνική εικόνα που είχαν τα χρηματιστήρια μέχρι τότε ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε τις στηρίξεις των 1.180 μονάδων και βυθίστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σημαντική υποχώρηση στις ξένες αγορές

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, είχαν ξεκινήσει πτωτικά αλλά μετά το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών η πτώση των δεικτών τους επιδεινώθηκε. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,61%), ο S&P 500 κατά (-0,91%), ο Nasdaq (-1,08%).  Στις ευρωπαικές αγορές, ο γερμανικός DAX βυθιζόταν κατά (-0,95%), ο γαλλικός CAC (-0,98%), o  πανευρωπαικιός Εurostoxx 50 (-0,95%) και ο ιταλικός MIB (-1,23%).   

Ελληνικό χρηματιστήριο : Ελεύθερη πτώση κάτω από τις 1.180 μονάδες . Στις 1.168,45 μονάδες το κλείσιμο της συνεδρίασης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης σε υποχώρηση προς τις 1.190 μονάδες και δοκίμαζε μετά το μισό της συνεδρίασης τις στηρίξεις των 1.180 μονάδων. Το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών οδήγησε σε σπάσιμο και των επιπέδων των 1.180 μονάδων με αποτέλεσμα να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρας στις 1.168,45 μονάδες με υποχώρηση (-1,96%) και αξία συναλλαγών στα 81 εκατ. Ευρώ. 

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 19 έκλεισαν ανοδικά και οι 85 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,98%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -1,29%.

Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες βρέθηκαν σε σημαντική υποχώρηση. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι δείκτες των χρηματοοικονομικών (-3,41%), οι πετρελαιακές (-2,72%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-2,72%0, το εμπόριο (-2,6%) , οι βιομηχανικές (-2,19%) και οι τραπεζικές (-1,87%).  Μερικές μεμονωμένες ανοδικές εξαιρέσεις όπως η Alpha Bank και  η Aegean από την υψηλή κεφαλαιποίηση δεν κατάφεραν να αλλάξουν την πτωτική τάση.  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Μυτιληναίος, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται καθοδικά λόγω αποκόμιση κερδών από τους ξένους επενδυτές αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Η ανακοπή της πτώσης εξαρτάται κυρίως από την εικόνα που θα διαμορφωθεί στις ξένες αγορές και οικονομίες.  Από εδώ και πέρα, οι επόμενες στηρίξεις κατεβαίνουν χαμηλότερα στις 1.150 μονάδες και ενδεχομένως στις 1.120 εάν συνεχιστεί η πτώση. Στον αντίποδα , η αντίσταση διαμορφώνεται στις 1.180-1.200 μονάδες. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ