Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ο πόλεμος στο Ισραήλ είναι ο νέος μαύρος κύκνος για τις αγορές

O πόλεμος στο Ισραήλ αποτελεί τον νέο «μαύρο κύκνο» για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Το πρώτο που θα αντιδράσει από τις εχθροπραξίες θα είναι το πετρέλαιο αφού η Μέση Ανατολή αποτελεί την κύρια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου. Μία νέα ανοδική κίνηση στις τιμές του πετρελαίου συνεπάγεται νέες πληθωριστικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και στην ελληνική.  Από σήμερα οι αγορές ετοιμάζονται να δουν μία νέα εκτίναξη στις τιμές του χρυσού.

Οι ξένες αγορές βρίσκονται στην μεγαλύτερη μεταβλητότητα των τελευταίων 20 ετών αφού οι φόβοι για τον πληθωρισμό εναλλάσσονται με τους φόβους για ύφεση. Το γεγονός ότι οι μισοί αναλυτές βλέπουν ύφεση και οι άλλοι μισοί βλέπουν οριακή ανάπτυξη ή στασιμοπληθωρισμό δείχνει πόσο ασαφή είναι τα πράγματα στις οικονομίες. Το μόνο θετικό, παρά την μεταβλητότητα, για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια είναι ότι οι απώλειές τους από τα ιστορικά υψηλά τους δεν έχουν ξεφύγει από το (-15%). 

Ψηλά η επενδυτική όρεξη

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων κρατών παρέμεναν (μέχρι την Παρασκευή) κοντά σε σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα ο DAX είναι πάνω από τις 15.000 μονάδες, ο CAC πάνω από τις 7.000 μονάδες και ο ιταλικός MIB πλησιάζει τις 28.000 μονάδες. Άρα η επενδυτική όρεξη παραμένει υψηλή.  

Σε ότι αφορά στην αμερικανική οικονομία, η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική γιατί θα δείξει εάν τελικά ισχύει ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων ή θα οδηγηθούμε σε νέα υψηλά επιτόκια (στο 5%) και πιθανότατα ύφεση στις ΗΠΑ.  Και στις ΗΠΑ , ο Dow Jones παραμένει υψηλότερα των 33.400 μονάδων και ο S&P 500 στις  4.400 μονάδες οπότε τεχνικά δεν φαίνεται ότι υπάρχει κρίση. 

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Ευκαιρία σταθεροποίησης και ανόδου για μετοχές και δείκτες η σημερινή συνεδρίαση

Μειώνουν οι ξένοι επενδυτές

Η εξάρτηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις ξένες αγορές είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την πορεία της εγχώριας αγοράς. Η πολύ χαμηλή εγχώρια ζήτηση για μετοχές που αναζωπυρώνθηκε λίγο με την είσοδο της OPTIMA δεν φαίνεται να επηρεάζει την κίνηση της αγοράς. 

Από τον Μάιο 2023 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχαμε πωλήσεις πάνω από 350 εκατ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Σε μία περίοδο που είχαμε μία διπλή ανάβαθμιση, μείωση ελλειμμάτων , υψηλή κερδοφορία στις εισηγμένες, μερισματικές αποδόσεις  και υποχώρηση πληθωρισμού οι ξένοι έμειναν αδιάφοροι και μείωσαν θέσεις τους. 

►Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Εβδομαδιαία βουτιά 6% και μειωμένοι τζίροι - Απώλειες 1,48% σήμερα

Η πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου διέψευσε τις προσδοκίες

Όταν τέλειωσε ο Σεπτέμβριος με σημαντικές απώλειες, ελπίζαμε ότι θα δούμε αλλαγή στην τάση αλλά η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου διέψευσε τις προσδοκίες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υποχώρηση (-6%) με ρευστοποιήσεις στο σύνολο των blue chips. Τράπεζες, πετρελαιακές, βιομηχανικές, εμπόριο, ενέργεια, υποδομές όλοι οι κλάδοι δέχθηκαν πυρά ρευστοποιήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια κατ’ αρχήν και σε μικρότερο βαθμό από εγχώρια θεσμικά που ακολουθούν.  

Η άνοδος του Γενικού Δείκτη που είχε ξεπεράσει το 40% το καλοκαίρι, πλέον περιορίζεται στο 22,3% ενώ οι τράπεζες που σε επίπεδο κλαδικού δείκτη είχαν φτάσει το 70% το καλοκαίρι τώρα βρίσκονται στο 37%. Οι τηλεπικοινωνίες (δηλαδή ο ΟΤΕ) παρά το γεγονός ότι είχε μία αξιοπρεπέστατη και σταθερή εβδομαδιαία κίνηση, από την αρχή του 2023 καταγράφει απώλειες. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε μετοχές με μερισματικές διανομές όπως για παράδειγμα η Jumbo και ο ΟΠΑΠ (αρχές Νοεμβρίου).

Τα περισσότερα δεικτοβαρή blue chips εξαρτώνται από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών που δεν είναι οι καλύτερες όχι βέβαια για την Ελλάδα αλλά για την διεθνή οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι διορθωτικές κινήσεις στις  δύο πιο αναπτυσσόμενες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τον Μυτιληναίο και την Cenergy που παρά τις συμφωνίες και τα έργα που ανακοινώνουν υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η κρίση των ομολόγων και στο βάθος η S&P

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της πιο σημαντικής ίσως αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την S&P.  Δυστυχώς όμως τα θετικά νέα που αναμένονται για την ελληνική οικονομία έχουν χαθεί κάτω από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. 

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία των ελληνικών ομολόγων μετά την διπλή αναβάθμιση από DBRS και Moody’s.  Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού σε διάστημα ενός μηνός εκτινάχθηκε από το 3,9% στο 4,4% λόγω του παγκόσμιου sell off στα ομόλογα. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υποχωρήσει προς το 3,6%.  Η κρίση ομολόγων είναι απόρροια της πληθωριστικής κρίσης και της υπο-ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ