Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η απογείωση του ΔΑΑ, το καμπανάκι Μυτιληναίου και τα χαμόγελα για τον PMI

Ανοδικά κινήθηκαν χθες  οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων και τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου που είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό. Η θετική κίνηση ίσως επηρεάσει σήμερα  και τις ευρωπαικές αγορές που χθες διόρθωναν

Eλληνικό χρηματιστήριο : Φρενίτιδα συναλλαγών και χωρίς το Δ.Α.Α

Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έκανε περίπου το 40% των συναλλαγών του χρηματιστηρίου χθες . Όμως και χωρίς το ΔΑΑ, οι συναλλαγές άγγιξαν πολύ υψηλά επίπεδα. Και επίσης είχαμε χθες και πολλά πακέτα συναλλαγών που σημαίνει ότι οι ξένοι συνεχίζουν να έρχονται.

Δ.Α.Α : «Απογειώθηκε» το αεροδρόμιο αλλά η άνοδος ήταν φθίνουσα

Μία πολύ δυνατή συνεδρίαση, με την αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ (προστέθηκαν και συναλλαγές μετά τη λήξη) και έφτασε στα 90 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ξεκίνησε με άνοδο 15%  και έκλεισε με άνοδο λίγο περισσότερο από 11%. Η φθίνουσα άνοδος είναι είναι ένα γεγονός που πρέπει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις. Αν η μετοχή μέχρι την Παρασκευή καταφέρει να μείνει πάνω από τα 9,1 ευρώ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω άνοδο.

Eλληνικά ομόλογα: Δανείστηκε ακριβά η Ελλάδα;

O αρθρογράφος του Bloomberg Μatt Winkler,  ανέφερε ότι "οι τιμές των ομολόγων στην αγορά καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί εδώ και τώρα από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,18%, από εκείνο με το οποίο θα δανείζονταν χώρες οι οποίες διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα ΑΑ, ήτοι επτά βαθμίδες υψηλότερη εκείνης που διαθέτει η χώρα (ΒΒΒ)".  Τι σημαίνει αυτό;  Ότι τα ελληνικά ομόλογα, αντιμετωπίζονται με κάποια επιφυλακτικότητα ακόμη παρά τις όποιες σημαντικές εξελίξεις.

ΕΧΑΕ: Πως θα συμμετάσχουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες οι μετοχές του ΔΑΑ από 12 Φεβρουαρίου

Οι μετοχές της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ) θα εισαχθούν στη σύνθεση των δεικτών • Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. • Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α.  από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2024, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετεχουσών μετοχών στη σύνθεση του κάθε δείκτη σε εξήντα μία (61), μέχρι και την επόμενη τακτική αναθεώρηση της σύνθεσής τους.

Τιμή: Κλείσιμο μετοχής 9 Φεβρουαρίου 2024. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024.

Μυτιληναίος : Εξασφαλίστε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Υιοθετείστε την βιωσιμότητα

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Eurometaux, έκανε την εξής δήλωση: «Μετά από τέσσερα χρόνια άνευ προηγουμένου γεωπολιτικών προκλήσεων, η πορεία προς τα εμπρός είναι πιθανό να είναι εξίσου ταραχώδης. Η εξασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών για τις ανάγκες της Ευρώπης θα έχει διαρκώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και να τοποθετήσουμε την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια στο επίκεντρο των κλιματικών στόχων του 2030 και του 2040. Και πρέπει να γίνει μέσα από την ακμάζουσες αλυσίδες αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και από την προσφορά κινήτρων που υπερβαίνουν τη μέχρι τώρα προσέγγιση θέσπισης στόχων και ρυθμίσεων που αυξάνουν τα κόστη.

Κάθε τόνος μετάλλου που σταματά να παράγεται  στην Ευρώπη θα αντικατασταθεί από εισαγωγές υψηλότερων εκπομπών άνθρακα από βιομηχανίες που θα αυξάνονται στο εξωτερικό.

Για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, ας ανταποκριθούμε στο μακροπρόθεσμο στόχο για το κλίμα της ΕΕ φιλοδοξία μέσω μιας προσέγγισης που θα στοχεύει σε μια πλήρη αλυσίδα  αξίας για την οικοδόμηση των στρατηγικών μας βιομηχανιών, χωρίς να τις εγκαταλείπουμε».

Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytlineos

Bιομηχανία-Μεταποίηση:  Θεαματική βελτίωση στην Ελλάδα

Ο δείκτης PMI μεταποίησης της S&P global για την Ελλάδα κατέγραψε ισχυρή άνοδο στις αρχές του 2024 (Ιαν-24) αντανακλώντας τις υψηλές αυξήσεις στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αναλυτικά, διαμορφώθηκε στις 54,7 μονάδες (υψηλό 21 μηνών), από 51,3 μονάδες τον Δεκ-23 και 49,2 μονάδες τον Ιαν-23.

Επιπρόσθετα, παρέμεινε άνω του ορίου βελτίωσης- χειροτέρευσης των λειτουργικών συνθηκών, δηλαδή άνω των 50 μονάδων, για 12 ο μήνα στη σειρά, υπερβαίνοντας κατά πολύ την τιμή του αντίστοιχου δείκτη στην Ευρωζώνη (46,6 μονάδες). To γεγονός ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Βιομηχανίας καταγράφει άνοδο ρεκόρ πολλών δεκαετιών, δεν είναι τυχαίο.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι υψηλές πτήσεις της Eurobank, ο Ολλανδός που... ξέρει μπαλίτσα και οι εξηγήσεις του ΟΤΕ

ΔΕΗ: Καθυστερημένη και άνευ ουσίας πια η «anti-trust» αντίδραση της Κομισιόν

Η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε μόλις βγήκαν χθες οι δηλώσεις της Κομισιόν και οι ανακοινώσεις για την πιθανολογούμενη στάση του Ομίλου την μακρινή πλέον περίοδο 2013-2019, σχετικά με την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

Όμως μόλις στην αγορά κυκλοφόρησαν οι ειδήσεις περί νομικής και αιτιολογημένης αντίδρασης της ΔΕΗ (πλέον δεν είναι μονοπώλιο ούτε ολιγοπώλιο, ούτε υπάρχουν οι συνθήκες της περιοδου 2013 - 2019 στην αγορά ενέργειας) και αφού βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, που ξεκαθάριζε πως «η υπόθεση αφορά περίοδο πριν τον επανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις επιταγές του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model) αλλά κυρίως πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας», όπως επίσης πως η επίδοση της προκαταρκτικής γνώμης δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας και πως «η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της», οι market makers βγήκαν και μάζεψαν την προσφορά.

Noval Property: Ολοκληρώθηκε το σύγχρονο κτήριο logistics

Η Noval Property ολοκλήρωσε την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics στη Μάνδρα Αττικής και παρέδωσε το ακίνητο προς χρήση στη μισθώτρια εταιρεία Σηγκαλ Διαμεταφορική Εμπορική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (Seagull).

Το ακίνητο, συνολικής δομημένης επιφάνειας 9.830 τ.μ., είχε πλήρως εκμισθωθεί πριν από την έναρξη κατασκευής του, ενώ το συνολικό κόστος επένδυσης ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα καύσιμα που έδωσαν ξανά το 1.400άρι στο ΧΑ, τα γκανιάν του 2024 και η περίεργη εκτίμηση της Deutsche Bank

Jumbo: Δίνει μέρισμα από τα αφορολόγητα αποθεματικά

Η έκτακτη ΓΣ της Jumbo αποφάσισε την έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 ευρώ ανά μετοχή (μικτό), προ παρακράτησης νόμιμου φόρου μερισμάτων, ήτοι συνολικά 81.635.855,40 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη των εταιρικών χρήσεων από τον Ιούλιο 2018 μέχρι το τέλος 2022. 

Η καθαρή έκτακτη χρηματική διανομή, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, όπου απαιτείται, ανέρχεται σε 0,5700 ευρώ ανά μετοχή.

Η διοίκηση εκτιμά ότι με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, τον προγραμματισμό για την λειτουργία νέων καταστημάτων και με την ελπίδα ότι η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα εξομαλυνθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις του 2024 θα συνεχίσουν την αυξητική πορεία των περασμένων ετών, θα βελτιωθούν κατά 8% έως 10% περίπου με αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας.

Αlpha Asset Management : Έτος ορόσημο το 2023. Ετοιμάζει συνεργασίες με την Unicredit στα επενδυτικά προιόντα

Μέσα στο α’ εξάμηνο 2024 θα έχουμε τα πρώτα κοινά προιόντα μεταξύ Alpha Bank και Unicredit.  Τα προιόντα αυτά θα απευθύνονται σε εγχώριους θεσμικούς (Ασφαλιστικά Ταμεία) αλλά και σε ιδιώτες.  Έτος-ορόσημο αναδείχθηκε το 2023 για την Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank, με την Εταιρεία να σημειώνει αύξηση κατά 44% στα υπό διαχείριση κεφάλαιά της.

Η συνολική αύξηση του ενεργητικού για το προηγούμενο έτος ανήλθε στα Ευρώ 1,3 δις. Παράλληλα, τα Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια κατέγραψαν υψηλές αποδόσεις. Καθοριστική η συμβολή των Αμοιβαίων Κεφαλαίων «Alpha Target Maturity».

Η αύξηση του ενεργητικού προήλθε κυρίως από τις ισχυρές καθαρές εισροές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων «Alpha Target Maturity», οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε Ευρώ 792 εκατ., με τους επενδυτές να αναγνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει αυτή η νέα γκάμα Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Εξίσου αξιοσημείωτες ήταν οι πωλήσεις στην κατηγορία των Σύνθετων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (δηλαδή, επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση), που προσέλκυσαν καθαρές εισροές ύψους Ευρώ 115 εκατ., καθώς και οι καθαρές εισροές στα Μετοχικά και Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια Ελλάδος συνολικού ύψους Ευρώ 120 εκατ.

Παράλληλα, το 2023 η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ενίσχυσε τη θέση της στη διαχείριση κεφαλαίων για θεσμικούς επενδυτές και την παρουσία της στο εξωτερικό, χάρη στη στρατηγική είσοδο που πραγματοποίησε στην κυπριακή αγορά με την απόκτηση του πρώτου λογαριασμού διαχείρισης Ταμείου Προνοίας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα