Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η 4αδα των ελληνικών τραπεζών, τα 500 εκατ. της Πειραιώς και το τέλος της ασυλίας των τραπεζιτών

Αμερικανικές αγορές : 'Πολύ σκληρές για να διορθώσουν'

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά λόγω αποκόμισης κερδών από πολλές μετοχές λόγω τέλους έτους αλλά σταδιακά, επειδή τα στοιχεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και το cyber monday ήταν ισχυρά, γύρισαν ανοδικά. Αυτοί που έβλεπαν μεγάλες χρηματιστηριακές καταστροφές μάλλον έχουν πάει για ύπνο τώρα.

Το ρεκόρ του S&P 500 από το 1928 και οι προβληματισμοί

Έχοντας μπει στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο S&P 500 κάνει ράλι 9% σε μηνιαία βάση. Εάν διατηρήσει τα κέρδη του έως την Πέμπτη και κλείσει με άνοδο άνω του 8%, ο δείκτης θα έχει πετύχει κάτι αρκετά σπάνιο, αφού από το 1928 έχει πιάσει αυτήν τη μηναία επίδοση λιγότερες από 10 φορές.  Βέβαια μετά από το 1928 ήρθε το 1929 και ότι αυτό σήμανε για τα χρηματιστήρια και την Παγκόσμια Οικονομία.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το «πέταγμα» της ΑEGEAN, το «13αρι» του ΟΤΕ και η επενδυτική της Fitch

Ευρωπαϊκές αγορές: Αυτές δεν γύρισαν ανοδικά.

Εν αντιθέσει με τις αμερικανικές αγορές, οι ευρωπαϊκές δεν γύρισαν ανοδικά κατά την ανοδική συνεδρίαση. Αλλά δεν είδαμε και πανικό. Με τους περισσότερους δείκτες να βρίσκονται πολύ κοντά σε ιστορικά υψηλά, μάλλον για διακριτική αποκόμιση υπεραξιών μοιάζουν οι διορθώσεις. Έρχονται και διακοπές χριστουγέννων σε 3 εβδομάδες και χρειάζονται ρευστότητα. Ραντεβού πάλι από το νέο έτος για στρατηγικές τοποθετήσεις.

Eνδιαφέρον για τις εισηγμένες αλλά και παγωμένη διάθεση μετά τις εξελίξεις στο Λονδίνο

Xάλασε τη διάθεση αρκετών ελλήνων παρευρισκόμενων στο road show της Morgan Stanley η στάση του βρετανού PM. Απο εκεί που θα έκαναν ένα ευχάριστο και διαφωτιστικό διήμερο  είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κλίμα φόρτισης. Ο εκνευρισμός  του δικού μας Πρωθυπουργού μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι είχε φορτίσει έμμεσα την ατμόσφαιρα. Απ' ότι μάθαμε τα περισσότερα one on one meetings τελειώνανε γρήγορα αφού φαίνεται ότι και οι ξένοι αναλυτές ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τα μεγέθη των εισηγμένων. Κάποια άλλα επιχειρηματικά ραντεβού, φαίνεται να συνεχιστούν στα εστιατόρια του Λονδίνου για περαιτέρω αναλυσεις ενόψει νέου έτους.

Tράπεζες : Τέρμα στην ασυλία των τραπεζιτών (και άλλων φορέων) βάζει το νέο νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο καταργείται η δίωξη τους κατόπιν έγκλησης του παθόντα και προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη τους. Ετσι αίρεται η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν την τελευταία 4ετία τράπεζες, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιοι φορείς. Πλέον και οι κρίνοντες , κρίνονται.

ΗΡΑΚΛΗΣ  3 για τις ελληνικές τράπεζες. Άνοδο στον κλάδο

Την έγκριση της για την ενεργοποίηση του προγράμματος παροχής  εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων έδωσε η Κομισιόν.

Ο νέος «Ηρακλής» (ο 3ος αν δεν κάνουμε λάθος)  θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12/2024, ενώ, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ένταξης των ρυθμίσεων του νέου «Ηρακλή» στο νομοσχέδιο για τα δάνεια που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή,  θα χρηματοδοτηθεί με  2 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού, Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε ότι «το καθεστώς Ηρακλής έχει ήδη συμβάλει επιτυχώς στην άρση του βάρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Οι εξελίξεις αυτές βοήθησαν και χρηματιστηριακά τον κλάδο που έκλεισε με άνοδο.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: H «μεγάλη συνάντηση των 4» στο Λονδίνο και το τρένο της ΕΚΤΕΡ

ΤΧΣ : Στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από την πιο αυστηρή, μέχρι στιγμής, άσκηση ανθεκτικότητας καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, δεδομένης της αποτελεσματικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αλλά και της αύξησης της κερδοφορίας τους κατά τα τελευταία έτη.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις 4 συστημικές τράπεζες, κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα. Επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατατάχτηκε στη 1η θέση μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς, η απόδοση των ελληνικών τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων (P2G και P2R) παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον.

Tράπεζα Πειραιώς : Μεγάλη προσφορά έριξε το κουπόνι

Για την έκδοση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,7 δισ. ευρώ, κατεβάζοντας το κόστος της έκδοσης. Η τράπεζα θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. 

Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε στο 6,75%, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στο 6,875% εναντι αρχικών σκέψεων για την τιμολόγηση (IPTs) που το τοποθετούσαν στη ζώνη του 7,125%.

Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. 

Mεγάλου (Πειραιώς) : Επιβραδύνθηκε η πιστωτική επέκταση το 2023

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι φέτος η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε φέτος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών του 2023, οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου €25 δισ. για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα €24 δισ., αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση. Λόγω των υψηλών επιτοκίων καταγράφεται επίσης μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη σημαντική ροή κεφαλαίων της Ε.Ε. από διάφορα προγράμματα, όπως το RRF, το RePowerEU, το EΣΠΑ, με το σύνολο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα έως το 2027 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ

ΕΧΑΕ: Εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Μάϊος 2023 - Οκτώβριος  2023.

Συνοπτικά θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών:

FTSE/XA Large Cap

Καμιά (0) προσθήκη, καμία (0) διαγραφή και μία (1) μεταβολή συντελεστή στάθμισης μετοχών (free float).

FTSE/XA Mid Cap

Δύο (2) προσθήκες, δύο (2) διαγραφές και δύο (2) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

FTSE/XA Δείκτης Αγοράς

Δώδεκα (12) προσθήκες, μία (1) διαγραφή και επτά (7) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

FTSE/XA Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης

Τέσσερις (4) προσθήκες, τέσσερις (4) διαγραφές και δύο (2) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus

Παύση υπολογισμού του δείκτη.

FTSE/XA Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών

ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) : Αύξηση τιμής στόχου από την Alpha Finance

Σε αναθεώρηση των προοπτικών της HELLENiQ ENERGY προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος στις 2 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή στόχο από τα €9,14 στα €9,96/ μετοχή, με τη συνολική απόδοση (περιθώριο ανόδου και μερισματική απόδοση) να διαμορφώνεται στο 35%.

ΔΕΗ: Πολύ καλή συνεδρίαση εν αναμονή ειδήσεων

Οι συμφωνίες που κλείνει η ΔΕΗ με διάφορες άλλες εταιρείες για crosselling πωλήσεων (ρεύμα μαζί με άλλα προιόντα και τούμπαλιν) φαίνεται ότι αποδίδουν και θα συνεχιστούν. Το πελατολόγιο έχει αυξηθεί σημαντικά και οι παλιές μέρες της εγκατάλειψης (από τους πελάτες) μάλλον έχουν αντιστραφεί. Παλιοί πελάτες επιστρέφουν.  Αναμένονται ειδήσεις για τις ενεργειακές της εξελίξεις

Ideal Holdings : Προχωρά σε έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 100 εκατ. Ευρώ

Ο όμιλος Ideal ανακοίνωσε την πρόθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες της αγοράς να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους, κατά κεφάλαιο, έως εκατό εκατομμύρια Ευρώ (100.000.000 Ευρώ) και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των ογδόντα εκατομμυρίων (80.000.000 Ευρώ), με διάρκεια πέντε (5) έτη. Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις αλλά και θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Τράπεζα της Ελλάδος : Μία πολυ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για έναν Μεγάλο Ελληνα

Με αφορμή την έκδοση του αναμνηστικού νομίσματος κυκλοφορίας 2 ευρώ με θέμα: «150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ