Νέα
 • ΓΔ: 1452.28 0.00%
 • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το 2,5αρι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το βάπτισμα της Alpha Trust και τα χρέη της «Λύκος»

Ξένες αγορές : Ήρθε ο Santa σε όλα τα χρηματιστήρια

Δεν θυμάμαι από πότε έχουμε να δούμε τέτοια επενδυτική φρενίτιδα παραμονές Χριστουγέννων. Συνήθως και οι συναλλαγές έπεφταν και οι δείκτες 'μαζεύονταν'.  Αυτό το πράγμα, να κυνηγούν τα υψηλά τους τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να είναι σπάνιο. Ο Dow Jones πάει προς τις 37.500 μονάδες. Ο DAX προς τις 17.000 μονάδες (και προέρχεται από οικονομία σε κρίση). Η εξήγηση- πίσω από την υποχώρηση του πληθωρισμού-  είναι απλοική. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες απ' ότι είχαν προεξοφλήσει οι μεγάλοι επενδυτές και ότι  υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο σύστημα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα 'σκάσει' κάπου αυτό.

Ελληνικό χρηματιστήριο:  Ήταν μακρύς ο δρόμος για τις 1.300 μονάδες σας λέγαμε (και είχαμε δίκιο)

Πρέπει να ήταν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γ.Δ στις 1.292 μονάδες, περίπου, που σας είχαμε τονίσει ότι όσο κοντά και εάν φαίνονται οι 1.300 μονάδες , τόσο μακριά μπορούν να είναι ('τόσο κοντά μα τόσο μακριά' θυμάμαι είχα γράψει). Τελικά, όντως η απόσταση φαίνεται αρκετά μακρινή.

Απείχε τότε μόλις 0,5% από τις 1.300 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να τις υπερβεί ούτε σήμερα. Πάντως μην ανησυχείτε, εάν δεν διορθώσουν και σήμερα οι ξένες αγορές, πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τις έχουμε περάσει.

Alpha Bank / Navigator 2024

O δρόμος μετά τον τερματισμό αυξήσεων των επιτοκίων. Tι περιμένει η Alpha Bank για το 2024

 • Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνδυαστικά με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη
 • καλλιεργούν προσδοκίες ότι σημαντικές Κεντρικές Τράπεζες θα προβούν σε μειώσεις
 • επιτοκίων το 2024
 • • Οι αυξημένες πραγματικές αποδόσεις και η προοπτική κεφαλαιακής υπεραξίας καθιστούν
 • ελκυστικά τα ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας
 • • Οι χαμηλότερες αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων και η αισιοδοξία για την προοπτική
 • της εταιρικής κερδοφορίας στηρίζουν τις κυριότερες μετοχικές αγορές
 • • Σε εύρος διακύμανσης η ισοτιμία ευρώ/δολάριο βραχυπρόθεσμα. Αποδυνάμωση αναμένεται
 • να παρουσιάσει το δολάριο ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα

Ελλάκτωρ : Άνοδος στα 2,5 ευρώ για την μετοχή εν μέσω προσδοκιών και φημών για επιστροφή κεφαλαίου

Βοά η αγορά ότι η Ελλάκτωρ θα προχωρήσει σε μία μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου. Έχει μαζέψει 620 εκατ. Ευρώ ρευστότητα από τις πωλήσεις της (ΑΚΤΩΡ και Ανεμος) , έχει ρυθμίσει τον τραπεζικό της δανεισμό και θέλει ή να ανταμείψει εγχώριους και ξένους μετόχους ή και να επενδύσει στις νέες δραστηριότητες. Η επιστροφή κεφαλαίου εξετάζεται και δεν αποκλείεται να είναι πολύ υψηλή.

Austriacard Holdings (πρώην Ιnform Λυκος) : Σημαντική συμφωνία αναχρηματοδότησης δανείων ύψους 186,6 εκατ. Ευρώ

Η AUSTRIACARD HOLDINGS AG  υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους €186,6 εκατ., η οποία συμπεριλαμβάνει ανακυκλούμενες πιστώσεις, δάνεια καθορισμένης διάρκειας και έκδοση εγγυητικών επιστολών, διάρκειας 3 έως 5 ετών, με κοινοπραξία 10 ευρωπαϊκών τραπεζών με επικεφαλής την Unicredit.

Μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού από διάφορες θυγατρικές της Εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της Εταιρείας.

Η αναχρηματοδότηση αυτή επεκτείνει την διάρκεια του δανεισμού της Εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα απλοποιεί σημαντικά τη δομή του, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην Εταιρεία να ακολουθήσει την εταιρική της στρατηγική.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Oι 1.300 μονάδες για τον Γ.Δ. και η αναβάθμιση του outlook ελληνικών τραπεζών από Fitch

Attica Group : Το Μνημόνιο συνεργασίας με την ONEX και οι προφορικές δεσμεύσεις υπουργού

Η Attica Α.Ε. Συμμετοχών ("Attica Group") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Attica Group και της ONEX (ΟΝΕΞ) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, μέλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων και οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται και διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα πλωτά μέσα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου.

Το Μνημόνιο, διάρκειας δέκα ετών με δυνατότητα παράτασης, προβλέπει την κατ’ αποκλειστικότητα πραγματοποίηση στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου του Ομίλου ΟΝΕΧ, των εργασιών συντήρησης, μετασκευής, επισκευής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων πλοίων του Ομίλου Attica, καθώς και της δυνατότητας ναυπήγησης νέων σύγχρονων πλοίων.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι υπήρχαν προσωπικές (προφορικές όμως) δεσμεύσεις υπουργού της κυβέρνησης ότι όλα θα πάνε καλά στη συνεργασία, εφόσον βέβαια οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές. Υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η υποχώρηση των ομολόγων, το πράσινο ΤΙΤΑΝ και η ξεκούραση της Μυτιληναίος

ΕΛΒΑΛ : Οι οικολογικές της δεσμεύσεις  στο COP 28

Στη συζήτηση με τις εταιρίες ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου, ο Παναγιώτης Τσερόλας, Sustainability Senior Manager της Elval, τόνισε τη δέσμευση της εταιρίας στην υποστήριξη της διαμόρφωσης του πλαισίου και των αποτελεσματικών πολιτικών που απαιτούνται ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και η κυκλικότητα των συσκευασιών αλουμινίου.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι: «Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων κουτιών αλουμινίου σε όλο τον κόσμο είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση των κοινών μας στόχων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Με θεμέλιο τις μοναδικές ιδιότητες και την ανακυκλωσιμότητα του αλουμινίου, πιστεύουμε στις δυνατότητες που έχει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με όλους τους συμμετόχους: τους φορείς χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, προς τον κοινό μας στόχο για μια κυκλική οικονομία και μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Alpha Trust Holdings : Η νέα ονομασία της Alpha Trust

H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας αποφάσισε την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του καταστατικού της, συνεπεία της αποφασισθείσας διάσπασής της, μεταξύ των οποίων είναι και το άρθρο 1 του καταστατικού «Σύσταση - Επωνυμία». Ειδικότερα αποφασίστηκε η τροποποίηση της επωνυμίας και του διακριτικού τίτλου της Εταιρείας σε «ALPHA TRUST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και “ALPHA TRUST HOLDINGS” αντίστοιχα, καθώς επίσης στις σχέσεις της προς τους αλλοδαπούς η επωνυμία της Εταιρείας θα αποδίδεται σε πιστή μετάφραση ως εξής: “ALPHA TRUST HOLDINGS S.A.”.

Oρίζεται  ότι από τις 20.12.2023, η επωνυμία της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «ALPHA TRUST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο “ALPHA TRUST HOLDINGS”

Prodea : Τα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης

Η Περίοδος Αποδοχής ξεκίνησε την 21.11.2023 και έληξε την 18.12.2023. Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής, 49 Μέτοχοι αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση προσφέροντας συνολικά 16.201 Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,006% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών, ο Προτείνων και τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα θα κατέχουν άμεσα και έμμεσα συνολικά 222.304.980 Μετοχές και δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 87,01% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

R Energy1 Holdings (πρώην Ροκας) : Επαναγόρασε πίσω το ποσοστό 20% που είχε δώσει στη Lamda Development και το ομολογιακό της

Η R Energy1 Holding S.A  ανακοίνωσε χθες ότι  η G. Rokas Holdings S.M.S.A. –εταιρεία 100% συμφερόντων του Γεωργίου Μ. Ρόκα, ολοκλήρωσε τη συμφωνία αγοραπωλησίας με την LAMDA ENERGY INVESTMENTS S.M.S.A., – 100% θυγατρικής της LAMDA DEVELOPMENT S.A. (“LAMDA”), που αφορά στην εξαγορά:

 • ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, καθώς και
 •  του συνόλου των ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10
 • εκατ. ευρώ,
 • αντί συνολικού τιμήματος 21.6 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η G. Rokas Holdings S.M.S.A. ξεκίνησε διαδικασία μετατροπής του εν λόγω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου των 10.0 εκατ. ευρώ σε μετοχές, ανεβάζοντας έτσι— με την ολοκλήρωσή της, το συνολικό ποσοστό της στην R Energy1 Holding S.A. πάνω από 70%. To fund Halcyon συγκέντρωσε κεφάλαια και ετοιμάζεται για τοποθετήσεις σε ελληνικές μη εισηγμένες

H Halcyon Equity Partners GP S.à r.l. ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του επενδυτικού κεφαλαίου με έδρα το Λουξεμβούργο, Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR (το «Fund»), με πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων (First Closing) ύψους € 115,5 εκατ., σε διάστημα εννέα μηνών και με τελικό στόχο τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση να ανέλθουν σε € 160 εκατ., μέχρι τα τέλη του 2024.

Το Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR θα επενδύει σε Ελληνικές, μη εισηγμένες, αναπτυσσόμενες (Mature Scale up and Growth) μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρίες, που διακρίνονται από ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, ισχυρές διοικητικές ομάδες και δυνατότητες ανάπτυξης.  

Στόχος του Fund είναι να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν ως σημείο αναφοράς την καινοτομία και την προοπτική μετασχηματισμού. Βασική πτυχή της στρατηγικής του Fund είναι η προώθηση ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου ESG, σε όλα τα στάδια της επενδυτικής διαδικασίας, με δέσμευση στις αρχές των υπεύθυνων και βιώσιμων επενδύσεων.

Στο Halcyon Equity Partners S.C.A. SICAR, συμμετέχουν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)1.
Η Halcyon Equity Partners GP S.à r.l., λειτουργεί ως ο διαχειριστής (General Partner) του Fund και εκπροσωπείται από τους Ελένη Μπαθιανάκη, Λυκούργο Γαλανόπουλο και Γιάννη Μπαθιανάκη, στελέχη με πολλά έτη εμπειρίας στο χώρο των επενδύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα