Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.58%
  • Τζίρος: 48,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το mega deal Κοπελούζου - Σαμαρά και το τραπεζικό μπουστάρισμα στο Χ.Α

Δύο εμβληματικές “αναχωρήσεις” την ίδια μέρα με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς και χαρακτήρες

Δύο σημαντικά πρόσωπα για την Ευρωπαική Ιστορία 'αναχώρησαν' την ίδια μέρα. Ο ένας ήταν ο Ζακ Ντελόρ,  ο οποίος έγινε γνωστός για τις πρώτες χρηματοδοτήσεις στην Ε.Ε (τα γνωστά 'πακέτα Ντελόρ') και ο δεύτερος ο επίσης εμβληματικός για τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας Βολφραγκ Σόιμπλε. Εάν ο πρώτος ήταν ο “Αη Βασίλης” της Ευρώπης , ο δεύτερος μάλλον ήταν ο “Θείος Σκρούτζ”  (έτσι, για να μείνουμε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα). 

Eυρωπαϊκες Αγορές : Σε ιστορικά υψηλά ολοκληρώνουν το 2023. Μετά το πάρτυ όμως έρχεται το hangover  

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες (τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι) θα κλείσουν το 2023 κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Μία πορεία που θεωρητικά δεν δικαιολογείται. Όμως υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις τράπεζες και στους επενδυτικούς οίκους η οποία επανατοποθετείται στις μετοχές.  Έτσι οι 'χρηματιστηριακές πίστες' έχουν πάρει φωτιά και όλοι ζουν μεγάλες στιγμές.  Όλοι ;  Όχι βέβαια στην ΕΚΤ , η οποία θεωρεί ότι η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών είναι “η βενζίνη στη φωτιά” του πληθωρισμού.  Το 2023 είχαμε το πάρτι των αγορών. Ας μην έχουμε το 2024 το hangover , λέμε τώρα. 

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο δρόμος της Eurobank προς το μέρισμα, η ΑΜΚ της Lamda Malls και η σκούπα της Αλουμύλ στο εξωτερικό

Ελληνικό χρηματιστήριο : Οι τράπεζες κράτησαν ψηλά τον πήχυ

Για πολλούς , η χθεσινή συνεδρίαση ήταν επιρρεπής σε μικροδιορθώσεις. Όμως η άνοδος των τραπεζικών μετοχών (τραπεζικού κλαδικού δείκτη) κράτησε κοντά στα επίπεδα των 1.300 μονάδων τον Γενικό Δείκτη.  Ήρθε και το 'ιππικό' μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil , η Coca Cola HBC  και συντηρήθηκε η άνοδος. Για να δούμε όμως πως θα πάει σήμερα. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους ουσιαστικά θα δείξουν από που θα ξεκινήσει το επόμενο ράλι (εάν υπάρξει January Effect).

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ποιοι θα κάνουν χλιδάτα Χριστούγεννα, τα top picks για το 2024 και η εκκίνηση για το καζίνο στο Ελληνικό

Tράπεζες : “Σήκωσαν” την συνεδρίαση

Πήραν πάνω τους την συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές χθες. Γενικότερα, και βοήθησαν την άνοδο αφού τα περισσότερα μη χρηματοοικονομικά blue chips δεν είχαν 'κέφια'  και ανέβασαν και τις συναλλαγές αφού οι 4 συστημικές μετοχές έκαναν περίπου το 30% των χθεσινών συναλλαγών.

Epsilon Net : Ολοκλήρωσε την απόκτηση της Singular Logic και μετασχηματίζει τον όμιλο

H θυγατρική εταιρία του ομίλου EpsilonNeta , η  Epsilon SingularLogic Α.Ε., ολοκλήρωσε την απόκτηση από την εταιρία SingularLogic A.E., θυγατρική του Ομίλου SPACE HELLAS, του συνόλου της δραστηριότητας του κλάδου integration, πωλήσεων και customer support software Retail & Fuel που απευθύνεται στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Με την έγκριση της διάσπασης με απόσχιση του κλάδου Retail & Fuel επήλθαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • απόσχιση του Κλάδου Retail & Fuel της εταιρίας SingularLogic A.E. με ημερομηνία ισολογισμού απόσχισης την 31.10.2023 και εισφορά του στην επωφελούμενη Epsilon SingularLogic A.E. η οποία υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης περιουσίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη λογιστική κατάσταση του Κλάδου Retail & Fuel (κατά την 31.10.2023) και διαμορφώθηκε μέχρι την ημέρα της ολοκλήρωσης της απόσχισης.
  • αύξηση κεφαλαίου στην εταιρία Epsilon SingularLogic Α.Ε. με έκδοση νέων
  • μετοχών προς όφελος της εισφέρουσας τον κλάδο Retail & Fuel εταιρίας SingularLogic A.E.
  • Τέλος, την ίδια ημερομηνία 22.12.2023, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των ως άνω νέων μετοχών της Epsilon SingularLogic Α.Ε. από την εταιρία SingularLogic A.E. στην EPSILON NET A.E. έναντι του συμφωνημένου τιμήματος ύψους  3.000.000 το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς

TRASTOR ΑΕΕΑΠ : Σήμερα κόβει το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Από 28/12/2023, οι μετοχές της εταιρίας "TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ" (GRS487003006) είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 52.816.895 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 0,34665707600092 νέα (ΚΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής 1,42 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 03/01/2024 έως και 16/01/2024 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 03/01/2024 έως και 11/01/2024.

Lamda Development : Μία πολύ κερδοφόρα πώληση ακινήτου στο Κεφαλάρι που θα ενισχύσει τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2024

Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. Στις  22.12.2023 υπέγραψε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο με την εταιρεία ΚΟΝΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Για την πώληση του κτιρίου γραφείων Cecil (συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.).

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 19,4 εκατ σε μετρητά. Η αξία του ακινήτου, βάσει της αποτίμησης ανεξάρτητου εκτιμητή την 30.06.2023, ανερχόταν σε περίπου 15,2 εκατ. Η πώληση

αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουάριο 2024 με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου.  Ο Όμιλος LAMDA Development αναμένεται να αναγνωρίσει στο Α’ Τρίμηνο 2024 λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου €4εκ ως αποτέλεσμα της ανωτέρω συναλλαγής

Motor Oil : Η Doson Investment Company  πούλησε 4,5 εκατ. Μετοχές της Motor Oil

Η DOSON INVESTMENTS COMPANY, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον κ. Νικόλαο Θ. Βαρδινογιάννη, Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, προέβη σε πώληση 4,5 εκατ.  μετοχών εκδόσεως ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)

ΔΕΗ : Μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου και τον όμιλο Σαμαρά και ταυτόχρονα η Goldman Sachs αύξησε τα ποσοστά της

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ) 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχός της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.». Το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο διαθέτει σήμερα Άδεια Παραγωγής ισχύος 216MW και εμπίπτει στις προβλέψεις του άρθρου 174 του Ν. 4964/2022 για την Πιλοτική εφαρμογή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Προβλέπεται δε να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και να είναι σταθερής έδρασης. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει Άδεια Έρευνας που αφορά στη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η συνολική θέση  της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε., είχε και έμμεσες συμμετοχές, μέσω ελεγχόμενων νομικών οντοτήτων (controlled entities μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs International με 5.03% στις 18.12.2023 και στις 19.12.2023). Η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε.,  που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα με αντίστοιχη οικονομική επίπτωση (Swaps) διαμορφώθηκε στις 19.12.2023 σε 19.781.353 (ή 5,18%) από 19.768.046 (ή 5,17%), στις 30.11.2023. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ