Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Τα πρωτοκλασάτα ραντεβού της ALPHA BANK, ο στόχος της ΔΕΗ στο Λονδίνο και η χρονιά του «Δράκου»

Αμερικανικές αγορές : Στην στρατόσφαιρα των 38.000 μονάδων. Σε ιστορικά υψηλά ο S&P 500 

Στα απίστευτα υψηλά επίπεδα των 38.000 μονάδων αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι οι αμερικανικές αγορές δεν είχαν μέλλον το 2024. Ακόμη και εάν δεν καταφέρει να κρατήσει τα επίπεδα αυτά, ο Dow Jones συντηρεί τις κερδοσκοπικές κινήσεις. Πλέον ποντάρει άμεσα σε μείωση επιτοκίων από την FED και βέβαια στις κερδοφορίες που ανακοινώσουν οι 30 βιομηχανικοί γίγαντες των ΗΠΑ. Mόνο που εδώ θέλει προσοχή γιατί ο πολλαπλασιαστής κερδών (p/e) διαμορφώνεται σε επίπεδα 20x

Ευρωπαϊκές αγορές : Πήραν το μήνυμα και ακολουθούν σε υψηλά

Τις αμερικανικές αγορές (που είχαν καταγράψει μεγάλη άνοδο και την Παρασκευή) ακολούθησαν σήμερα και οι ευρωπαικές. Ωστόσο όλες οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές κινούνται ακόμη σε αρνητικά επίπεδα από την αρχή του χρόνου. Μόνο που οι υποχωρήσεις έχουν μειωθεί. Το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικός Δείκτης) ξεπερνά πλέον σε άνοδο το 5% και είναι στην 3η θέση στις αγορές της Ευρωζώνης , πίσω από Ουγγαρία και Κύπρο.

Ελληνικό χρηματιστήριο :  Η υπέρβαση των 1.360 μονάδων θα φέρει νέα υψηλά 13 ετών

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στις 1.351 μονάδες και πλέον οι 1360 μονάδες είναι διαδικαστικό θέμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από εκεί και πάνω , ο Γενικός Δείκτης εισέρχεται σε επίπεδα υψηλών 13 ετών (2011).

Εurobank Equities : «Η χρονιά του δράκου» για το ελληνικό χρηματιστήριο το 2024 και οι επιλογές της

Το 2023 κυριάρχησε η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Το 2024 το κυρίαρχο θέμα είναι η πιθανή τοποθέτηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε watch list για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές και αυτό μεταφράζεται σε ισχυρό re-pricing. Όπως εκτιμά, φέτος το ράλι θα ξεπεράσει το 20%, με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στις 1622 μονάδες.

Υποστηρίζει ότι θα υπάρξει στροφή προς τις τράπεζες, όπου πιστεύει ότι υπάρχει η καλύτερη απόκλιση σε ό,τι αφορά το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής, με την Πειραιώς να είναι η κορυφαία επιλογή της.

Θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση  θέση στη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ (καλή λειτουργία, συγχωνεύσεις και εξαγορές με αυξημένη αξία), στη Jumbo (ισχυρή δυναμική, εντυπωσιακό προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου) με τιμή στόχο τα 31,20 ευρώ, τη Mytilineos (επανακαθορισμός επιπέδων κέρδους, αύξηση έκθεσης σε ΑΠΕ) με τιμή στόχο τα 45,20 ευρώ και την Titan (φθηνή έκθεση στις δαπάνες υποδομών των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα) με τιμή στόχο τα 25,30 ευρώ.

Tράπεζες : Δίνουν ραντεβού με επενδυτές στο road show στη Νέα Υόρκη

Στη Νεα Υόρκη και στο Greek Investment Forum που θα διοργανώνει η JP Morgan την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου είναι στραμμένο και το τραπεζικό ενδιαφέρον. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, επιδιώκουν να έχουν συνεχώς ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας με τους επενδυτές καθώς μπαίνουν σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, αφήνοντας πίσω τους τη βαριά κληρονομιά της κρίσης.

Alpha Bank :  Επαφές υψηλού επιπέδου σε συνέχεια του road show στο Μιλάνο

Στη Νέα Υόρκη ο CEO της Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης και ο CFO, Λάζαρος Παπαγαρρυφάλου θα έχουν επαφές σε κορυφαίο επίπεδο με επενδυτές σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν στελέχη της τράπεζας στο road show της JP Morgan που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο.

Όπως αναφέρουν πηγές της Τράπεζας, το ενδιαφέρον για ελληνικό «χαρτί» έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, με funds και τράπεζες να δηλώνουν ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ανάψει το πράσινο φως για επενδύσεις. Κυρίαρχο θέμα των επαφών με τους επενδυτές αποτέλεσαν οι λεπτομέρειες, τα οφέλη αλλά και οι προοπτικές που ανοίγει για την Alpha Bank η συμφωνία με την UniCredit. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Μιλάνο δόθηκε η ευκαιρία στα στελέχη της Τράπεζας να συζητήσουν τις τάσεις για το 2024, με τους στόχους να αναμένεται να ανακοινωθούν με τα αποτελέσματα της Alpha Bank στις 7 Μαρτίου.

ΤΧΣ : Ο κ. Ξηρουχάκης και ο κ. Βαλαντάσης  θα συναντηθούν με ανώτατα στελέχη αμερικανικών οίκων

Στη Νέα Υόρκη, θα είναι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ταμείου έχει κλεισμένα περισσότερα από 15 ραντεβού στο πλαίσιο του road show της JP Morgan.

Ο CEO του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής CEO  Νίκος Βαλαντάσης δίνουν το παρών εκ μέρους ΤΧΣ, εν όψει της επικείμενης απο-επένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς που φαίνεται ότι προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλα ονόματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων το διοικητικό δίδυμο του ΤΧΣ θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΒofA, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα έχοντας μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία της συγκεκριμένης απο-επένδυσης. Αλλωστε ο πήχης έχει μπει ψηλά μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες απο-επενδύσεις του ΤΧΣ από Eurobank, Alpha και  Εθνική.

►Διαβάστε επίσηςΚαγκελάριος: Η πρώτη εβδομάδα πτώσης στο Χ.Α, ο χρησμός της JP Morgan και οι διαψεύσεις ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ

Μυτιληναίος : Ξεπέρασε τα 38 ευρώ κάνοντας ιστορικό υψηλό αλλά οι αναλυτές περιμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα για υψηλότερα επίπεδα μετοχής

Νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 38 ευρώ έκανε η μετοχή της Μυτιληναίος, αλλά οι αναλυτές δεν πανηγυρίζουν. Ο λόγος είναι γιατί το θεωρούσαν δεδομένο ότι θα φτάσει μέχρι τα 40 ευρώ. Από εκεί και μετά , μπαίνουν τα ‘στοιχήματα’ για τα 45 ευρώ. Όλα αυτά υπό τη προυπόθεση ότι η αγορά θα κινηθεί ομαλά. Ο όμιλος θα ανακοινώσει σήμερα αποτελέσματα χρήσης 2023 και εάν αυτά είναι καλύτερα των αναμενομένων τότε ο δρόμος πάνω από τα 40 ευρώ / μετοχή.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα 200 εκατομμύρια της AUTOHELLAS, το «κράξιμο» Βακάκη και το καμπανάκι της JP Morgan

ETΕ: Μεγάλη επιτυχία το εταιρικό ομόλογο, πιέσεις στη μετοχή

Για την μεγάλη ζήτηση του ομολόγου αναζητείστε την οργάνωση από την ΕΤΕ που είχε στήσει από πριν την έκδοση. Αυτό φάνηκε από τις μεγάλες κινήσεις στη μετοχή (άνοδο με τζίρους) που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.  Όμως, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν το επικοινώνησαν και στο ελληνικό κοινό. Μήπως για να προστατέψουν την μετοχή; Πάντως η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε οριακά χθες.

ΔΕΗ : Παρουσιάζει το αναθεωρημένο business plan στο Λονδίνο. Στόχος να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στην Ν.Α Ευρώπη

Σήμερα Τρίτη στις 14.00 ώρα Ελλάδος θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο από τη διοικητική ομάδα της ΔΕΗ το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο της επιχείρησης και οι νέοι στόχοι για την περαιτέρω ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία που ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση του μετασχηματισμού της σε μια υγιή και πράσινη εταιρεία ενέργειας, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη διεθνοποίησής της με την εξαγορά της Enel Romania, και πλέον στοχεύει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η διοίκηση Στάσση στο σημερινό Capitals Market Day θα παρουσιάσει τη στρατηγική της επιχείρησης για την επόμενη μέρα, με πολλαπλούς επιχειρηματικούς στόχους, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε νέους τομείς δραστηριότητας.

Η  μετοχή της εταιρείας από τα 2,72 ευρώ το 2019, βρέθηκε στα 9 ευρώ με  την αύξηση κεφαλαίου του 2021 και σήμερα  βρίσκεται στα 12,24 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση ήταν περίπου 600 εκατ. ευρώ (νωρίτερα τον Μάιο του 2019 ήταν 300 εκατ. ευρώ) και σήμερα 4,6 δισ. ευρώ. Τα ebitda του 2019 ήταν 333 εκατ. ευρώ και το 2023 ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ. Το 2019 η ΔΕΗ φαινόταν να είχε χάσει το τρένο της πράσινης μετάβασης αφού είχε μηδενική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) και σήμερα έχει καταφέρει να έχει 1,3 GW AΠΕ σε λειτουργία σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Ανάπτυξη σε νέες δραστηριότητες. Η ΝΕΑ ΔΕΗ

Η Νέα ΔΕΗ που θα παρουσιαστεί σήμερα θα   περιλαμβάνει επενδυτικά πλάνα για την επόμενη τριετία που θα τη μεταμορφώσουν από μια εταιρεία ενέργειας σε ένα επιχειρηματικό όμιλο με καινοτόμες δραστηριότητες αξιοποιώντας όλα τα άυλα και υλικά περιουσιακά της στοιχεία.

Σημαντική νέα δραστηριότητα για την εταιρεία από το 2024 θα είναι η αξιοποίηση ακινήτων, με ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα περάσουν τόσο τα ακίνητα που διαθέτει όσο και τα ακίνητα της Κωτσόβολος, εξασφαλίζοντας νέες υπεραξίες.

Αν και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα συνεχίσουν να απορροφούν το σημαντικότερο μέρος των επενδυτικών δαπανών της, η  Νέα ΔΕΗ,  θα δώσει έμφαση στις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του energy as a service, ανοίγοντας ένα ευρύ πεδίο, με σημαντικά περιθώρια κέρδους και δυνατότητες ανάπτυξης. 

 Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεθνή δραστηριότητα της ΔΕΗ που ξεκίνησε με την απόκτηση της Enel Romania και περιλαμβάνει σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων με νέες εξαγορές ΑΠΕ στη Βουλγαρία και με συμμετοχή σε μεγάλα ενεργειακά έργα.

Premia Properties : Στρατηγική συνεργασία με ΤΕΜΕΣ και Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε για παραγωγή και εκμετάλλευση κρασιών

H PREMIA Properties, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, θα αποκτήσει το 50% της εταιρείας NAVARINO VINEYARDS A.E., η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10εκ. Ευρώ περίπου. Θα ιδρυθεί επίσης νέα εταιρεία με βασικό μέτοχο τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε. και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με 25%, η οποία θα ενοικιάσει τους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις του νέου οινοποιείου και θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία υψηλής ποιότητας κρασιών. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάδειξη των ιστορικών αμπελώνων Navarino Vineyards και της ελληνικής και πελοποννησιακής οινικής ιστορίας, καθώς και η ανάπτυξη και προώθηση του οινικού τουρισμού, προβάλλοντας το αμπέλι και το κρασί, δύο σημαντικά προϊόντα της περιοχής.

ΟΤΕ : Στις 22 Φεβρουαρίου 2024 , τα αποτελέσματα χρήσης 2023

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι, την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου και έτους 2023.

Η Διοίκηση της ΟΤΕ Α.Ε. θα διοργανώσει την ίδια ημέρα, μετά την ως άνω δημοσίευση των αποτελεσμάτων και ώρα 17:00 (Ελλάδα) /16:00 (Ευρώπη) /15:00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /10:00 (Ανατ.ΗΠΑ) τηλε-συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές για να συζητήσει τα εν λόγω αποτελέσματα.

OPTIMA Asset Management : Προσφέρει ένα υψηλότοκο ομολογιακό α/κ

Η Optima asset management ΑΕΔΑΚ, θυγατρική της Optima bank, απευθυνόμενη σε επενδυτές με μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και στόχο τη δημιουργία ετήσιου τακτικού εισοδήματος, λανσάρει το νέο αμοιβαίο κεφαλαίο “Optima income 2028 ομολογιακό”. Το νέο Α/Κ προσφέρει ευρεία διασπορά επενδύσεων με στόχο την εξισορρόπηση των επενδυτικών κινδύνων και ελκυστικές ομολογιακές αποδόσεις.

Η περίοδος διάθεσης του νέου Α/Κ, μέσω του δικτύου καταστημάτων της Optima bank, είναι από 22.1.2024 έως 9.2.2024 και όσοι επιλέξουν να επενδύσουν σε αυτό, θα επωφεληθούν των βασικών χαρακτηριστικών του, όπως:

προκαθορισμένη λήξη (Δεκέμβριος 2028), οπότε και ρευστοποιείται και τα χρήματα αποδίδονται στους επενδυτές για τη χρήση 2024, το εκτιμώμενο μέρισμα προβλέπεται να είναι 3,10% σε ετησιοποιημένη βάση δυνατότητα συμμετοχής με ελάχιστο κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ πρόσβαση σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ευρωπαϊκών εταιρικών και κρατικών ομολόγων, με υψηλές αποδόσεις.

Νέα έκδοση ΕΓΕΔ μέσω δημοπρασίας.  Προς τα επίπεδα των 3,7% το επιτόκιο 

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2024, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία. Η εκτιμώμενη απόδοση θα ξεπεράσει το 3,7% λένε στην αγορά

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ(δεν εγγράφονται κοινές επενδυτικές μερίδες). Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 έως και Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 16:00 μ.μ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ