Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

X.A: Στις 1.280 μονάδες ο Γεν. Δείκτης εν αναμονή της FITCH - Χρηματιστηριακό ράλι στην Ευρώπη

Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίστηκε με τους δείκτες να οδηγούνται σε υψηλά πολυετίας ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα 2022 (προ πολέμου στην Ουκρανία). Εταιρικά αποτελέσματα, προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το 2024, υποχώρηση πληθωρισμού συνθέτουν τους βασικούς λόγους που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται έντονα ανοδικά από τα μέσα Νοεμβρίου και συνεχίζουν προς υψηλότερα επίπεδα.

Ο γερμανικός DAX αυξάνεται- λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,69%- μετά την απροσδόκητη μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ο γαλλικός CAC έχει άνοδο 0,3% , ο ιταλικός MIB έχει άνοδο 0,57% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,52%.  Την ίδια στιγμή οι αμερικανικοί δείκτες  έχουν μεικτές τάσεις εν αναμονή εξελίξεων και δηλώσεων από την FED. Ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,11% προς τις 36.000 μονάδες, ο S&P 500 κινούνταν οριακά πτωτικά (-0,07%) όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Eλλάδα: Προσέγγιση των 1.280 μονάδων και αναμονή της αξιολόγησης της FITCH

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι συναλλαγές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πολυ χαμηλές αλλά η ουσία είναι ότι ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε μετά από μήνες ξανά τις 1.280 μονάδες. Το τελευταίο επίπεδο πριν τις 1.300 μονάδες. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της αξιολόγησης από την FITCH η οποία εάν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, θα δώσει επίσημα το 'χρίσμα' της επενδυτικής βαθμίδας. Εάν αναβαθμίσει μόνο το outlook (προοπτικές) ίσως χρειαστεί να περιμένουμε για τα τυπικά την επόμενη αξιολόγηση. Πάντως χρηματιστηριακά, η ελληνική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα σε μεγάλο βαθμό.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Από τις 1.274 μονάδες μέχρι και τις 1.280.  Εάν κάτι ήταν μη θετικό ήταν οι χαμηλές συναλλαγές οι οποίες δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι απόντες στην παρούσα φάση.

Στο τέλος της συνεδρίασης , ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1280,11 μονάδες με άνοδο 0,39%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69  εκατ. Ευρω, από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,06% , ο δείκτης μεσαίας  κεφαλαιοποίησης FTSE Μid Cap κατά 0,75%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών Οικιακών προιόντων 3,59%, Χρηματοοικονομικών 1,92% Τροφίμων ποτών 1,23%,   και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγείας (-1,63%), Τραπεζών (-1,29%) και Τηλεπικοινωνιών (-1,04%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ήταν οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Jumbo, Αlpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

Νέο IPO (Orilina Properties) στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με έκδοση έως 32.200.000 νέων, κοινών, μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και με εύρος τιμής 0,91 έως 0,95 ευρώ, θα εισέλθει η Orilina Properties στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η δημόσια εγγραφή θα γίνει από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ