Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το ψηφιακό ευρώ, η υπερκάλυψη της IDEAL και τα ιστορικά υψηλά της Μυτιληναίος

Eυρωπαϊκές αγορές : Απότομο πτωτικό γύρισμα στο τέλος των συνεδριάσεων

Αφού έβλεπαν ότι οι δείκτες κινούνταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάποια μεγάλα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ρευστοποιήσουν και να πάρουν τα κέρδη τους. Έτσι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία γύρισαν πτωτικοί.  Σε τέτοιες καταστάσεις,  οι «μεγάλοι παίκτες» επωφελούνται.  Θα του δούμε το ‘έργο’ αρκετές φορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εβδομαδιαίο Δελτίο Alpha Bank : Ετοιμάζεται το Ψηφιακό Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από τα τέλη του 2021, ξεκίνησε τη φάση διερεύνησης και από την 1 η Νοεμβρίου του 2023 την προπαρασκευαστική φάση του ψηφιακού ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η προπαρασκευαστική φάση αποτελεί σημαντικό βήμα, ωστόσο, δεν προδικάζει οποιαδήποτε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σχετικά με την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ.

Η απόφαση αυτή μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά από την έκδοση της σχετικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το ψηφιακό ευρώ θα ανταποκρίνεται στην ευρεία προτίμηση των πολιτών να διενεργούν ψηφιακές πληρωμές γρήγορα και με ασφάλεια και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη χρήση μετρητών και άλλων ιδιωτικών ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Επίσης, εκτιμάται ότι θα απλοποιήσει και θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών, αφού συνδυάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως κανένα άλλο ψηφιακό μέσο.

Γενικός Δείκτης : Κοντά ή μακριά οι 1.300 μονάδες ;

Γράφαμε ότι οι 1.300 μονάδες είναι ο επόμενος στόχος αλλά εάν δουμε τι συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, ίσως η επίτευξη του στόχου χρειαστεί χρόνο. Στην πρώτη υπέρβαση των 1.300 μονάδων τον Ιούλιο απαιτήθηκε περίπου ένας μήνας συσσώρευση πέριξ των 1.290 μονάδες.  Ίσως τώρα να δουμε την υπέρβαση μέχρι την Παρασκευή.  Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές για την εποχή.  Γενικά η εικόνα δείχνει αισιόδοξη μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Τράπεζες : Ξένοι αγοραστές ετοιμάζονται για το 2024

Φαίνεται ότι ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό η συσσώρευση των μετοχών του κλάδου και χθες είχαμε μία νέα ‘αναλαμπή’. Πρόκειται για ξένα funds και εγχώρια χαρτοφυλάκια που παίρνουν θέση ενόψει 2024.  Μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε αρκετές αλλαγές. Θα βγαίνουν funds των αναδυομένων αγορών για να εισέλθουν funds από πιο ώριμες αγορές.  Αυτό βέβαια σε μικρό βαθμό λόγω τέλος του χρόνου. Από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουμε να ‘μετράμε’ τις μεταβολές

Κτύπησαν και την κουδούνα στην Wall Street  μετά το Συνέδριο της Capital Link

Το μεγαλύτερο ενθουσιασμό της τελευταίας δεκαετίας είχε το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Δεν ήταν άλλωστε και δύσκολο να επιτευχθεί ο ενθουσιασμός αφού για πρώτη φορά κατά την τελευταία 10ετία είχαμε τόσες θετικές ειδήσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο.  Εκτός από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου (σύσσωμη) , παρούσα ήταν και η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  

Η κα Λαζαράκου βρέθηκε σε οικείο περιβάλλον αφού έχει σπουδάσει και εργαστεί στη Νέα Υόρκη. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 2023, με φυσική παρουσία, στο Metropolitan Club, στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, το Athens Exchange Group (ATHEX Group) και  την υποστήριξη μεγάλων Διεθνών Τραπεζών (Goldman Sachs, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley, Nomura & Axia Ventures Group) και Οργανισμών. Οι κύριοι χορηγοί ήταν η  Goldman Sachs και η "TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)".

Ιdeal Holdings : Υπερκάλυψη ομολόγου με μεγάλο ενδιαφέρον από μικροεπενδυτές.  Στο 5,5% η απόδοση του ομολόγου

Tην υπερκάλυψη του ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ της Ideal ανακοίνωσαν οι ανάδοχοι, με την τελική απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται στο κάτω όριο του εύρους, στο 5,5%.

Αναλυτικότερα, η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και η «EUROBANK Α.Ε.», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου της «IDEAL HOLDINGS A.E.» και την εισαγωγή των ομολογιών εκδόσεως της Εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 13.12.2023, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ότι διατέθηκαν συνολικά 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι «Ομολογίες») με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους €100 εκατ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €188,58 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 1,89 φορές. Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 5,50% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 5,50% ετησίως. Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

α) 60.000 Ομολογίες (60% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και

β) 40.000 Ομολογίες (40% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Mυτιληναίος : Πλησιάζει τα ιστορικά υψηλά του η μετοχή

Οι τελευταίες κινήσεις του ομίλου Μυτιληναίου δείχνουν αποφασιστικότητα για την πορεία την νέα χρονιά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους στις ομιλίες του.  Η μετοχή χθες εδραιώθηκε πάνω από τα 37,4 ευρώ και φαίνεται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλά του στα 38 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. ‘Θεού θέλοντος και ξένων επενδυτών επιτρέποντων’.  Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ΟΛΟΙ οι ξένοι και εγχώριοι οίκοι δίνουν τιμές στόχους πάνω από τα 40 ευρώ για την μετοχή. Μέχρι και τα 56 ευρώ δίνει η Citi αλλά κάτω από ιδανικές συνθήκες.

Lamda Development : Αναβαθμίζει το «Εκπτωτικό Χωριο» σε Α.Ε  από Ε.Π.Ε.

H Lamda Development ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώθηκε σήμερα (13.12.2023) η μετατροπή της εταιρείας "Εκπτωτικό Χωριό Αθήνας Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης” από Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης σε Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Η Lamda Malls Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Ακινήτων με τον διακριτικό τίτλο "Lamda Malls Α.Ε.” αποτελεί τη μοναδική (100%) μέτοχο της μετατραπείσας Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Εκπτωτικό Χωριό Αθήνας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και με το διακριτικό τίτλο Designer Outlet Athens ΜΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνονται οι πηγές χρηματοδότησής του και δεν αποκλείεται ένα ομολογιακό δάνειο ή μία μελλοντική είσοδος στο χρηματιστήριο.

ΕΛΠΕ :  Αναμενόμενη η ανοδική αντίδραση χθες λόγω πρωτοβουλιών market making – Eπερώτηση στη Βουλή από το ΚΙΝΑΛ

Ο Καγκελάριος ήταν ο πρώτος που είχε επισημάνει ότι η διαδικασία του placement ήταν κάπως ‘θολή’ λόγω των απαιτήσεων των αμερικανών bookepers και της τιμής της μετοχής.  Σταδιακά, όλο και περισσότεροι βλέπουν ότι το success story έβαζε νερά με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει μέχρι την Βουλή (επερώτηση ΚΙΝΑΛ) . Έτσι πολλοί έβλεπαν ότι η μετοχή θα αντιδρούσε με πρωτοβουλίες από το market making  προκειμένου να καλμάρουν λίγο τα πνεύματα. 

EKTEΡ : Νέο έργο για την εταιρεία σε ξενοδοχειακό όμιλο στην Ερμιονίδα

Το «Μάζευε και ας είναι και ρόγες» φαίνεται ότι ακολουθεί η ΕΚΤΕΡ.  Πολλά μικρά έργα που όμως και πληρώνουν άμεσα και αυξάνουν το ανεκτέλεστο.  Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία «AZOE RESORT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η κατασκευή του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ (ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ) ΒΙΛΛΑΣ 23», η οποία αποτελεί τμήμα του Ξενοδοχειακού  συγκροτήματος AMANZOE που βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα στον Δήμο Ερμιονίδας, του Νομού Αργολίδας. Η συμβατική αμοιβή ορίσθηκε στο κατ’ αποκοπή ποσό των 1.224.600,00 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), με προθεσμία αποπεράτωσης του έργου έως την 26.04.2024. Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η ΕΚΤΕΡ Α.Ε (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες), ανέρχεται στο ποσό των 117,50 εκ. ευρώ

ΟΤΕ :  Δεν μπαίνει στο ανοδικό κύμα, περιμένοντας τις διοικητικές εξελίξεις

Με τις διοικητικές εξελίξεις (αλλαγή CEO) οι επενδυτές δεν παίρνουν θέσεις. Οι χθεσινές ήπιες ρευστοποιήσεις είναι δείγμα επιφυλακτικότητας ενόψει της νέας διοίκησης που θα προκύψει. Η μετοχή κινείται κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών και θεωρείται ότι εάν επιστρέψει σε ανοδικό κανάλι μπορεί να δώσει διψήφια κέρδη. Ίδομεν. Μέχρι στιγμής η μετοχή δεν ανταποκρίνεται στην εσωτερική αξία της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ