Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα «καυτά» έντοκα, το αίνιγμα για JUMBO και οι μπαλαντέρ στο Χ.Α

Ξένες αγορές : ‘Με νεύρα’ μπήκε το χρηματιστηριακό 2024 

Διορθωτικά και ενίοτε έντονα πτωτικά, κινούνται οι δείκτες και οι μετοχές στα ξένα χρηματιστήρια.  Εμείς πάντως σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ‘μετά το μεθύσι , έρχεται το hangover’.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν , κόντρα στα μεγέθη οικονομιών και εταιρειών, σε υψηλά πολυετιών ή σε ιστορικά υψηλά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα διόρθωναν κάποια στιγμή.  Αιτίες διόρθωσης υπάρχουν πολλές.  Η γεωπολιτική όξυνση στη Μέση Ανατολή είναι η βασικότερη εξ’ αυτών. 

Διεθνές εμπόριο και ο ‘περιπλους του Μαγγελάνου’ 

Τον γύρο της Αφρικής , όπως έκανε ο Μαγγελάνος πριν από 6 αιώνες περίπου, θα πρέπει να κάνουν τα εμπορικά τανκερς προκειμένου να εφοδιάσουν τις ευρωπαικές αγορές με προιόντα από την Ασία. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ανά φορτίο (shipment) ανεβαίνει για τις εταιρείες της Ευρώπης κατά εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι το νέο μεγάλο δίλημμα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα το βρούμε μπροστά μας, όσο επιδεινώνεται η γεωπολιτική κατάσταση στη Μ. Ανατολή. 

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι ελπίδες του ΟΤΕ, το ρεκόρ των JUMBO και το «comeback» των ελληνικών ομολόγων

ΕΚΤ- Η κα Λαγκάρντ και το ‘μπαλόνι’ των αγορών 

Η ΕΚΤ και ειδικά η κα Λαγκάρντ δεν έβλεπαν με καλό μάτι το ράλι των χρηματιστηρίων στο δ’ τρίμηνο 2023. Κατά καιρούς ,, ακόμη και σε ιδιωτικές συζητήσεις, αναφέρει ότι το χρηματιστηριακό χρήμα που δημιουργείται είναι πληθωριστικό.  Έτσι, το ‘ξεφούσκωμα της φούσκας’  μάλλον βολεύει τους σχεδιασμούς της ΕΚΤ.

Οι προθέσεις παραμένουν για μείωση επιτοκίων αλλά αυτές οι μειώσεις ίσως γίνουν αργότερα μέσα στο 2024 και όχι στο α’ τρίμηνο.  

EΓΕΔ (Έντοκα Γραμμάτια) : Μεγάλη ζήτηση για τα έντοκα 13εβδομάδων ενόψει έκδοσης Ομολόγου 

Προπομπός έκδοση ομολόγου και ανίχνευσης των αποδόσεων μέσα από την καμπύλη επιτοκίων ήταν η χθεσινή επιτυχημένη δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων.  Αντλήθηκαν 625 εκατομμύρια Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,84%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.045 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,67 φορές.

Ελληνικό χρηματιστήριο : Κράτησε χθες τις 1.300 μονάδες με τους ‘χρηματιστηριακούς μπαλαντέρ’ . Σήμερα θα τα καταφέρει ; 

O στόχος από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Α είναι να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδα άνω των 1.300 μονάδων. Ο στόχος επιτεύχθη , χάρη στις αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στα τραπεζικά blue chips και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips (OTE, OΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ,  Aegean και τα βιομηχανικά (Viohalco, ΕΛΧΑ).  Είναι θετικό ότι υπάρχουν πολλοί ‘χρηματιστηριακοί μπαλαντέρ’. 

Τράπεζες : Εσείς τι κάνετε για τις κυβερνοεπιθέσεις; 

Το 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα υποβάλει 109 τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σχετικά με την ανθεκτικότητά τους έναντι κυβερνοαπειλών.

Η άσκηση αυτή θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κυβερνοεπίθεση και αποκαθιστούν τη λειτουργία τους και όχι την ικανότητά τους να την αποτρέψουν.τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κυβερνοεπίθεση και αποκαθιστούν τη λειτουργία τους και όχι την ικανότητά τους να την αποτρέψουν.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η έκπληξη της Eurobank, το 400αρι του Μυτιληναίου και τα 85 «χαρτιά» της AEGEAN

ΟΤΕ:  Έπιασε τα επίπεδα των 13,5 ευρώ 

Για την μετοχή του ΟΤΕ , η αγορά έβλεπε από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν θα έμενε για πολύ κάτω από τα 13 ευρώ και ότι θα επέστρεφε προς τα 13,5 ευρώ. Οι εκτιμήσεις δικαιώθηκαν και όσοι μπήκαν στα χαμηλά των  12,7 ευρώ γράφουν σημαντικά κέρδη πλέον.Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένονται και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας διοίκησης και το νέο business plan. 

Lamda Development : H θυγατρική της Lamda Malls προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίων 

H LAMDA DEVELOPMENT S.A. ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της εταιρεία LAMDA MALLS Α.Ε. προχώρησε, με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της με ημερομηνία 22.12.2023, στη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των €38.300.000 μέσω της ακύρωσης 38.300.000 κοινών, ονομαστικών μετοχών προς το σκοπό της επιστροφής ισόποσου κεφαλαίου σε μετρητά στην Εταιρεία.

Ελβαλ Χαλκόρ : Μεγάλη άνοδος και αυξημένοι όγκοι 

Η ΕΛΧΑ είχε καιρό να ακουστεί χρηματιστηριακά, αλλά χθες έκανε αίσθηση και για την άνοδο της μετοχής αλλά κυρίως για τους όγκους συναλλαγών.  Οι τιμές των πρώτων υλών και η άνοδός τους βοηθούν ιδιαίτερα την εταιρεία.  Πάντως ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή του ομίλου Viohalco , γεγονός που δείχνει ότι η διοίκηση θέλει όλες οι θυγατρικές να έχουν εναρμονίσει τις κινήσεις τους. 

AVAX : Αποκόμιση κερδών από το προηγούμενο ράλι αλλά και η καθυστέρηση του ΒΟΑΚ 

Η μετοχή της AVAX είχε κάνει μία καλή πορεία κατά τον Δεκέμβριο και κάποιοι έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη τους.  Ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα που επηρέασε την σημαντική διόρθωση ήταν ότι καθυστερεί η διαδικασία για την ανάθεση του Οδικού Άξονα Κρήτης. 

Jumbo : Θα επηρεαστεί από την επιβάρυνση των μεταφορών από την Ασία; 

H Jumbo είχε επηρεαστεί σε ότι αφορά τα logistics της με την κρίση από την πανδημία. Προφανέστατα επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον –αναγκαστικό- περίπλου της Αφρικής των πλοίων.  Πάντως ανεξάρτητα αυτών, οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν πολύ καλές. 

Eταιρείες Τεχνολογίας : Ευνοούνται από την δημιουργία της  Εθνικής Αρχής Ασφάλειας  

Βασικός στόχος της νέας "Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας" θα είναι ο συντονισμός και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια, καθώς και η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Επιλογές της Solidus για το 2024

Το τμήμα ανάλυσης της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ λαμβάνοντας υπ όψιν του τις προκλήσεις της νέας χρονιάς, ξεχωρίζει από την αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024 τους ακόλουθους μετοχικούς τίτλους: AEGEAN, AUSTRIA CARD, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, MOTOR OIL, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, OTE, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΙΤΑΝ

EDPR 

Η EDP Renewables προχώρησε σε συμφωνία με δύο φορείς που χρηματοδοτούνται από την China Three Gorges - ACE Investment Fund I LP και ACE Investment Fund II LP ("ACE Funds") - για την εξαγορά των μεριδίων τους (49%) στο αιολικό χαρτοφυλάκιο της EDPR στην Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ιταλία, έναντι συνολικού τιμήματος 0,57 δισ. ευρώ στις 23 Ιουνίου.

Οι "ACE Funds" είχαν αποκτήσει τα εν λόγω μερίδια 49% από την EDPR μεταξύ 2016-17.
Το συνολικό αντίτιμο της συναλλαγής συνεπάγεται επιχειρηματική αξία 1,2 δισ. ευρώ (στο 100%) τον Ιούνιο του 2023, με τεκμαρτούς πολλαπλασιαστές EV/MW 1,2 εκατ. ευρώ, EV/EBITDA 2024E 6x και P/E 2024E 10x.

Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε ισχυρό πλαίσιο στρατηγικής, καθώς η EDPR θα κατέχει το 100% των έργων, παρέχοντας άμεση ταμειακή ροή και αύξηση των κερδών, απλοποιώντας τη δομή της ιδιοκτησίας και αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία για τη διαχείριση της ενέργειας και την πιθανή ανάπτυξη υβριδισμού και ανατροφοδότησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ