Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πάνω από τις 1.430 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες - Αύξηση 5,7% για τη μετοχή της Πειραιώς

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Μία συνεδρίαση με έντονες ανοδικές τάσεις ήταν η σημερινή, κυρίως λόγω του placement του ΤΧΣ στο σύνολο τελικά του μεριδίου του (27%) που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς με ένα σημαντικό discount έναντι της τιμής στο ταμπλό και των εταιρικών αποτελεσμάτων (Δ.Α.Α.) και επιχειρηματικών κινήσεων (εξαγορά της Entersoft από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ). 

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας ξεκίνησε με 'γκάζια' στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στον ΟΤΕ που έμμεσα επωφελείται και από την εξαγορά της Entersoft (λόγω Γερμανού).  

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς τις 1.430 μονάδες με αυξημένους όγκους συναλλαγών όχι μόνο στην μετοχή της Πειραιώς αλλά και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Την άνοδο των τραπεζών ακολούθησαν και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΟΤΕ, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Coca Cola HBC, Jumbo , ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ) που συντήρησαν το θετικό κλίμα στην αγορά.

Ανοδος στις τεχνολογικές μετοχές λόγω Entersoft

Εκτός από την Entersoft, η οποία πήγε με την μεγάλη άνοδο και έκλεισε το premium  της δημόσιας πρότασης που ήταν στα 8 ευρώ έναντι της τιμής της μετοχής, είχαμε άνοδο και σε άλλες τεχνολογικές μετοχές όπως η Profile, η Intertech, η Q&R και η Epsilon Net.

X.A.: Εκλεισε πάνω άνω από τις 1.430 μονάδες 

Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει ακόμη ένα ορόσημο (1.430 μονάδων) και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. 

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1434,87 μονάδες με άνοδο 0,85%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 129 εκατ. ευρώ. 

Aπό τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,05% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,53%.

Στους επιμέρους κλάδους ξεχώρισαν ανοδικά οι Τράπεζες (2,26%), οι Τηλεπικοινωνίες (1,26%), οι Πρώτες Ύλες (0,46%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (0,44%), Τρόφιμα Ποτά (0,42%) και πτωτικά τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,47%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Τράπεζα Πειραιώς (άγγιξε τα 21 εκατ. ευρώ), η Entersoft (λόγω της πώλησής της), η Alpha Bank, η Eurobank, η ΕΤΕ και η Δ.Α.Α. (ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα).  Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε στα 4,21 ευρώ με άνοδο 5,72%.

Η υπέρβαση εν μέσω έντονης ειδησιογραφίας των 1.430 μονάδων ανεβάζει τον πήχη στις 1.460 μονάδες για τις επόμενες συνεδριάσεις.  Η αγορά απέκτησε τα 'καύσιμα' που ήθελε για να κινηθεί υψηλότερα και να ξεφύγει από την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατούσε. Το ζητούμενο πλέον είναι να μην χαλάσει το κλίμα και στις διεθνείς αγορές.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με ήπιες διορθωτικές τάσεις ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές κατά την έναρξη των συνεδριάσεων. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά (-0,18%), ο S&P 500 κατά (-0,1%), ο Nasdaq (-0,2%).

Oι κινήσεις βασίζονται κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και ειδικά της FED και της  ΕΚΤ. 

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαμε μεικτές τάσεις με τον DAX να υποχωρεί κατά (-0,22%), τον γαλλικό CAC να κινείται σταθεροποιητικά καιτον Eurostoxx 50 να αυξάνεται κατά 0,2%. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα