Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το πάρτι μεταβλητότητας στην Ευρώπη, οι «σορτάκηδες» και οι αβαθμισμένες ΕΤΕ και Πειραιώς

Για άλλη μία φορά, διαψεύστηκαν οι αναλυτές (πολιτικοί και οικονομικοί) από τις χρηματιστηριακές αγορές. Όλοι χθες το βράδυ, περίμεναν 'αίμα' σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αντ' αυτού είδαμε άνοδο στους περισσότερους δείκτες. Ο γαλλικός λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδος αυξάνονταν και λίγο μετά (τις 18.00) πέρασε πτωτικός. 

Ξένες αγορές: Προσοχή, ελλοχεύουν σορτάκηδες

To θυμάστε αυτό το σήμα στους δρόμους (και στις εξετάσεις οδήγησης); Αυτό θα έπρεπε να βάλουν σήμα οι αναλυτές στις σημερινές συνεδριάσεις σε Αμερική και Ευρώπη. Παρά τα πολιτικά προβλήματα εκατέρωθεν του Ατλαντικού (Αμερική και Γαλλία), οι αγορές ανεβαίνουν τεχνικά για να βρουν τιμές να πουλήσουν οι 'σορτάκηδες'. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή αυτή η περίοδος (μέχρι τον Σεπτέμβριο).

Χ.Α.: Το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες

Όποιον να ρωτούσες Κυριακή βράδυ για την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. θα σου έλεγε για πτώση (μικρή ή μεγάλη). Ουδείς θα σου έλεγε για άνοδο πάνω από τις 1.450 μονάδες.  Και όμως ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει εκεί ο Γ.Δ. μέχρι το τέλος της εβδομάδας ώστε να εδραιωθεί μία περαιτέρω άνοδος.

Οι συναλλαγές μέχρι τα μισά της συνεδρίασης ήταν σχετικά χαμηλές (δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. Ευρώ). Στο τέλος της συνεδρίασης ξεπέρασαν τα 114 εκατ. Ευρώ και το πιο σημαντικό ήταν ότι τα 35-40 εκατ. Ευρώ συναλλαγών προήλθαν από πακέτα.

ETE: Ήρθε και γι' αυτήν αναβάθμιση

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε η Moody’s λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας σε Ba1 από Ba2.

H Moody’s επισημαίνει ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αναβάθμισε επίσης την βαχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ραντεβού της Moody's, το 7αρακι της LAMDA και οι insiders του Χ.Α

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, αναφέρει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

O δείκτης κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) της Εθνικής ήταν 18,6% τον Μάρτιο του 2024, παρέχοντας καλή αναπτυξιακή ικανότητα.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από τον Μάρτιο του 2024 να έχει υποχωρήσει στο 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη προβλέψεων στο 86%.

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση από Moody's

Στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων και της Τράπεζας Πειραιώς κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από το Ba2 προχώρησε ο οίκος αξιολόγηση Moody's,  ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές.

O αξιολόγησης προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) σε ba2 από ba3.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody's η BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αποδυνάμωση του ισολογισμού της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την υλοποίηση του σχεδίου καθαρισμού της, σε συνδυασμό με αυξημένη κάλυψη παροχής NPE κατά 60,2%.

Πηγή: Eurokinissi

Attica Bank: Παράταση έως Παρασκευή 

Ο Καγκελάριος σας είχε πει ότι μπορεί να πάρει παράταση μέχρι την Τρίτη αλλά η ΤτΕ έδωσε μέχρι την Παρασκευή. Η συμφωνία έχει μεγάλη σημασία για την ένταξη της Attica Bank στον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ  και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος. Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ. Εν αναμονή των ανωτέρω, η Αttica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Κλειδί τα πρώτα γαλλικά ομόλογα, ο Γενικός Δείκτης... μεταβλητότητας και οι τράπεζες «ελατήριο

ΟΤΕ: Overweight από JP Morgan

H JP Morgan βλέπει βελτίωση των τάσεων στην αγορά του ΟΤΕ και ελκυστικό σημείο εισόδου και προχωράει σε αναβάθμιση της σύστασής της σε overweight (υπεραπόδοση έναντι της αγοράς) από ουδέτερη σύσταση, μειώνοντας την τιμή-στόχο σε 17,30 ευρώ από 17,70 ευρώ, προγενέστερα.

Πλέον προβλέπει σταθμισμένα EBITDA στα 1.429 εκατ. ευρώ από 1.439 εκατ. ευρώ για φέτος από 1.468 εκατ. ευρώ σε 1.451 εκατ. ευρώ πλέον. «Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες των επενδυτών είναι υπερβολικές και οι μετοχές του διαπραγματεύονται σε ελκυστική αποτίμηση. Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση ταμειακών ροών 9,4% (μέσος όρος των κατεστημένων τηλεπικοινωνιών: 6,9%). Επίσης, βλέπουμε ότι οι ευνοϊκοί άνεμοι εντός της ελληνικής αγοράς θα ωφελήσουν τον ΟΤΕ καθώς αξιοποιεί το ισχυρό δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του, κυρίως η αυξημένη υιοθέτηση του FTTH και η αυξημένη δημοτικότητα των συγκλινουσών συμβάσεων. “Ως εκ τούτου, αναβαθμίζουμε τον ΟΤΕ σε Overweight (προηγουμένως Neutral) και αναπροσαρμόζουμε την τιμή-στόχο μας για τον Δεκέμβριο του 2025 σε €17,3 (από €17,7). Αυτό συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 28% από την τρέχουσα τιμή”, αναφέρει η τράπεζα.

Eλλάκτωρ: Με έγκριση της Γ.Σ. η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ

Την έγκριση της πώλησης του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και αντιστοιχεί σε ποσοστό 94,44%, προς την εταιρεία MANETIAL LIMITED, 100% θυγατρική εταιρεία της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ

Eurobank Equities: Αναβάθμιση της αγοράς από τον Stoxx

Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, τα κριτήρια του Stoxx (4 μετοχές με κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. δολ., ελεύθερη διασπορά 1,8 δισ. δολ.) φαίνονται πιο εφικτά από εκείνα του FTSE, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις τράπεζες. Αν και η αδράνεια της MSCI μπορεί να θεωρηθεί κάπως απογοητευτική, οι επενδυτές δεν είχαν τοποθετηθεί πραγματικά για την προσθήκη της Ελλάδας σε μια λίστα παρακολούθησης.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 27,4 € δίνει τιμή στόχο η AXIA

H ΑΧΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη το deal για την πώληση της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αναβάθμισε την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 27,40 ευρώ και διατηρώντας σύσταση αγοράς.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τον τελευταίο χρόνο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, αλλά και για το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου στην Ευρώπη (ΒΟΑΚ) ενώ ανακοίνωσε την πώληση του ποσοστού συμμετοχής της (36,6%) στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για 900 εκατ. (πάνω από 50% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης). Την ίδια στιγμή, ο κατασκευαστικός βραχίονας αύξησε τη λειτουργική του κερδοφορία κατά 70%, φτάνοντας τα 137 εκατ. ευρώ, ενώ ο τομέας θερμικής ενέργειας (ΗΡΩΝ) επέστρεψε στη μητρική εταιρεία μόνο μέσα στο 2023, 150 εκατ. ευρώ.

Interlife: Για υπέρβαση των 100 εκατ. παραγωγής το 2024

Σημαντική αύξηση κατά 8,82% στην Παραγωγή Ασφαλίστρων σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 η INTERLIFE Ασφαλιστική. Συνολικά, το ύψος της Παραγωγής Α’ Εξαμήνου 2024 της Εταιρίας ανήλθε στα 51.115.817€ έναντι 46.973.117€ του αντιστοίχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Σχολιάζοντας την αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων Α’ Εξαμήνου 2024 ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης δήλωσε:

«Οι υψηλές παραγωγικές επιδόσεις που καταγράφει η Εταιρία το 2024 επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. και την φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της να ξεπεράσει σε Παραγωγή Ασφαλίστρων τα 100 εκατ. Ευρώ το 2024»

Real Consulting: Προς την Κύρια Αγορά

Tην μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Real Consulting, μέχρι το τέλος του χρόνου. Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Real Consulting ενέκρινε μεταξύ άλλων:

Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2024).

Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως του 10% της εταιρείας για τους επόμενους 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 1,02 και 5 ευρώ).

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής μετοχών (έως του 10% της εταιρείας) σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στελέχη της εταιρείας, υπό την προϋπόθεση επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών στόχων, όπως EBITDA τουλάχιστον 6,5 εκατ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ το 2025.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ