Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι πτήσεις της Intrakat, το μέρισμα της Prodea και η... ανήσυχη CENERGY

Οι αμερικανικοί δείκτες παρέμενειναν σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλά η μεταβλητότητα ήταν πολύ υψηλή και στους 3 μεγαλύτερους δείκτες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αντίρροπες τάσεις των μετοχών των μεγάλων ομίλων. Πάντως το ότι ο Dow Jones είναι πάνω από τις 36.000 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 4.600 μονάδες δείχνει πόσο ηττήθηκαν οι 'σορτάκηδες'. 

El Erian  (Οικονομικός Αναλυτής στην Allianz): Πρόβλημα αξιοπιστίας Πάουελ

Ο El Erian ήταν από αυτούς που έβλεπαν μεγάλες χρηματιστηριακές καταστροφές από την πολιτική της FED . Τώρα 'το γύρισε το μπιφτέκι'. Θεωρεί ότι δεν πρέπει (η FED) να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια γιατί μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση. «Πιστεύω όντως ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αλλά αυτό δεν θεωρώ ότι δικαιολογεί τις εκτιμήσεις των αγορών για μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Συνεχίζουν να έχουν ένα πρόβλημα επικοινωνίας και ένα πρόβλημα αξιοπιστίας», ανέφερε ο Ελ-Εριάν.

Γερμανικός DAX: Σε ιστορικά υψηλά ο γερμανικός δείκτης

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,8% σε νέο ρεκόρ στις 16.533,11 μονάδες χθες. Ο γερμανικός δείκτης κερδίζει 18,7% από την αρχή του έτους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πέτυχε ιστορικά υψηλά σε μία περίοδο που η γερμανική οικονομία 'ασθενεί'.  Το λέμε κομψά εννοώντας ότι περνάει κρίση. Έχει ο 'καιρός γυρίσματα' φίλτατοι.

Iταλικός MIB: Ιστορικό σπάσιμο των 30.000 μονάδων στο Μιλάνο

Η Μίλαν και η Ιντερ πάνε καλά ποδοσφαιρικά αλλά ούτε που καταφέρνουν να φτάσουν τον MIB (Χρηματιστηρίου Μιλάνο) που ξεπέρασε χθες τις 30.000 μονάδες. Ένα υψηλό 20ετίας (δεν είναι ιστορικό υψηλό αφού αυτό είναι στις 44.000 μονάδες). Ούτε η ιταλική οικονομία είναι στα καλύτερά της αλλά πάνε καλά οι μεγάλες επιχειρήσεις και υπάρχει ρευστότητα στο σύστημα.

Γενικός Δείκτης: Το 'Ιππικό' (αγοραστές και market makers)  έσωσε τις 1.260 μονάδες

Έχει αρκετές αντοχές το ελληνικό χρηματιστήριο αν κρίνουμε απο την χθεσινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε προς τις 1.258 μονάδες (χαμηλό ημέρας) αλλά προς την λήξη της συνεδρίασης, βγήκαν πολλοί αγοραστές (είτε market making είτε καθαροί αγοραστές) και έσωσαν την κατάσταση. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 1.270 μονάδες και παραμένει κοντά στις 1.280 μονάδες που θεωρείται κομβικό επίπεδο για τις 1.300 μονάδες.

Eθνικό Επενδυτικό Ταμείο – ΕΥΔΑΠ- ΕΥΔΑΘ

Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις. Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.

CENERGY: Δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς νέο μεγάλο έργο

To λέμε κυριολεκτικά ότι από την αρχή του χρόνου, δεν πρέπει να υπάρχει εβδομάδα χωρίς την ανακοίνωση κάποιου μεγάλου έργου από την Cenergy ή τις θυγατρικές της.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβά της, ανέλαβε σύμβαση αξίας άνω των 27 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (ΔΕΣΦΑ), για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 56χλμ. Σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW), 30 ιντσών, για την ανάπτυξη του ελληνικού μέρους της Διασύνδεσης Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (IGNM)

Prodea: Μοιράζει και μέρισμα μετά από εισηγήσεις βασικών μετόχων

Μάθαμε ότι υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις για την διανομή μερίσματος , αλλά μετά από παρέμβαση των βασικών μετόχων αποφασίστηκε να μοιράσει και (ικανοποιητικό) μέρισμα.

Ανακοινώνει ότι το Δ.Σ. της Εταιρείας, στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,110 ανά μετοχή (καθαρό), έναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2023.

Από τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2023 (ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα). Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) που διαχειρίζεται η «Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Ανώνυμη Εταιρεία» κατά την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 (record date). Το προσωρινό μέρισμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023

Intrakat: Συνεχίζει να ανεβάζει κεφαλαιοποίηση

Νέα μεγάλη άνοδο και στην μετοχή αλλά και στον τζίρο στην Ιντρακατ. Έχει φτάσει αισίως τα 585 εκατ. Ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με ανεκτέλεστο περίπου 1,5 δισ. Ευρώ. Γενικότερα όποιος όμιλος έχει τον Άκτωρα πρωταγωνιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΚΑΕ Παναθηναικός μετά την συνεργασία του με τον Άκτωρα... 

Τα μερίδια αγοράς των Χρηματιστηριακών τον Νοέμβριο

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ τον Νοέμβριο κατέλαβε η Euroxx Χρηματιστηριακή, με ποσοστό 20,68%.

Την τριάδα συμπληρώνουν η Εθνική Χρηματιστηριακή (19,32%) και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (13,81%).  Στο 11μηνο του 2023, πρώτη είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 20,76%, δεύτερη ακολουθεί η Eurobank Equities με ποσοστό 16,79% και τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή με 13,32%.  Να θυμίσουμε ότι η Euroxx ήταν σύμβουλος και στο placement της ΕΤΕ τον Νοέμβριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ