Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ντεμπούτο της Trade Estates στο Χ.Α, τα «αεροπλανικά» της AEGEAN και το «comeback» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ξένες αγορές -  Ήρθε ο καιρός του 'θερισμού'  σε μία -παράδοξα- θετική χρονιά

Οι ξένες αγορές (Αμερική και Ευρώπη) είχαν μία πολύ καλή χρονιά το 2023 , τηρουμένων των αναλογιών και των μεγεθών τους, παρά το γεγονός ότι είχαμε τα απόνερα της ανόδου του πληθωρισμού και των αυξήσεων επιτοκίων στο β' και γ' τρίμηνο και βέβαια τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.  Όπως λένε πολλοί αναλυτές, σπανίως έχουμε τόσες αρνητικές παραμέτρους και τόσο καλή πορεία των αγορών.  Πλέον οι δύο τελευταίοι μήνες του 2023 θα έχουμε τον 'θερισμό των καρπών΄, δηλαδή οι επενδυτές θα πάρουν τις υπεραξίες και τα μερίσματα που δημιουργήθηκαν. Πάντως εάν έχουμε θετικές ειδήσεις (εταιρικά αποτελέσματα) τον Δεκέμβριο ίσως υπάρξει το παραδοσιακό ράλι στο τέλος του χρόνου και ενόψει της νέας χρονιάς.

Eλληνικό χρηματιστήριο: Αποσυμπίεση και άνοδο προς τις 1.240-1.250 μονάδες. Κίνδυνος από τις ρευστοποιοήσεις στο εξωτερικό  

Με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη εβδομάδα και εκτονώνοντας τις προηγούμενες πιέσεις,ο Γενικός Δείκτης έφτασε χθες στις 1.237 μονάδες και πλέον βάζει πλώρη για πάνω από τις 1.240 μονάδες.  Η άνοδος δεν θα είναι εύκολη με το διεθνές κλίμα κόντρα. Μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις σε Αμερική και Ευρώπη, ίσως έχουμε μετάδοση των πιέσεων και στην Ελλάδα. Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις στην Ευρώπη, έχοντας προεξοφλήσει νωρίτερα και την επενδυτική βαθμίδα και την πολιτική σταθερότητα και τους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Το ζητούμενο για τους χρηματιστές είναι να αυξηθούν και πάλι οι ημερήσιοι τζίροι στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών και να παραμείνουν οι αποτιμήσεις των μετοχών στα παρόντα επίπεδα χωρίς περαιτέρω πτώση.  

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: To «κόψιμο» της ΟΠΑΠ, η «γερμανική» ΚΡΙ - ΚΡΙ και τo rebalance στο Χ.Α

Τράπεζες- Πρωταγωνίστριες των χρηματιστηριακών εξελίξεων

Οι τραπεζικές μετοχές (4+2) έχουν κάθε λόγο να κινούνται ανοδικά, όπως συνέβη χθες. Μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα με πρώτη την Alpha Bank (πώληση του 9%), την ΕΤΕ (ενόψει placement 20%) και μετά την Τράπεζα Πειραιώς που έχει την δυσκολότερη αποστολή για την έξοδο του ΤΧΣ αλλά δεν πιέζεται τόσο πολύ χρονικά. Πιθανότατα θα έχουμε στο τέλος του 2023 ρεκόρ 15ετίας στις κερδοφορίες των ελληνικών τραπεζών και μετά διανομή μερίσματος μέσα στο 2024. Αυτά τουλάχιστον προεξοφλούν οι μετοχές τους.

Alpha Bank :  Βλέπουν πώληση του πακέτου 9% στην Unicredit στα επίπεδα των 1,6 -1,7 ευρώ.

 Η Unicredit θέλει το 9% και μπορεί να πληρώσει ένα καλύτερο premium για την μετοχή. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η σημερινή άνοδος. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς δεν αποκλείουν κάποια τιμή μεταξύ 1,6-1,7 ευρώ με premium περίπου 18% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Υπάρχουν , βεβαίως, προσδοκίες για μεγαλύτερο premium αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι «χρυσές δουλειές» της JUMBO, η «μυρωδιά» ξένων fund και η πρωταθλήτρια Cenergy

ETE : Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα 9μηνου και βάζουν τα θεμέλια για το placement

Σήμερα (7 Νοεμβρίου) η ETE θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μηνου που εκτιμάται ότι θα είναι καλά. Αυτά τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν την βάση για να ξεκινήσει η διαδικασία για το placement στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, δηλαδή από τις 15 Νοεμβρίου και μετά. Το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές δεν έχουν πιεστεί ιδιαίτερα βοηθά την ΕΤΕ να διεκδικήσει καλύτερες τιμές. Εάν είναι και καλοί (στρατηγικοί) επενδυτές ακόμη καλύτερα...

Eλλάκτωρ : Επιστροφή με δύναμη πάνω από τα 2 ευρώ

Με πολλές εντολές αγορές και αυξημένους όγκους η μετοχή της Ελλάκτωρ επέστρεψε πάνω από 2 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν η άνοδος αποτελεί κίνηση του βασικού μετόχου (Reggenborgh) για ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του ομίλου ή σχετίζεται με την διαφαινόμενη πρόθεση να πουλήσει κάποιο μερίδιο από την συμμετοχή του στην Alpha Bank.

Aegean : Οι πρόσφατες εξελίξεις και η αποπληρωμή των warrants εκτίναξαν την μετοχή

“Αεροπλάνο” έγινε χθες η μετοχή της Aegean μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην πληρωμή των warrants (δηλαδή της κρατικής συμμετοχής έναντι μετοχών). Το γεγονός ότι θα πουλήσει τις μετοχές σε αρκετά καλή τιμή (premium) σε σχέση με την τότε τιμή (5,5 ευρώ) έφερε μεγάλη άνοδο στη μετοχή.  

ΕΧΑΕ: Εκδήλωση για τα 15 χρόνια της ΕΝ.Α

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, διοργανώνει την εκδήλωση “2023 ATHEX EN.A FORUM - Εναλλακτική Αγορά Χρηματιστηρίου Αθηνών: Νέα εποχή, νέες ευκαιρίες”.Στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 5:00 μ.μ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από τον χρηματοοικονομικό τομέα και την επιχειρηματική κοινότητα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει αναφορά στην 15ετή πορεία της Εναλλακτικής Αγοράς και στον ρόλο της ως πηγής χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, θα παρουσιαστούν όλες οι επερχόμενες τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς, οι οποίες έχουν στόχο την διευκόλυνση των νέων εισαγωγών, και την εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Λάμψα: Οι αποφάσεις της Γεν. Συνέλευση για την μειοψηφική συμμετοχή στην Regency Investments  

Αποφάσισε ομόφωνα και παμφηψεί την έγκριση της απόκτησης της μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Regency Hellenic Investments S.A. μέσω συνδυασμένης απόκτησης από την 100% θυγατρική εταιρεία SELENA ENTERPRISES COMPANY LIMITED του ποσοστού μετοχών (33,91%) και του αντίστοιχου ποσοστού εκ του δανείου (Senior Facility Loan), που κατέχουν στην ως άνω εταιρεία τα πιστωτικά ιδρύματα ALPHA BANK, EUROBANK και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.  

Trade Estates : Στις 8 Οκτωβρίου κτυπά το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο

Τελετή έναρξης  διαπραγμάτευσης της μετοχής της Trade Estates κατά την συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023. Ο κ. Βασίλειος Φουρλής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.

EΛΑΣΤΡΟΝ : Η παραίτηση του εσωτερικού ελεγκτή

Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ Α.Ε.Β.Ε. – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ενημέρωσε  ότι ο Εσωτερικός Ελεγκτής της εταιρείας κ. Ηλίας Βενέτης αποχώρησε από την εταιρεία για προσωπικούς λόγους.
Η εταιρεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατά το δυνατόν άμεση πρόσληψη νέου εσωτερικού ελεγκτή σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου και ειδικότερα του άρθρου 15 Ν. 4706/2020, την οποία θα γνωστοποιήσει με νεότερη ανακοίνωση προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Hellas Fin : Γιατί δίνει έμφαση στα Έντοκα Γραμμάτια

Σε ένα περιβάλλον με διατηρήσιμα υψηλά επιτόκια και για το 2024 ,και με τις συστημικές τράπεζες να προσφέρουν επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που κατά μέσον όρο δεν
ξεπερνούν το 1%, οι επενδυτές οφείλουν να αξιολογήσουν μέσω ποιων τοποθετήσεων θα μπορούν να καρπωθούν ανταγωνιστικές αποδόσεις που θα καλύπτουν τον μέσο
πληθωρισμό. Σύμφωνα με την HellasFin, εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, μία από τις κύριες επιλογές για τους επενδυτές είναι τα Έντοκα Γραμμάτια κρατών με χρονικό ορίζοντα από 3 μήνες έως 12 μήνες. Οι τρέχουσες αποδόσεις τους κυμαίνονται από 3,5%-3,90% ανάλογα με την διάρκεια της έκδοσης και με τα τρέχοντα δεδομένα να υπερκαλύπτουν τον ελληνικό πληθωρισμό που σε μέσα επίπεδα βρίσκεται στο επίπεδο του 3%-3,2%.

Eταιρικά Ομόλογα : Μείωση της αξίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο

Η αξία (σε ακαθάριστους όρους) των νέων εκδόσεων Εταιρικών Ομολόγων Υψηλής Πιστοληπτικής Διαβάθμισης σωρευτικά από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε σε 1118 δισ. δολάρια έναντι 1130 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2022 (μείωση -1,1%). Αντίθετα, των αντίστοιχων Χαμηλής Πιστοληπτικής Διαβάθμισης, τα οποία είναι πιο πιθανό να εκδίδονται από εταιρείες με σχετικά χαμηλότερο αξιόχρεο, καθιστώντας τις περισσότερο ευάλωτες σε δυσκολία χρηματοδότησης από εμπορικές Τράπεζες δεδομένης της αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης δανείων η οποία ξεκίνησε το Τ4:2022 και συνεχίζεται, αυξήθηκε σε 146 δισ. από 99 δισ. (+46,6%). Να σημειωθεί πως το περιθώριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε σε 429 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο το 10Μ:2023 από 436 κατά μέσο όρο το 10Μ:2022

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ