Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Εκτινάχθηκε στα 2.400 δολάρια - Γιατί παραμένει το καταφύγιο των επενδυτών

Το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών ο χρυσός κέρδισε για ακόμη μία φορά τις εντυπώσεις στα χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη, καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν την ελκυστικότητα του μετάλλου, παρά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ που αύξησαν τις προοπτικές για λιγότερες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο χρυσός στην αγορά spot κέρδισε περισσότερο από 0,9% στα 2.383,59 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 2.431,29 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 2.398,50 δολάρια.

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι θα ανταποδώσει σε μια σειρά επιθέσεων από το Ιράν παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις δυτικές χώρες.

"Όταν υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να καταφεύγουν στον χρυσό, κάτι που συμβαίνει τώρα. Αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω, οι τιμές θα μπορούσαν να πάνε βόρεια των 2.500-2.600 δολαρίων, ενώ αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τότε θα μπορούσαν να πέσουν στα 2.200 δολάρια", δήλωσε ο Everett Millman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Gainesville Coins.

"Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών θέτουν επίσης ένα πάτωμα κάτω από τις τιμές", πρόσθεσε.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Η άνοδος του χρυσού ήρθε σε αντίθεση με τα στοιχεία στις ΗΠΑ, καθώς οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και η ρητορική "γερακιών" των αξιωματούχων της Fed έχουν ωθήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν δραστικά τις πιθανότητες να μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα της διακράτησης μη αποδόσεων χρυσού. Ο αναλυτής της Bank of China International (BOCI) Xiao Fu δήλωσε ότι με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed να μειώνονται και με τη φυσική απομάκρυνση κερδών που έρχεται όταν οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα, μπορεί να υπάρξει κάποια πίεση στον χρυσό, αλλά μια απότομη πτώση είναι απίθανη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα