Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Από καλύτερη θέση για τις ελληνικές εταιρείες το road show στο Λονδίνο

Το φετινό road show της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο δεν διαφέρει από πλευράς συμμετοχών από το περσινό, αλλά θα έχει ουσιώδεις ποιοτικές διαφορές. 

Η παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο road show το πρωί της Δευτέρας ουσιαστικά επικυρώνει το πολιτικό ενδιαφέρον για τις εγχώριες εισηγμένες. Οι 37 εταιρείες που θα συμμετάσχουν - όλες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι σημαντικότερες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση - αντιπροσωπεύουν σε όρους κεφαλαιοποίησης το 30% του ελληνικού ΑΕΠ και περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.  Επομένως, η παρουσία τους εκεί αποτελεί μία καλή ‘βιτρίνα’ για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Βελτίωση της οικονομίας

Οι άλλες ποιοτικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα road shows της μεταμνημονιακής περιόδου είναι ότι πλέον το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και γενικότερα διατηρεί μία πολύ καλή ανοδική προοπτική. 

Το ελληνικό ΑΕΠ και το 2024 αναμένεται - με βάση σχεδόν όλες τις προβλέψεις των ξένων οίκων και διεθνών οργανισμών - να αυξηθεί περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.  Άρα όσοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσβλέπουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εν μέσω ενός υγιούς μακροοοικονομικού περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ότι αναμένουμε και την αναβάθμιση από τη FITCH την 1η Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα στο 2023.

Ανθεκτικά τα διεθνή χρηματιστήρια

Η τρίτη διαφορά είναι ότι οι ξένες αγορές παραμένουν εξαιρετικά ανθεκτικές στις διάφορες κρίσεις φέτος, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, διαψεύδοντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις για μεγάλες διορθώσεις.  Ουσιαστικά όλοι οι απαισιόδοξοι (‘αρκούδες’) που προέβλεπαν μεγάλες χρηματιστηριακές καταστροφές και έσπευδαν να σορτάρουν  μετοχές και ομόλογα , θα κλείσουν την χρονιά με μεγάλες ζημιές ή τρέχουν να γυρίσουν τις επενδυτικές τους θέσεις.

Τα μεγαλύτερα ξένα χρηματιστήρια έχουν καταγράψει σημαντικές διψήφιες ανόδους και απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους. Ο αμερικανικός Dow Jones βρίσκεται πάνω από τις 35.000 μονάδες (είχε υποχωρήσει μέχρι και τις 31.000 μέσα στη χρονιά), ο S&P 500 έχει φτάσει στις 4.500 μονάδες και ο Nasdaq κινείται πάλι προς  τις 14.500 μονάδες. 

Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX  αμφισβητεί την διαφαινόμενη ύφεση της γερμανικής οικονομίας και κινείται πάνω από τις 16.000 μονάδες, ο ιταλικός MIB βρίσκεται πάνω από τις 29.000 μονάδες και προσεγγίζει τα υψηλά 10ετίας.

Τι εισροές κεφαλαίων περιμένουμε 

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, δεν είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο θα βοηθήσει στις εισροές φθηνών και ποιοτικών κεφαλαίων από μεγάλους οίκους και ασφαλιστικούς οργανισμούς που θα κατευθυνθούν κυρίως σε ομόλογα και μετά σε μετοχές με υψηλή εμπορευσιμότητα και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις

Mέχρι και τις τελευταίες εκθέσεις των ξένων οίκων, βλέπουμε ότι οι συγκρίσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών γίνεται σε επίπεδο αναπτυσσόμενων περιφερειακών αγορών.

Στο ίδιο επίπεδο θα είναι και το road show του Λονδίνου, το οποίο ‘τρέχουν’ στελέχη της Morgan Stanley υπεύθυνοι για τις περιφερειακές αγορές.  Με την επενδυτική βαθμίδα, το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανεβάσει τον πήχη και θα κληθεί να ανταγωνιστεί όχι περιφερειακά αναδυόμενα χρηματιστήρια αλλά χρηματιστήρια όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Αυστρίας που θα ανήκουν σε ομοειδείς κατηγορίες. 

Αυτό βέβαια θα αυξήσει και τις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών.  Οπότε, ο δρόμος στα υψηλότερα επίπεδα δεν θα είναι ‘στρωμένος με ρόδα’ αλλά θα απαιτεί συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή σε μακροοικονομικό επίπεδο και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα ομόλογα και στις μετοχές. Κανένα κρατικό ασφαλιστικό ταμείο δεν πρόκειται να εισέλθει στα ελληνικά ομόλογα εάν αυτά δεν αυξήσουν την εμπορευσιμότητά τους. 

Ήδη οι εισροές στα ελληνικά ομόλογα, έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, όπως φαίνεται από τις επανεκδόσεις τους. Σε όλες τις εκδόσεις (όπως φάνηκε και στην τελευταία των Εντόκων Γραμματίων) έχουμε μεγάλη ζήτηση και υπερκάλυψη κατά 3-4 φορές.  Η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και στο πρώτο τρίμηνο 2024 , εάν βεβαίως συνεχιστεί η ελληνική μακροικονομική προσπάθεια και δεν αλλάξει το κλίμα στις ξένες οικονομίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ