Νέα
  • ΓΔ: 1483.86 +0.10%
  • Τζίρος: 44,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνείς αγορές: Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη και για το γαλλικό

Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo
Χρηματιστήριο / Πηγή: Picjumbo

Σε θετικό έδαφος κινούνται το γαλλικό και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας τις αρχικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές θεωρούν το αποτέλεσμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών ως το λιγότερο κακό σενάριο καθώς η συμμαχία των αριστερών κομμάτων – το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – ήταν πρώτο σε έδρες αλλά πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι επενδυτές δεν θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν οι μαξιμαλιστικές δημοσιονομικά θέσεις του αριστερού συνασπισμού που θα οδηγούσαν σε πλήρη εκτροχιασμό τον γαλλικό προϋπολογισμό και το χρέος. 

Ορισμένοι φαίνεται να θεωρούν εφικτό τον σχηματισμό μίας κεντροαριστερής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις αγορές.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωνε κέρδη 0,6% το μεσημέρι και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 σημείωνε επίσης άνοδο 0,6%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσαν 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα.

Μηδένισε τις απώλειες το ευρώ

Παράλληλα, το ευρώ σχεδόν μηδένισε τις απώλειες που είχε έναντι του δολαρίου και οι τιμές των ομολόγων στην Ευρώπη κινούνται με οριακές μεταβολές.

Ο CAC 40 διαμορφώνεται σε επίπεδο που είναι 3,7% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις 9 Ιουνίου, έχοντας καλύψει λιγότερο από τις μισές απώλειες του.

Ανοδικά και οι γαλλικές τράπεζες

Ενδεικτικό της θετικής στάσης των επενδυτών είναι ότι ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών, όπως της Societe Generale και της BNP Paribas, παρά το γεγονός ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είχε εξαγγείλει αύξηση των υποχρεωτικών κεφαλαίων, φόρο στις συναλλαγές τους καθώς και αυξημένη φορολογία στον πλούτο, τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε 178 έδρες έναντι 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 577 εδρών, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν κέρδισε 156 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν 143.

«Είμαι έκπληκτος από το πόσο καλά παίρνει η αγορά το αποτέλεσμα. Οι επενδυτές πρέπει να παίρνουν θέση για ένα κεντροαριστερό συνασπισμό, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) να αποβάλλει τους πιο αριστερούς συμμάχους του», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Gama Asset Management.

Το επεκτατικό πρόγραμμα της Αριστεράς

Ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για την ώρα αναφορικά με το αποτέλεσμα. «Το πρόγραμμα του NFP θα είναι σημαντικό δημοσιονομικό βάρος για τη Γαλλία. Οι επενδυτές θα περιμένουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων πριν τοποθετηθούν ξανά σε γαλλικά assets», πρόσθεσε.

Αναλυτές του Bloomberg Intelligence δήλωσαν ότι το επεκτατικό δημοσιονομικό πρόγραμμα του NFP είναι το πιο «αντίθετο στις αγορές» από όλα τα κόμματα και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά όλες τις εταιρείες με σημαντικό εργατικό δυναμικό στη Γαλλία. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων του είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και το πλαφόν στις τιμές βασικών προϊόντων και του ρεύματος.

Οι γαλλικές μετοχές είναι επίσης στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, επειδή οι τιμές των κρατικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ