Νέα
  • ΓΔ: 1418.41 +1.01%
  • Τζίρος: 55,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Διορθώνει το Χ.Α., ευνοούνται τα ομόλογα, η Coca Cola HBC ανεβαίνει και ο Τιτάνας κοιτάζει ψηλά

Τα δυσθεώρητα επίπεδα των αποτιμήσεων των μετοχών τεχνολογίας έχουν προεξοφλήσει κέρδη για πολλά χρόνια μπροστά. Σήμερα, η NVIDIA και η APPLE οδήγησαν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στις 17.000 μονάδες, νέο ιστορικό υψηλό.  Η τεχνητή νοημοσύνη (A/I) είναι το νέο ιντερνετ, κυρίες και και κύριοι.

Ευρωπαϊκές αγορές: Σε διορθωτική φάση 

Καθοδικά- και σε ορισμένες κεφαλαιαγορές έντονα καθοδικά- κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τη χθεσινή ημέρα. Τελειώνει και ο Μάιος και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πιέσεις από την αποκόμιση κερδών.  Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση το τελευταίο διάστημα με τις ευρωπαϊκές αγορές και διόρθωσε και αυτό.

Γενικός Δείκτης: Η επόμενη στήριξη

Στα επίπεδα λίγο πέριξ των 1.460 μονάδων βλέπουν την επόμενη στήριξη οι τεχνικοί αναλυτές στις χρηματιστηριακές. Μόνο που δεν θα την δούμε γιατί θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα είναι και τέλος του μήνα. 

Ομόλογα: Ράλι πριν την πρώτη μείωση επιτοκίων

Για μεγάλη υποχώρηση αποδόσεων και στα ελληνικά ομόλογα μιλούν στελέχη από τραπεζικά treasuries μόλις πλησιάσουμε την ημέρα μείωσης των επιτοκίων, αρχές Ιουνίου. Μία υποχώρηση που θα επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα αφοΎ ευνοούνται και από την συγκυρία. Μπορεί να δούμε και απόδοση της τάξης του 3% στα 10ετή στο τέλος του εξαμήνου.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το huge placement του Μυτιληναίου, το Power Summit 2024 της ΔΕΗ και οι αμερικανοί στον ΑΔΜΗΕ

Motor Oil: Υποχώρηση κερδοφορίας λόγω επενδύσεων

Στα 2,979 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Motor Oil Hellas για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μειωμένος κατά 10% από τα 3,307 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 354 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11% σε σύγκριση με τα 397 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2023. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ (από 305 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 334 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 25% σε σύγκριση με τα 447 εκατ. ευρώ του 2023. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 175 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 37% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Οι επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 181 εκατ. ευρώ έναντι 75 εκατ. ευρώ πέρυσι, με το καθαρό χρέος να φτάνει το 1,966 δισ. ευρώ έναντι 1,518 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Ως προς τους επιμέρους κλάδους η διύλιση είχε κύκλο εργασιών στα 2,280 δισ. ευρώ και ΕBITDA στα 283 εκατ. ευρώ, η εμπορία είχε κύκλο εργασιών στο 1,135 δισ. ευρώ και EBITDA στα 22 εκατ. ευρώ, ο κλάδος ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου είχε κύκλο εργασιών 184 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ. Πάντως ο όμιλος είναι πάντα φιλικός με τους εργαζόμενούς του. Πρώτα ανταμοίβει τους πολύτεκνους και μετά δίνει δύο μισθούς δώρο σε όλους τους εργαζόμενους.

Epsilon Net: Εντυπωσιακά το α' τρίμηνο

Στα 7,9 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν τα κέρδη της εισηγμένης, με τον τζίρο να καταγράφει άνοδο 33,38% στα 27,71 εκατ. Ευρώ. Ο Όμιλος συνεχίζει  την εφαρμογή του επιχειρηματικού του σχεδιασμού σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Παράλληλα με τους στόχους ανάπτυξης στην Ελλάδα & στο εξωτερικό, βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο ενεργειών ενίσχυσης του επιπέδου οργάνωσης και λειτουργίας του Ομίλου, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του καθώς και σημαντικής κλίμακας νέες επενδύσεις στους τομείς των κτιριακών υποδομών, του Security, του Fintech, του Business Software & του ΑΙ με στόχο τη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης για την επόμενη πενταετία.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το Χρηματιστήριο έσπασε τις 1500 μονάδες αλλά έχει ...δρόμο

Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχισθούν λόγω της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και της παράλληλης παροχής κινήτρων μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ & του ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα θετικά αποτελέσματα του 1ου Τριμήνου του 2024 επιβραβεύουν την πολιτική του Ομίλου για την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων & υπηρεσιών all in one solution και τον στόχο του για συνεχή διεύρυνση του μεριδίου αγοράς

CENERGY: Μέρισμα 0,08 ευρώ / μετοχή

Μικρή κρίνεται η μερισματική διανομή 0,08 ευρώ (μεικτά) ανά μετοχή της Cenergy σε σχέση με τα κέρδη που παρουσίασε το 2023.  Πάντως όπως μας είπαν έλληνες χρηματιστές, ποτέ ο όμιλος Στασινόπουλου δεν προτιμούσε τα divident stocks.

VIOHALCO : Μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή

Η Γεν. Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης των αποτελεσμάτων χρήσης και τη διανομή μεικτού μερίσματος

0,12 ευρώ ανά μετοχή. Το μεικτό ποσό 0,12 ευρώ ανά μετοχή, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων 30% σύμφωνα με τη Βελγική νομοθεσία.

Η ημερομηνία καταγραφής των δικαιούχων του μερίσματος (record date) είναι η Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 (ημερομηνία αποκοπής μερίσματος είναι η Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024). Η ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος είναι η Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024, μέσω της τράπεζας ING Belgium.

Coca Cola HBC: Και πάλι προς τα 32,5 ευρώ

Για την Coca Cola HBC, το καλοκαίρι του 2024 θα είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Oι πωλήσεις θα πάνε πάλι προς ιστορικά υψηλά επίπεδα και λόγω τουρισμού και λόγω Ιρλανδίας (θα ενοποιηθούν με τις άλλες πωλήσεις των θυγατρικών της). Αγορές κυρίως από αμερικανικά χαρτοφυλάκια. 

Τιτάν: Στα 38,2 ευρώ δίνει η NBG Securities

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 38,2 από 26,5 ευρώ δίνει η NBG Securities, διατηρώντας σύσταση «outperform»

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η Τιτάν είναι μεταξύ των λίγων ελληνικών επιχειρήσεων που είναι όντως διεθνής, κάτι που δείχνει να αποδίδει πρόσφατα. 

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει τα ανθεκτικά αποτελέσματα τριμήνου, προβλέποντας ότι η εταιρία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή κατά 12,6% έως το 2026, καθώς οι προοπτικές σε όλες τις αγορές εκτός της Αιγύπτου παραμένουν ευνοϊκές.

Η αποτίμηση της TCI είναι υποστηρικτική, καθώς με ΕV/EBITDA στο 5,4 με βάση τα εκτιμώμενα μεγέθη 2024, διαπραγματεύεται με discount 34% έναντι των ανταγωνιστών, που ξεπερνά ακόμη και την τιμή-στόχο.  

Πλαστικά Θράκης: Νέα τιμή στόχος 

Η νέα έκθεση της Eurobank Equities για τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης δίνει υψηλή τιμή στόχο στα 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Η έκθεση διατηρεί την εκτίμηση για αύξηση του EBITDA κατά 6% το 2024 σε σχέση με το 2023, προβλέποντας έτσι EBITDA 46.6 εκατ. Ευρώ. Την ίδια θετική ανάπτυξη ύψους 6% εκτιμά η έκθεση πως θα καταγράψουν και οι πωλήσεις του εισηγμένου Ομίλου κυρίως λόγω των επενδύσεων των τελευταίων ετών

Δημογραφικοί δείκτες- Αποταμίευση

O μεγάλος θόρυβος που γίνεται για το δημογραφικό σε συνδυασμό με την ανάγκη αποταμίευσης έχει ως στόχο να δημιουργηθούν συνταξιοδοτικά συστήματα με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα στην Ευρώπη. Την κατεύθυνση προσυπογράφει πλέον και η ΕΚΤ που βλέπει τα παλιά ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη να καταρρέουν αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην “αλληλεγγύη των γεννεών”.  Όταν συμβεί αυτό, ετοιμαστείτε για νέο μεγάλο ράλι στα χρηματιστήρια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ