Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη στις 815,1 μονάδες

Χρηματιστήριο
Πηγή: Pixabay

Αίφνης το κλίμα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης χάλασε και μαζί τους επηρεάστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο που κινήθηκε χαμηλότερα και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Οι τραπεζικές μετοχές από εκεί που διαπραγματεύονταν με σημαντικά κέρδη, βρέθηκαν είτε με οριακές μεταβολές είτε με αυξημένες πιέσεις (πχ Eurobank).

Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις  815,1 μονάδες με υποχώρηση  -0,24%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) μεταβλήθηκε κατά -0,2%  και ο δείκτης FTSE Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατά -0,36%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (0,87%), οι Πρώτες Ύλες ενώ ο τραπεζικός δείκτης διασώθηκε με (0,22%). Καμία έκπληξη για την άνοδο των Τροφίμων-Ποτών (0,25%) λόγω της Coca Cola , για όσους διάβασαν το πρωινό μας σχόλιο.

Περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας

Η ζημιά ήταν μικρή μεν σε αριθμητικό επίπεδο, αλλά έστω και την τελευταία στιγμή ανακλήθηκαν εντολές αγοράς και χάλασε το κλίμα ανόδου που είχε δημιουργηθεί την Δευτέρα και Τρίτη.  Η μεταστροφή της τάσης δεν μας προξένησε εντύπωση. Σας είχαμε προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι είμαστε σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και οποιαδήποτε ανοδική κίνηση θα είναι βραχυπρόθεσμη. Ως  μία τέτοια (βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητας συνεδρίαση) χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών. Ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα θα συσσωρεύσει μεταξύ 790-810 μονάδων πριν κάνει την επόμενη ανοδική κίνηση.

Οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία, οι επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσουν τα δικά τους χαρτοφυλάκια μετοχών-  να μην παρακολουθούν  τους δείκτες-  και να θέτουν όρια ανόδου ή πτώσης στις μετοχές τους.

Η μεσομακροπρόθεσμη τάση στις χρηματιστηριακές αγορές  είναι ανοδική αφού ευνοείται από τρείς παραμέτρους:

  • Eπέκταση εμβολιασμού και ολοκλήρωση μέσα στο 2021
  • Ενεργοποίηση μέσα στο καλοκαίρι του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ε.Ε
  • Επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση
  • Ανάπτυξη τεχνολογίας

Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και για το ελληνικό χρηματιστήριο αρκεί βέβαια να υπάρχει δημοσιονομική βελτίωση, ενίσχυση εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης και εμφάνιση ανάπτυξης από το β' και γ' τρίμηνο 2021 λόγω έναρξη (κάποιας μορφής) τουριστικής κίνησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ