Νέα
 • ΓΔ: 1445.03 -0.30%
 • Τζίρος: 26,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Έπεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το εγχώριο ΧΑθηκε…

Πέρα από τις υπεραπλουστεύσεις, οι βασικοί λόγοι για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν 3:

      1.Oι αποτιμήσεις μετοχών και δεικτών ήταν υπερβολικές. Όταν η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία και οι χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών εταιρειών οδηγούν τον DAX σε ιστορικά υψηλά (προ μηνός) φαίνεται ότι είμαστε σε υπερβολή. Το ίδιο ισχύει και για το γαλλικό χρηματιστήριο και για το ιταλικό.

 1. Οι επενδυτές έψαχναν αφορμή να πουλήσουν ενόψει του τέλους του α’ εξαμήνου για να γράψουν κεφαλαιακά κέρδη στις λογιστικές καταστάσεις τους.  Και πιστέψτε με θα είναι υπερβολικά πολλά.
 2. Η Γαλλία (και η Ευρώπη γενικότερα) μπαίνει σε εκλογικές περιπέτειες με άγνωστη έκβαση. Ο CAC «ήταν για κάτω» ίσως και 2-3% εβδομαδιαία. Τώρα με την πολιτική αβεβαιότητα υποχώρησε πάνω από 6%. O βασικός όμως φόβος είναι ότι η ακροδεξιά έλευση βάζει δυναμίτη στην κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό. Εάν κυριαρχήσει η ακροδεξιά , ‘ο καθένας μόνος του’.

ΧΑ: Εκτεθειμένο στις διαθέσεις των ξένων

Η εβδομαδιαία διόρθωση κατά -3,5% περίπου έδειξε πόσο μικρό και εκτεθειμένο στις ξένες αγορές είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, όσο πηχιαίους τίτλους να βάζουν οι ξένοι και οι ελληνες αναλυτές στις εκθέσεις τους. Μπορεί να το κρυφοκυττάζουν στην άνοδο, αλλά όταν έρχεται η ‘καταιγίδα πωλήσεων’, πέφτει πρώτο. Δεν υπάρχει κανένας να απορροφήσει την προσφορά.  Αυτά, για να καταλαβαίνουμε και το ‘μπόι μας’.

Στερεύουν οι ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει. Την Τρίτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ο ΑΔΜΗΕ ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τερνα Ενεργειακή. Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx. Επισημαίνεται τέλος ότι το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο.

AΔΜΗΕ: Η διασύνδεση φέρνει ενδιαφέρον

Σημαντικά βήματα στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα άρει οριστικά και με βιώσιμους όρους την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνουν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ.

 • - Στο πεδίο της κατασκευής, ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕXΑΕΘ), το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.
 • - Στο πεδίο της χρηματοδότησης, συμφωνήθηκε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του κρατικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του έργου, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο

OΛΘ: Κινείται η μετοχή

Το καλοκαίρι 2024 θα είναι εξαιρετικά καλό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στον τομέα της κρουαζιέρας και στα ακτοπλοικά και στα μεταφορικά cargo’s. Ενδεχομένως να δούμε και ιστορικά υψηλά κέρδη. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι ευρωαγορές προσγειώθηκαν, η Eurobank έχει rating πάνω από το Δημόσιο και η NBG αυξάνει την τιμή στόχο για Cenergy

Intralot:  Άνοδος στη μετοχή

Σε επίπεδο εμπορευσιμότητας η μετοχή της Ιντραλοτ έχει αλλάξει επίπεδο. Χθες έκανε όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Τα σχέδια για την επέκταση στην Αμερική είναι μεγάλα. Και έχει και ισχυρό επιτελείο.

Μυτιληναίος: Στήριξη στα 35 ευρώ

Τα 35 ευρώ έπιασε καθοδικά η μετοχή της Μυτιληναίος χθες.  Είναι χαμηλά διμήνου (αρχών Απριλίου 2024). Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι να δούμε εάν υπάρξει αντίδραση. Θα βγουν να αγοράσουν στα επίπεδα αυτά ή θα πάει χαμηλότερα η μετοχή;

Εurobank: Άντεξε μισή συνεδρίαση

Η αναβάθμιση από την Moody’s την κράτησε ανοδικά για περίπου μισή συνεδρίαση. Όταν όμως ξεκίνησαν οι έντονες πωλήσεις, η μετοχή κατέρρευσε και έκλεισε τελικά με απώλειες (-4,7%). Αν κάποιος δεν έβλεπε την συνεδρίαση δεν θα το πίστευε.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής 

α) Ημερομηνία Αποκοπής 22.07.2024 Από την 22.07.2024 οι μετοχές της Εταιρείας θα

διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου.

β) Ημερομηνία προσδιορισμού των Δικαιούχων (record date) 23.07.2024.

γ) Έναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου 26.07.2024.

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

TRADE ESTATE: Ανασυγκρότηση της επενδυτικής επιτροπής

Στην ανασυγκρότηση της Επενδυτικής Επιτροπής, με την εκλογή του κ. Νικόλαου Βουτυχτή ως νέου μέλους αυτής σε αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Αλεβίζου προχώρησε η Trade Estates.

Κατόπιν αυτού, η σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής είναι η ακόλουθη :

 • Δημήτριος Παπούλης, Πρόεδρος
 • Βασίλειος Φουρλής, Μέλος
 • Νικόλαος Βουτυχτής, Μέλος

Ο κ. Νικόλαος Βουτυχτής κατέχει από το 2016 τη θέση του Γενικού Διευθυντή Επενδύσεων (Chief Investment Officer) στο LATSCO Family Office στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση και εκτέλεση της επενδυτικής στρατηγικής του Family Office.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Με ...ίωση η Ευρώπη, οι πιέσεις στα ομόλογα, η διακύμανση του Γ.Δ. και η Eurobank που ανεβαίνει

ΥΠΟΙΚ: Μετά από 4 εβδομάδες η εκταμίευση των 2,3 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, που είχε καταθέσει η Ελλάδα.

Το αίτημα εκταμίευσης των δανείων είχε υποβληθεί τον Απρίλιο, καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 4,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, στις 6 Ιουνίου, το αίτημα εκταμίευσης για το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee), θα ανακοινώσει τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής απόφασης, για την εκταμίευση των 2,3 δισ. ευρώ.

Ακόμη μία εβδομάδα αναστολή η Capital

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 14.6.2024 συνεδρίασή του αποφάσισε την παράταση της προσωρινής αναστολής της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρέχει επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, για επιπλέον χρονικό διάστημα 15 ημερών, ήτοι μέχρι και την 9.7.2024. Για να βάζουν την αναστολή εβδομάδα παρά εβδομάδα περιμένουν κάτι;

Bloomberg: Περιμένει για την NOVA

H BC Partners, η οποία ελέγχει τη United Group (μεταξύ άλλων ιδιοκτήτρια και της ελληνικής Nova, έχει ζητήσει να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές για τον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ανατολική Ευρώπη μέσα στον Ιούλιο ανέφερε το Bloomberg. Οι Apax Partners και Warburg Pincus βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εξέτασης πιθανών προσφορών για μέρος ή το σύνολο της United Group, σύμφωνα με τις πηγές. Ανταγωνιστές τους σε αυτό το πεδίο θα είναι η Emirates Telecommunications Group και η Saudi Telecom, οι οποίες διερευνούν ξεχωριστά προσφορές, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ