Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα αξιολόγησης από την S&P αλλά και έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών

Πηγή: Pixabay

Η πορεία του πετρελαίου από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό (Αμερική) και ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που ξεκινά. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα , παρά την εβδομαδιαία άνοδο κατά 2,88% περίπου αυτό που κυριάρχησε ήταν η έντονη μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης ανεβοκατέβηκε κατά 140 μονάδες περίπου (από τις 1.110 την Δευτέρα στις 1.206 υψηλό Πέμπτης και μετά στις 1169 την Παρασκευή) δείγμα της ευρύτερης ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές.

Η αξιολόγηση της S&P την Παρασκευή

Για την εβδομάδα που ξεκινά, οι ανακοινώσεις της S&P για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες (ενόψει της επενδυτικής βαθμίδας) θα ήταν αυτές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το ελληνικό χρηματιστήριο υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όμως σε μεγάλο βαθμό η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η S&P θα μας αναβαθμίσει και περιμένουμε μόνο τις αξιολογικές κρίσεις της για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Πετρέλαιο-Πληθωρισμός- Γεωπολιτικές εξελίξεις

Στα υπόλοιπα πεδία, το πετρέλαιο αποτελεί τον διεθνή εφιάλτη για τις οικονομίες αφού δεν θέλουν να υποστούν νέο πληθωριστικό κύμα ούτε νέες αυξήσεις επιτοκίων για δεύτερη φορά μετά την Ουκρανία. Τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν σημαντικά κέρδη στο γ’ τρίμηνο και αυτό μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στο ενδεχόμενο μεγάλης πτώσης. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνης παραμένει αυξημένος αλλά οι προθέσεις της ΕΚΤ είναι να προστατεύσουν τις οικονομίες των μελών από τον στασιμοπληθωρισμό ή και την ύφεση.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Διακυμάνσεις και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναμένονται έντονες διακυμάνσεις όπως αυτές που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Το γεγονός ότι οι πολλές εισηγμένες έχουν αρχίσει ή έχουν αποφασίσει προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών μοιάζει ως «αμυντική κίνηση».

Ο τραπεζικός κλάδος ανάκαμψε την προηγούμενη εβδομάδα (από Παρασκευή σε Παρασκευή) δείχνει ότι έχει δημιουργήσει γερές βάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον, στα παρόντα επίπεδα. Ακόμη και εάν διορθώσουν οι μετοχές του κλάδου, έχουν προυποθέσεις να επιστρέψουν.

Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, η ΔΕΗ είχε καλή τεχνική εικόνα και ανάκαμψη πάνω από τα 9 ευρώ, ο Titan Int βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι προδικάζοντας θετικά αποτελέσματα και στο γ’ τρίμηνο, η μετοχή της Μυτιληναίος δημιουργεί βάσει πάνω από τα 35 ευρώ, η Jumbo αποφασίζει τη διανομή του μερίσματος μέσα στην εβδομάδα

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ