Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, το σύνδρομο του ελατηρίου και το νευρικό Χ.Α.

Αμερικανικές αγορές: Διορθώσεις λόγω ρευστοποιήσεων σε τεχνολογικές μετοχές 

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που έδωσαν την μεγάλη ώθηση στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq το τελευταίο διάστημα και ήταν η στιγμή για να διορθώσουν. Γενικότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να αποθερμανθούν για να συνεχίσουν. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που δίνουν την τάση αυτή την περίοδο ( πχ NVIDIA) ενώ οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα καθυστερήσουν. 

Intralot: Ξεκινά αύριο η δημόσια προσφορά. Η Intralot είναι μία ελληνική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στις διεθνείς τεχνολογικές αγορές 

Μιας και μιλάμε για αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, η Intralot θεωρείται μία πρωτοπόρος εταιρεία για το συγκεκριμένο λογισμικό gaming (λοταρίες) και ενδιαφέρεται για 6 ακόμη αγορές τυχερών παιχνιδιών (slot machines ή κουλοχέρηδες) στις ΗΠΑ και Καναδά εκτός από την παρουσία της σε Ευρώπη, Ωκεανία και Νότια Αμερική.

Η Intralot έχει βασικές εργασίες στις ΗΠΑ  (περίπου το 60% του τζίρου της) ενώ δραστηριοποιείται σε άλλες 37 χώρες μαζί με την Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου (ύψους 130 εκατ. Ευρώ) ειπώθηκαν αρκετά πράγματα.

Σε ερώτηση για το dual listing (εγγραφή και σε κάποια μεγάλη τεχνολογική αγορά εκτός από την Ελλάδα), η απάντηση είναι ότι “η κεφαλαιοποίησή μας είναι μικρή για τα μεγέθη του Nasdaq ή του ΑΙΜ”.

Η INTRALOT, εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών  η οποία ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται σε 39 αγορές, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €393 εκατ. τη χρήση 2022 και ανθρώπινο δυναμικό 1.673 εργαζομένων παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο 2023, προχωρά σε έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως €130 εκατ. στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. κατά το διάστημα 21 έως 23 Φεβρουαρίου 2024.

Τα Στοιχεία της Έκδοσης

Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 π.μ. ως και την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 16:00. Στο 6-6.4% το εύρος
απόδοσης.

Η Έκδοση του ΚΟΔ θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της Εταιρείας. Σύμβουλος Έκδοσης είναι η Τράπεζα Πειραιώς, Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, Ανάδοχοι οι Attica Bank, Optima, Bank, Ambrosia Capital Hellas και Euroxx.

Eυρωπαϊκές Αγορές: Βελτίωσαν την εικόνα προς το τέλος των συνεδριάσεων τους 

Οι ευρωπαϊκές αγορές, βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα τους προς το τέλος των συνεδριάσεών τους.  “Πολύ σκληρές για να διορθώσουν”. Οι τάσεις ήταν μεικτές και με εξαίρεση κάποιες μικροδιορθώσεις στον DAX , οι υπόλοιπες μάλλον καλά τα κατάφεραν.  Ο Φεβρουάριος φαίνεται ότι θα είναι ένας 'καυτός χρηματιστηριακός μήνας' για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. 

Γενικός Δείκτης: Νευρικός μεν  ο Γ.Δ αλλά τελικά έκλεισε με θετικό πρόσημο 

Από πλευράς όγκου συναλλαγών, η συνεδρίαση στο Χ.Α ήταν πολύ καλή. Ο τζίρος ξεπέρασε και πάλι τα 100 εκατ. Ευρώ.  Ωστόσο κρατάμε και πάλι τα θετικά, ότι δηλαδή κατάφερε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και ότι πλέον το ζητούμενο είναι να ξεπεράσει τις 1.468 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα. Από εκεί ανοίγει ο δρόμος για νέα υψηλά 14 ετών αυτή τη φορά (ακόμη είμαστε στον Απρίλιο 2011). 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το θηρίο που ξυπνάει, η ανατολίτικη Eurobank και η διάψευση της Motor Oil

Τιτάν: Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας  ο όμιλος βάσει των αποτελεσμάτων του 2023  

Μιας και πιάσαμε τις μετοχές και τις αμερικανικές εξελίξεις, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στην “πρωταγωνίστρια” μετοχή της συνεδρίασης και δεν είναι άλλη απ' την μετοχή του Τιτάνα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα μη ελεγμένα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, ο Όμιλος θα καταγράψει ιστορικό υψηλό κερδοφορίας το 2023.

Χάρη στην ισχυρή ζήτηση σε όλα τα κύρια προϊόντα μας, σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τα οφέλη από την αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα -ως αποτέλεσμα των επενδύσεων μας- και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα €2.540 εκ. ενώ τα κέρδη (EBITDA) αναμένεται να υπερβούν τα €535 εκ. (σε σύγκριση με €331 εκ. το 2022).

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με το 2022, ξεπερνώντας τα €265 εκατ.

Ως αποτέλεσμα τα Κέρδη ανά Μετοχή αναμένεται να κυμανθούν πάνω από €3,4/μετοχή.

Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε σε €660 εκ., σε σύγκριση με €797 εκ. τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς κέρδη EBITDA αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 1,2x.

Ο Όμιλος Τιτάν θα ανακοινώσει τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2023 στις 13 Μαρτίου 2024, ενώ προγραμματίζεται την ίδια ημέρα τηλεδιάσκεψη.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το άνοιγμα της Alpha Bank στην Κύπρο, τα ντουφέκια στη Viva και το momentum της ΟΠΑΠ

OTE: Το «σύνδρομο του ελατηρίου» - Τα αναμενόμενα αποτελέσματα δίνουν ώθηση και στον ΟΤΕ 

Η μετοχή του ΟΤΕ υστερούσε έναντι των περισσότερων blue chips το 2023. Φαίνεται ότι λειτούργησε το 'σύνδρομο του ελατηρίου' και η μετοχή από τα 13,2 ευρώ έφτασε στα 14,2 ευρώ μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Χρειάζονταν η εκτίναξη αυτή και για το πρεστίζ του ομίλου που είχε κάνει ρεκόρ επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μέσοι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών κατά τις δύο τελευταίες συνεδρίασεις είναι αυξημένες κατά 30% έναντι του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών στο διάστημα από την αρχή του χρόνου.

Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πλέον το p/bv είναι ιδιαίτερα χαμηλό (δηλαδή η μετοχή αγοράζεται πολύ κοντά στην αξία των παγίων της) και ο δεύτερος ότι ενόψει των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει, η αγορά εκτιμά ότι θα δώσει υψηλότερο μέρισμα από πέρυσι και σε μία (εκτιμώμενη) μερισματική απόδοση της τάξης του 4,5-5%.

Αποτελέσματα χρήσης 2022

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου
και έτους 2023 ο ΟΤΕ.

Η Διοίκηση της ΟΤΕ Α.Ε. θα διοργανώσει την ίδια ημέρα, μετά την ως άνω δημοσίευση των αποτελεσμάτων και ώρα 17:00 (Ελλάδα) /16:00 (Ευρώπη) /15:00 (Ηνωμένο Βασίλειο) /10:00 (Ανατ. ΗΠΑ) τηλε-συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές για να συζητήσει τα εν λόγω αποτελέσματα.

Μυτιληναίος: Οδεύουμε σε περιβάλλον 'αρνητικών τιμών' λόγω oversupply 

Ο κ. Μυτιληναίος σε συνάντηση που είχε με τους αναλυτές , σχολίασε ότι με βάση το ΕΣΕΚ μάλλον θα έχουμε υπερπροσφορά (oversupply) , γεγονός που δείχνει ότι οι θερμικές μονάδες θα κάθονται ενώ θα κόβονται και οι ΑΠΕ για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή. Οπότε σιγά σιγά μπαίνουμε σε περιβάλλον αρνητικών τιμών.

Για όσους θυμούνται μία προηγούμενη συνάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου με τους αναλυτές, τους είχε εξηγήσει τι σημαίνει περιβάλλον αρνητικών τιμών και πως η εταιρεία θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το περιβάλλον.

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος θα μπορεί να λειτουργεί ως μία μεγάλη μπαταρία, που θα απορροφά αυτή την παραγωγή. Κάπως έτσι, το Αλουμίνιο σχεδόν θα εκμηδενίσει το ενεργειακό του κόστος.

Αναφορικά με τις μπαταρίες, ο κ. Μυτιληναίος, στάθηκε στο γεγονός ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον ηλεκτρικό χώρο, θα είναι απολύτως αναγκαίες.

Η Μυτιληναίος δραστηριοποιείται και σ' αυτό το σκέλος της ενέργειας, οπότε μαζί με τα δίκυτο μάλλον έχει τοποθετηθεί πολύ σωστά για όσα έρχονται. 

ΕΤΕ: Ολοκλήρωση της συναλλαγής «Frontier ΙΙ»

Ολοκλήρωσε  της συναλλαγής “Frontier ΙΙ”, κατόπιν λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο επί των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει για το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Η συναλλαγή αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας ~€1δισ.

Η ΕΤΕ διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ το 95% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας διατίθεται σε επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC.

Η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διοργανωτής (Arranger) της συναλλαγής, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζά & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα

Άλεξ Πατέλης / Bloomberg: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα ανακοινωθεί το 2024 και θα πραγματοποιηθεί το 2025. 

Ο κ Αλέξης Πατέλης, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του Bloomberg και αναφέρθηκε στο success story τόσο της πώλησης μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας από πλευράς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος".

"Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μια σχετικά μικρή χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο η επικείμενη διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν", σημείωσε.

Απαντώντας σε προβληματισμούς επενδυτών περί της αναβάθμισης του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίοι αντιτείνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο η Ελλάδα να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές, ως "μεγαλύτερο ψάρι σε μια μικρότερη λίμνη", ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η αναβάθμιση θα ανακοινωθεί εντός του 2024 και θα πραγματοποιηθεί το 2025

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ