Νέα
  • ΓΔ: 1419.01 +1.05%
  • Τζίρος: 45,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μικρή άνοδος παρά την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές - Κέρδη 0,3% στην εβδομάδα

Τα εταιρικά αποτελέσματα σε Αμερική και Ευρώπη είναι αυτά που συγκρατούν τα διεθνή χρηματιστήρια από εντονότερη πτώση. Στις ΗΠΑ ,τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν να συγκρατούν τους 3 βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο δείκτης S&P 500 στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης αυξάνεται κατά 0,16% και ο δείκτης Nasdaq κατά 0,88%. Ο Dow Jones των 30 επιχειρήσεων υποχωρεί κατά (-0,17%).

Στην Ευρώπη, οι τάσεις λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος ήταν καθαρά πτωτικές. Τα μακροοικονομικά μεγέθη στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης προβληματίζουν, ενώ οι αγορές εστιάζουν επιλεκτικά στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-0,08%), ο γαλλικός CAC (-1%), o ιταλικός MIB (-0,72%) και ο Eurostoxx 50 (-0,58%).

Χ.Α. : Κίνηση κοντά στις 1.180 μονάδες

Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν εξαιρετικά υποτονική από πλευράς συναλλαγών. O Γενικός Δείκτης στις πρώτες ώρες κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας μέχρι τις 1.189 μονάδες, αλλά μετά οι πωλήσεις σε δεικτοβαρή blue chips τον έφεραν σε αρνητική μεταβολή, όπου παρέμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης.

Κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης καταγράφηκε συσπείρωση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 1.180 μονάδων (όπως συμβαίνει στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις) και έκλεισε στις 1.178,79 μονάδες με άνοδο 0,12%.

Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 68 εκατ. Ευρώ , ενώ μέχρι τις 14.00 δεν είχε ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ, δείγμα πόσο ρηχή ήταν η συνεδρίασης.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 61 ήταν ανοδικές και οι 81 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,17%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,29%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (2,06%), τηλεπικοινωνιών (1,61%), Χρηματοοικονομικών (0,99%), Κατασκευαστικών (0,48%)

και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-3,56%), των τροφίμων – ποτών (-1,54%) και των ταξιδιών (-0,85%). Αντίρροπες τάσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου (ανοδικά Alpha , Eurobank, πτωτικά ΕΤΕ και Πειραιώς) έφεραν άνοδο μόλις 0,2%.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΕΤΕ, Jumbo και τράπεζα Πειραιώς.

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις στραμμένα τα βλέμματα

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η αγορά συσσωρεύει πέριξ των 1.180 μονάδων (γι' αυτό θεωρούνται κομβικές είτε στην άνοδο είτε στην πτώση) προκειμένου να ετοιμαστούν οι κινήσεις ενόψει του τελευταίου διμήνου του έτους.

Τα εταιρικά αποτελέσματα προς το παρόν διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ οι μακροοικονομικές εξελίξεις μοιάζουν να έχουν προεξοφληθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένες αγορές και η αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου είναι αυτές που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο του τελευταίο διμήνου. Εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιδεινωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει την πορεία των ξένων κεφαλαιαγορών δηλαδή θα δεί χαμηλότερα επίπεδα. Εάν στο εξωτερικό υπάρξει 'year's end rally' ( άνοδος στο τέλος του χρόνου) τότε είναι πιθανή η επιστροφή προς και πάνω από τις 1.200 μονάδες. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ