Νέα
  • ΓΔ: 1275.5 -0.36%
  • Τζίρος: 13,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Reuters: Μικρή άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών το 2024 βλέπουν αναλυτές

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Μικρή άνοδο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προβλέπουν αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Reuters, καθώς η αισιοδοξία ότι τα επιτόκια έχουν πιάσει ταβάνι αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση της οικονομίας.

Διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές μετοχών, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο διάστημα 10-20 Νοεμβρίου, αναμένουν ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 θα αυξηθεί στις 475 μονάδες στο τέλος του 2024, δηλαδή 4,1% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη.

Ο δείκτης των 50 μεγαλύτερων και πιο ρευστών μετοχών της Ευρώπης (Stoxx 50) αναμένεται να αυξηθεί ακόμη λιγότερο, κατά 2,5%, για να κλείσει το επόμενο έτος στις 4.450 μονάδες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Κέρδη για το 2023

Φέτος, οι δύο αυτοί βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν θετική πορεία, με τον Stoxx 600 να καταγράφει κέρδη πάνω από 7% και τον Stoxx 50 πάνω από 14%, με το μεγαλύτερο μέρος τους στις αρχές του έτους, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία ωφελήθηκε από την επανεκκίνηση της κινεζικής.

Οι αντίθετοι άνεμοι για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο, επικράτησαν στην πορεία του 2023 και η Γερμανία φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι, λόγω της υψηλής ενεργειακής έντασης της βιομηχανίας της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων, διατηρώντας για αρκετό διάστημα το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Traders της αγοράς χρήματος στοιχηματίζουν ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου ήταν η τελευταία και ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 90 μονάδες βάσης το 2024.

«Η διάθεση ανάληψης ρίσκου θα οδηγήσει τους επενδυτές σε μία ανοδική πορεία τους επόμενους έξι μήνες, ιδιαίτερα καθώς οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν μία πιο χαλαρή στάση», δήλωσε αναλυτής.

Ο γερμανικός DAX προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% στο τέλος του 2024, έχοντας σκαρφαλώσει ήδη 14% φέτος.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ