Νέα
  • ΓΔ: 1414.28 -0.35%
  • Τζίρος: 56,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το προγεφύρωμα του Χ.Α, το «πάρτι» του ελληνικού ΑΕΠ και το discount των ΕΛΠΕ

Αμερικανικές αγορές : Σε «χριστουγεννιάτικο πάρτυ» μετά τις δηλώσεις Πάουελ (FED)

Tην διαφαινόμενη άποψη ότι δεν θα έχουμε άλλες αυξήσεις επιτοκίων και ότι υπό συνθήκες μπορεί η FED να οδηγηθεί σε μειώσεις στο α’ τρίμηνο 2024 υιοθετούν οι επενδυτές στις ΗΠΑ. Ο Dow Jones ΄καλπάζει’ στις 36.300 μονάδες, δημιουργώντας νέα ρεκόρ ενώ ο S&P έχει ξεπεράσει τις 4.600 μονάδες. Κρίση, ποια κρίση; 

Eυρωπαϊκές αγορές :  Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο DAX και ο MIB

Σε νέο υψηλό πολλών ετών βρίσκεται ο DAX μετά και την χθεσινή άνοδο.  Όσοι επενδυτές είχαν ποντάρει σε πληθωριστική κρίση και ύφεση, μάλλον ανακαλουν τις θέσεις τους.  Ο DAX αγγίζει πλέον τις 16.500 μονάδες και βάζει πλώρη για υψηλότερα. Στο Μιλάνο (MIB) , το ράλι συνεχίζεται και ο δείκτης πλέον προσεγγίζει τις 30.000

Γενικός Δείκτης :  Προγεφύρωμα οι 1.280 μονάδες για τις 1.300 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την καθίζηση τζίρου

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι δείχνουν οι χαμηλές συναλλαγές την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης της FITCH. Είτε ότι οι επενδυτές απέχουν λόγω εποχής (τέλος έτους) είτε γιατί περίμεναν την FITCH , είτε γιατί έχουν προεξοφληθεί τα πάντα για το 2023. Διαλέγετε και παίρνετε.  Πάντως , οι 1280 μονάδες αποτελούν το προγεφύρωμα για τις 1.300 μονάδες από εβδομάδα. Μόλις 1,5% υψηλότερα είναι. 

Επενδυτική βαθμίδα:  Εάν πάνε καλά οι ξένες αγορές, θα εισρεύσουν μέχρι  15 δις. ευρώ στο α’ τρίμηνο 

Το ενδεχόμενο της επενδυτικής βαθμίδας έχει θερμάνει για τα καλά τους ξένους επενδυτές που βλέπουν ακόμη φθηνό το ελληνικό χρηματιστήριο.  Όμως θα υπάρξουν εισροές και μάλιστα αυξημένες μόνο εάν οι ξένες αγορές πάνε καλά. Για παράδειγμα με τον DAX πάνω από τις 16.000 μονάδες, ο Γεν. Δείκτης μοιάζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο εάν συγκριθεί με τον MIB.  Άρα η ποιοτική αναβάθμιση θα φέρει και ποσοτική αναβάθμιση των τοποθετήσεων. 

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ 52 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ : Μία χρηματοδότηση των κρατικών αναγκών με συμφέροντες όρους για τους επενδυτές

Ανάρπαστα γίνονται τα ΕΓΕΔ σε όλες τις δημοπρασίες. Υψηλές αποδόσεις χωρίς ρίσκο και για μικρά χρονικά διαστήματα. Όμως και το Δημόσιο εξυπηρετεί τις ανάγκες τους χωρίς να αντλεί πολλά κεφάλαια και τοποθετούμενο για μικρές διάρκειες.

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 6 Δεκεμβρίου 2024.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Eurobank : Θα υπεραποδώσει το ελληνικό ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο  σε σχέση με τα ευρωπαϊκά 

Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του γ’ τρίμηνου 2023. Το β’ τρίμηνο 2023 ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν υψηλός στο 1,3% σε τριμηνιαία βάση (% QoQ) και 2,7% σε ετήσια βάση (% YoY), υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής  Αρχής (Eurostat), ο ρυθμός μεγέθυνσης της Ευρωζώνης το γ’ τρίμηνο 2023 ήταν -0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,1% σε ετήσια βάση.

Το εν λόγω αποτέλεσμα αντανακλά σε έναν βαθμό τις ισχνές, σε όρους ανάπτυξης, επιδόσεις μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, των οποίων ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης το γ’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκε στο -0,4%, 0,0% και -0,4% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: H «βιαστική κατάρρευση» της ΕΧΑΕ, τo ράλι των ελληνικών ομολόγων και η καινοτομία της OPTIMA

Mυτιληναίος:  O Ευάγγελος Μυτιληναίος , ηγήθηκε των εκπροσώπων των μεταλλοβιομηχανιών στη συνάντηση με την Ursula Von Der Leyen

Συνάντηση για το καυτό θέμα της ενέργειας είχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας με την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο Maros Sefcovic. Σε αυτή μετείχε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux. Παρόντες ισχυροί παράγοντες της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων οι Geert Van Poelvoorde της ArcelorMittal Europe, Paul Voss (European Aluminium), Petr Cingr (Agrofert), Luis Cabra (Repsol), Jon Morrish (Heidelberg Materials), Ken McKnight (Cembureau), Alan Delcourt (Cerame-Unie). Η συνάντηση, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, έγινε σε καλό κλίμα. Τα βασικά θέματα ήταν τέσσερα: τιμές ενέργειας, διασυνδέσεις, υπερρύθμιση και Green Pool.

Διαβάστε επίσηςΚαγκελάριος: Τα κέφια της Lavipharm, το βραβείο του ΟΔΔΗΧ και οι φήμες των ΕΛΠΕ

Lavipharm :  Αγόρασε τα δικαιώματα για δύο γνωστά φάρμακα 

Σε υπογραφή συμφωνίας με τη Boehringer Ingelheim International GmbH για την εξαγορά των δύο αναλγητικών φαρμακευτικών προϊόντων Lonarid και Lonalgal για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει και διεθνώς, προχώρησε η Lavipharm. Οι ιστορικές συνολικές πωλήσεις των δύο φαρμακευτικών προϊόντων ανέρχονται στο ποσό των €8 εκατ. περίπου ετησίως (Χονδρικές Τιμές).

Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Και τα δύο προϊόντα διατίθενται κανονικά στην ελληνική αγορά, ενώ η διάθεσή τους από τη Laνipharm αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Α’ τριμήνου 2024, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των αδειών κυκλοφορίας τους. H μετοχή της Lavipharm βρίσκεται σε έντονα ανοδικό momentum 

ΕΛΠΕ (Helleniq Energy) :  Βρίσκεται σε discount με τον ανταγωνισμό και έχει προοπτικές ανόδου σύμφωνα με τους αναλυτές

Τα πρώην ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται σε φάση μετασχηματισμού, ωστόσο, η αποτίμησή τους είναι ξεκάθαρα με discount σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες στη Νότια Ευρώπη ως προς τον πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) για το 2025. Αυτό μπορεί να μη δικαιολογείται βάσει των οικονομικών δεδομένων, ειδικά όταν αναλογιστούμε τα παρόμοια θεμελιώδη μεγέθη με άλλες εταιρείες του κλάδου.Ωστόσο, η αποτίμηση βάσει του πολλαπλασιαστή EV/EBITDA είναι πιο σύμφωνη με αυτές των αντίστοιχων εταιρειών. Για το 2024, η μερισματική απόδοση της HELLENiQ ENERGY παραμένει στο 6,4% και ο δείκτης EV/EBITDA στις 4,4 φορές έναντι 4,9 φορές για τον κλάδο.

INTRACOM : Ο αντιπρόεδρος Δ. Θεοδωρίδης συνεχίζει να αγοράζει 

Το νομικό πρόσωπο "BLACK OAK INVESTMENTS LTD", το οποίο είναι συνδεόμενο με τον κ. Δημήτριο Σ. Θεοδωρίδη, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της INTRACOM HOLDINGS, την 30.11.2023 προέβη σε αγορά 50.000 Κοινών Ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών INTRACOM HOLDINGS, συνολικής αξίας 134.871,39 ευρώ .

To ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας 

Το ημερολόγιο προγραμματισμένων γεγονότων κάθε άλλο παρά προ-εορταστική περίοδο θυμίζει: Την Δευτέρα εκκινεί η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΠ η οποία θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων για τον μήνα Οκτώβριο ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης και της Unibios θα διαπραγματεύονται χωρίς τις χρηματικές διανομές των 3 και 1,5 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα.
Την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει εννεάμηνο την Πέμπτη ενώ την ερχόμενη Παρασκευή τέλος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Συμμετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ANEK.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ