Νέα
  • ΓΔ: 1446.13 -0.23%
  • Τζίρος: 24,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τράπεζες και διυλιστήρια έφεραν τον Γ.Δ. στις 1421,7 μονάδες (-0,31%)

 

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη σημερινή συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας  πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και εν αναμονή της αξιολόγησή του από τον MSCI, αλλά η συνεδρίαση συνεχίστηκε με έντονες πτωτικές διαθέσεις από την πλευρά ξένων και εγχώριων επενδυτών.  

Εξαίρεση στην πτώση ήταν οι δύο μετοχές του ομίλου ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Τέρνα Ενεργειακή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που παρ’ όλες τις επιχειρηματικές εξελίξεις δεν κατέγραφαν μεγάλη άνοδο.  

Διυλιστηρία και τράπεζες

Η νέα φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων πίεσε τις δύο δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου (ΕΛΠΕ και Motor Oil) ενώ και οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν έντονες πιέσεις από πωλητές τόσο στην υποκείμενη (spot)  αγορά όσο και στα παράγωγα συμβόλαια.

Ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά ημέρας στις 1.435 μονάδες περίπου βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας κοντά στις 1.411 μονάδες αλλά μετά το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάλι πάνω από τις 1.420 μονάδες με αγοραστές σε τραπεζικές μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1421,7 μονάδες με υποχώρηση -0,31%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά -0,22%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά -0,78%. Στους επιμέρους κλάδους, υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των τραπεζών (-1,16%), των πρώτων υλών και των τηλεπικοινωνιών και άνοδο οι κλάδοι των Βιομηχανικών και προσωπικών-οικιακών προιόντων.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τέρνα Ενεργειακή λόγω της συμφωνίας, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τον ίδιο λόγο, η ΕΤΕ, η Πειραιώς, η Eurobank, η Motor Oil, η Μυτιληναίος.

Η αξιολόγηση του MSCI το βράδυ

Σήμερα ο MSCI ανακοινώνει τη δική του ταξινόμηση των χρηματιστηριακών αγορών. Είναι ένας κατάλογος ιδιαίτερα χρήσιμος στη διαδικασία κατασκευής δεικτών και καθοδηγεί τους επενδυτές για το σύνολο των επενδυτικών ευκαιριών που διαμορφώνονται σε κάθε αγορά. Η Ελλάδα φέτος, φιλοδοξεί να μπει στο watchlist για αναβάθμιση από «emerging» σε «developed» χρηματιστηριακή αγορά. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τρία: οικονομική ανάπτυξη, μέγεθος και ρευστότητα, καθώς και προσβασιμότητα στην αγορά. Προκειμένου να ταξινομηθεί σε ένα δεδομένο επενδυτικό χώρα, μια χώρα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και των τριών κριτηρίων

Ξένες αγορές 

Σε θετικό κανάλι βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ήπια άνοδο εν αναμονή αποφάσεων κεντρικών τραπεζών οι αμερικανικές.

Οι ευρωπαικές αγορές λίγο μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδας (μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών) ενίσχυσαν την ανοδική τους κίνηση. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,5%, ο γαλλικός CAC κατά 0,87%, ο ιταλικός MIB κατά 1,16%  και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 1,76%.  Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones ξεκίνησε  σταθεροποιητικά, ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,19% και ο Nasdaq κατά 0,2%.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ