Νέα
  • ΓΔ: 1447.31 -0.10%
  • Τζίρος: 45,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Από ιστορικά υψηλά ξεκινούν οι δείκτες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Το «πάρτυ» των τεχνολογικών μετοχών συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές σε Αμερική και Ευρώπη και πλέον οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (ο DowJones πάνω από 39.000 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από 5.000 μονάδες και ο Nasdaq πάνω από 16.000 μονάδες) ενώ σε ιστορικά υψηλά ή υψηλά δεκαετιών κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον DAX να προσεγγίζει τις 17.500 μονάδες. Το ζητούμενο είναι εάν τα τόσο υψηλά επίπεδα δεικτών και μετοχών υποστηρίζονται από τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές εξελίξεις.

ΧΑ: Εκπλήσσει αρνητικά

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με νέα υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο εκπλήσσει αρνητικά καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

Kατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.422 μονάδες με άνοδο 0,2%. Το ισοζύγιο μετοχών είναι θετικό 21 ανοδικές και 14 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατά 0,2% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά (-0,01%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξάνεται κατά 0,06%. Ο δείκτης τροφίμων ποτών αυξάνεται κατά 0,91%, οι βιομηχανικές έχουν άνοδο 0,5%, οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) αυξάνονται κατά 0,08%.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει σχεδόν τα πάντα και πλέον ζητεί νέες πληροφορίες ή επιχειρηματικά stories προκειμένου να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τα σενάρια είναι πλέον η αποεπένδυση του ΤΧΣ από Πειραιώς, οι επενδύσεις της Eurobank στην Ινδία, η αξιολόγηση της πορείας του ΟΤΕ, η ανάπτυξη της Μυτιληναίος, η πορεία της Ιντραλοτ μετά το εταιρικό ομόλογο, η άνοδος των κατασκευαστικών (Ιντρακατ, ΓΕΚΤέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, AVAX, Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ) και η πορεία των μετοχών τεχνολογίας (Quest, EpsilonNet, Entersoft, Performance, Profile) στην Ελλάδα που βέβαια δεν συγκρίνονται σε κεφαλαιοποίηση με τους γίγαντες του εξωτερικού. Η Coca Cola HBC επιστρέφει στα επίπεδα των 30 ευρώ που άφησε το 2022.

Ισχυρές παραμένουν οι πορείες των μετοχών των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil) από την αρχή του Φεβρουαρίου, η Jumbo αυξάνει συνεχώς κεφαλαιοποίηση, η ΔΕΗ συσσωρεύει για να κινηθεί προς νέα υψηλά (στα 14 ευρώ) όταν βρεθεί σε νέο ανοδικό momentum. Αυξάνεται το ενδιαφέρον για μετοχές υποδομών (ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ). Σ' αυτές πρέπει να προσθέσουμε και μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση που παίρνουν το δικό τους μερίδιο στην άνοδο. Η «ανάπαυση» της ελληνικής αγοράς, σε σχέση βέβαια με τις ευρωπαικές, είναι μία προσωρινή κατάσταση προκειμένου η αγορά να δημιουργήσει βάσεις για περαιτέρω άνοδο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ