Νέα
  • ΓΔ: 1455.95 +0.56%
  • Τζίρος: 73,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

X.A: Εβδομαδιαία άνοδος 0,56% και +9,29% από την αρχή του χρόνου

Οι ξένες αγορές  σε ιστορικά  υψηλά  λόγω τεχνολογίας και ρευστότητας

Σε ιστορικά υψηλά  ολοκλήρωσαν την χρηματιστηριακή εβδομάδα οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ξένων αγορών.

Το 'πάρτυ' των τεχνολογικών μετοχών συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες μετοχές σε Αμερική και Ευρώπη και πλέον οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (ο Dow Jones πάνω από 39.000 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από 5.000 μονάδες και ο Nasdaq πάνω από 16.000 μονάδες) ενώ σε ιστορικά υψηλά ή υψηλά δεκαετιών κινούνται και οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον DAX να προσεγγίζει σε ιστορικά υψηλά  τις 17.500 μονάδες.

Τα ιστορικά υψηλά μπορεί να μην υποστηρίζονται από μακροοικονομικά μεγέθη αλλά βασίζονται κυρίως στην αυξημένη επιχειρηματικότητα, στην μεγάλη (πληθωριστική) ρευστότητα και στις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Τα θεαματικά αποτελέσματα χρήσης της NVIDIA (εταιρείας που δραστηριοποιείται πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη) εκτίναξαν τεχνολογικές μετοχές και συμπαρέσυραν και τις υπόλοιπες μετοχές σε ένα γαιτανάκι ανόδου που συνεχίστηκε μέχρι και την Παρασκευή

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:  Δεν πήρε μέρος στο ‘πάρτυ’ των ξένων αγορών

Αν κάτι πρέπει να μας προβληματίζει στη σημερινή ελληνική συνεδρίαση είναι η έλλειψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος  με την καθίζηση των συναλλαγών και την υποχώρηση αρκετών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Η ‘βενζίνη στο ντεπόζιτο’ της αγοράς φαίνεται να αδειάζει  και η αγορά χρειάζεται νέα stories που να τροφοδοτήσουν την άνοδο.

Μετά από μία μέτρια έναρξη συνεδρίασης, οι πωλητές στις τράπεζες πήραν το πάνω χέρι και οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία νέα υποχώρηση.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα θετικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και βέβαια όταν  υπάρχει το μεγάλο πάρτι στα μεγάλα χρηματιστήρια , ουδείς ασχολείται με τα ‘παραρτήματα’.

Πιέσεις στις τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας  με πωλητές και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Ίσως τα θέματα που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας σχετικά με την δυνατότητα ή μη διανομής μερίσματος, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC), οι  καθυστερήσεις των τιτλοποιήσεων και ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ  μάλλον λειτούργησαν αρνητικά για τις μετοχές και τον Γενικό Δείκτη. 

Η υποχώρηση αυτή αντισταθμίστηκε από την άνοδο μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως η Coca Cola, η Titan Int, η Jumbo, η Ιντρακατ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ ενώ εντυπωσιακή μεταβλητότητα έδειξε η μετοχή του ΟΤΕ καθώς μετά την υπέρβαση των 14 ευρώ υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις  1413,26 μονάδες με πτώση κατά (-0,42%). 

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 110,9 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49  έκλεισαν ανοδικά και οι 65  πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,42%) και ο FTSE Mid Cap (-0,64 %).

Oι τραπεζικές μετοχές  υποχώρησαν κατά (0,51%). Άλλοι κλάδοι, που υποχώρησαν ήταν οι Πρώτες Ύλες (-1,16%), οι Βιομηχανικές (-0,75%) και οι πετρελαϊακές (-0,7%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι μετοχές Πειραιώς, η Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ.  

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα,  σταθεροποιητικό ρόλο στο ελληνικό χρηματιστήριο διαδραμάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα και  οι επιχειρηματικές κινήσεις. Ωστόσο η αγορά χρειάζεται ακόμη μία ώθηση για να κινηθεί πάνω από τις 1.430 μονάδες προς τις 1.460 μονάδες.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ