Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το Χρηματιστήριο έσπασε τις 1500 μονάδες αλλά έχει ...δρόμο, οι νέοι στόχοι της ΔΕΗ και οι ταχύτητες turbo σε Alpha και Eurobank

Πηγή: Pixabay

Αφού το ρίξαμε στην αριθμολαγνεία ομαδικώς, οι 1.500 μονάδες είναι μεν ορόσημο αλλά παραμένει υψηλό 13 ετών. Αυτό που δείχνουν τα ιστορικά δεδομένα είναι ότι στις 25 Μαρτίου 2011, δηλαδή 13 χρόνια + 3μήνες πριν, ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν στις 1608 μονάδες. Άρα παραμένουμε στα υψηλά 13 ετών. Η διαφορά είναι στις κεφαλαιοποίησεις των εισηγμένων που έχουν αλλάξει και μπορεί να δικαιολογήσουν υψηλότερα επίπεδα.

Τράπεζες: Πάτησαν το τούρμπο Αlpha και Eurobank

Οι τραπεζικές μετοχές από την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκαν σε ανοδικό κανάλι και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη (με την 3η προσπάθεια) να ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες. Κρατάμε την άνοδο σε Alpha Bank που προσπαθεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα διανομής κεφαλαίων και την Eurobank που πλέον έχει απαλλαχθεί από τα βαρίδια του ΤΧΣ και των μεγάλων NPE’s.

ETE: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη δίνει το ΤΧΣ

Να μην τα λέμε πάλι. Είμασταν οι πρώτοι που αναφέραμε ότι η πιθανότερη περίοδος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι ο Σεπτέμβρης. Επισήμως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, αλλά οι συνθήκες δείχνουν προς τα εκεί. Καλά μπάνια τον Αύγουστο και ραντεβού τον Σεπτέμβρη. Εκτός εάν διαμορφωθούν εξαιρετικές συνθήκες τον Ιούλιο και ξεμπερδέψουν νωρίτερα.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η προθεσμιακή της OPTIMA, ο ξέφρενος ρυθμός του ΟΤΕ και η άγκυρα της ALPHA BANK 

Attica Bank- Παγκρήτια: Αναμένοντας την DBRS (που ήδη ξέρουν οι Διοικήσεις)

Αναμένουν την έκθεση της DBRS για να προχωρήσουν στη συγχώνευση και στην επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα δημιουργήσει τον μεγάλο 5ο πυλώνα της τραπεζικής αγοράς.  Όλα καλά. Γιατί όμως μετέθεσε τα αποτελεσματα α’ τριμήνου 2024 η Attica Bank κατά ένα μήνα; Έχει κάποια σχέση με το σχέδιο της DBRS; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές επ’ αυτού; Γιατί η μετάθεση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων έχει σίγουρα κάποια σχέση με την έκθεση.

Εurobank: Νέα υψηλότερη τιμή στόχο από την Jefferies

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank δίνει η Jefferies σε ανάλυσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση «αγοράς».  Ο οίκος δίνει στόχο τα 2,7 ευρώ από 2,6 ευρώ προηγουμένως, με το περιθώριο ανόδου να κινείται σε επίπεδα άνω του 28%. H σύσταση είναι ‘αγορά’ βεβαίως.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο «πύραυλος» Dow Jones, το καμπανάκι της ΕΚΤ, ο Γ.Δ. που περιμένει και η ανθεκτική Eurobank

ΔΕΗ: Θεαματική αύξηση κερδοφορίας και νέοι στόχοι

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €122 εκατ. έναντι €73 εκατ. το α’ τρίμηνο 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία.

Σημαντικά αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το α’ τρίμηνο 2024 με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €459 εκατ., αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023.

Το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνεται πλέον στο νέο στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού της ΔΕΗ και το παιχνίδι που θέλει να... παίξει στον τομέα της τεχνολογίας ως ένας ολοκληρωμένος πάροχος, με καθετοποιημένο μοντέλο και κυρίαρχη θέση στην ΝΑ Ευρώπη.

Από τη μια πλευρά «πρασινίζει» την δραστηριότητα της παραγωγής με ένα portfolio ανάπτυξης ΑΠΕ έως 20GW σε 5 διασυνδεδεμένες χώρες και σε συνεργασία με κολοσσούς, όπως η intrakat, η Mytilineos, η Motor Oil και η RWE. Με το σχέδιο αυτό, η ΔΕΗ όχι μόνο «πρασινίζει» τον βραχίονα της παραγωγής αλλά διευρύνει το portfolio του trading καθώς μπορεί να πουλά την ενέργεια που θα παράγει σε όλες αυτές τις διασυνδεδεμένες μεταξύ τους χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Ελλάδα). 

Ταυτόχρονα μπαίνει πιο. βαθιά στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς θα επεκταθεί στα data centers και την τεχνολογία ΑΙ τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γ. Στάσσης μίλησε για data center 25 MW, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού θα κατασκευαστεί το πρώτο. Στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, στόχος είναι η ΔΕΗ να μπορεί να παρέχει στους πελάτες της, ως πρόσθετη υπηρεσία, προϊόντα ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης). 

Από το οικονομικό σκέλος της χθεσινής παρουσίασης ξεχωρίζει η πρόταση που θα εισηγηθεί ο ίδιος στην γενική Συνέλευση του Ιουνίου, για επέκταση - σχεδόν διπλασιασμό - του προγράμματος επαναγοράς μετοχών (buyback), με στόχο οι ίδιες μετοχές που σήμερα είναι το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου να φτάσουν το 10% σε δύο χρόνια. Όσον αφορά τη διάθεσή τους, είπε ότι σχεδιάζει να διατεθούν το 1/3 σε στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές (πυλώνας που «κουμπώνει» με το στρατηγικό μετασχηματισμό της εταιρείας και την εξωστρέφειά της τα επόμενα χρόνια), το 1/3 σε stock option ως κίνητρο ανταμοιβής για τους εργαζόμενους και το υπόλοιπο 1/3 θα διαγραφούν αυξάνοντας την αξία της μετοχής. 

Mυτιληναίος: Νέα υψηλότερη τιμή στόχο από την Piraeus Securities

Τιμή - στόχο στα  48,5 ευρώ (από 44,5 προηγουμένως) με upside που ξεπερνά το 25% δίνει νέο σημερινό report της Piraeus Securities για τη Mytilineos.

Με το νέο αυτό report, η Piraeus πλέον εντάσσεται στο group των αναλυτών που δίνουν στη Mytilineos τιμή - στόχο άνω των €45, μαζί με τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, EUROXX, Optima, EDISON και Pantelakis.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή - στόχος της Mytilineos πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία στα €47 (μεταξύ €46 και €50). Το γεγονός ότι, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναλυτών, το εύρος της τιμής-στόχου περιορίζεται μόλις στα €4, υποδηλώνει τόσο ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας προσβλέπει σε σημαντικό upside το επόμενο διάστημα, όσο και την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ισχυρά θεμελιώδη της Mytilineos που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

Νoval Property: Με μία δημόσια προσφορά αυξάνει κεφάλαια και free float

Προχωρά σε δημόσια προσφορά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 43,47 εκατ. ευρώ H «NOVAL PROPERTY» ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, κατά ποσό 43.470.062,50 ευρώ με την έκδοση έως δεκαεπτά εκατομμυρίων τριακοσίων ογδόντα οκτώ χιλιάδων και είκοσι πέντε (17.388.025) νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ εκάστης , με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα

Η Εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ανώτατη τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίστηκε με την ως άνω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας σε € 2,82 ανά Μετοχή.

H εταιρεία είναι θυγατρική του Ομίλου Viohalco ο οποίος άμεσα και έμμεσα κατέχει περίπου το 80%. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυξάνεται και η ελεύθερη διασπορά σε πάνω από 25% όπως είναι ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Πετρόπουλος: Αύξηση πωλήσεων και μείωση κερδών στο α’ τρίμηνο

Λογιστική κατάσταση με ενδιαφέρον προς ανάλυση ήταν αυτή της Π. Πετρόπουλος. Η εταιρεία παρουσιάζει μείωση κερδών μετά από φόρους κατά το α’ τρίμηνο 2024 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023 ενώ οι πωλήσεις της καταγράφουν μεγάλη αύξηση.  Η εταιρεία μείωσε τον δανεισμό της αλλά αύξησε πολύ τα χρηματοοικονομικά της έξοδα και έτσι μειώθηκαν τα κέρδη.

ΕΤΕ / Premium Bank: Τα εταιρικά αποτελέσματα οδηγούν το ράλι στον S&P 500

Ανοδικά κινήθηκαν οι κύριες διεθνείς μετοχικές αγορές. Ο S&P500 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό (5308) για 23η συνεδρίαση εντός του 2024.

Ο Τεχνολογικός κλάδος σημείωσε άνοδο +3,4% (+15% από την αρχή του έτους), με την Nvidia να υπεραποδίδει (+5,0%), Η συνολική απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους ανέρχεται σε +91%, έπειτα από +239% το 2023, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το Τ1:2024 την 22η Μαΐου, με τις εκτιμήσεις των EPS να ανέρχονται σε $5,58 από $1,09 το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο (αύξηση +412%, το οποίο θα είναι το 4ο διαδοχικό τρίμηνο με τριψήφια ποσοστιαία αύξηση κερδών).

Συνολικά για τα εταιρικά αποτελέσματα για το Τ1:2024, με 470 εταιρείες του δείκτη να έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, το 80% των εταιριών έχουν ανακοινώσει κέρδη άνω των προσδοκιών (beat-rate), επίδοση άνω τόσο του 5-ετούς όσο και του 10-ετούς μέσου όρου (77% και 74% αντίστοιχα). Μέχρι στιγμής, η ετήσια μεταβολή των κερδών ανά μετοχή των 470 εταιρειών ανέρχεται σε +3,5%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ετήσια μεταβολή των EPS όταν ανακοινώσουν όλες οι εταιρείες του δείκτη, αναμένεται να διαμορφωθεί σε +5,6%, με το σύνολο της διαφοράς (και παραπάνω) να αποτελεί την εκτιμώμενη συνεισφορά της Nvidia (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ