Νέα
  • ΓΔ: 1481.9 -0.04%
  • Τζίρος: 30,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Αντίρροπες τάσεις, με πτώση των τραπεζών και άνοδο των blue chips - Στις 1.451,22 μονάδες ο Γ.Δ. (+0,02%)

Με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή άνοδο (0,02%) στις 1.451,22 μονάδες  σε απόλυτη ισορροπία ανοδικών / πτωτικών μετοχών, το ελληνικό χρηματιστήριο μάλλον υπεραπόδωσε έναντι των ευρωπαϊκών που υποχωρούσαν έντονα λίγο πριν τις 17.30 ώρα Ελλάδος και των αμερικανικών που περιμέναν τις εκτιμήσεις του Τζ. Πάουελ στο Καπιτώλιο.

Μεγάλη υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Το πρόβλημα της Γαλλίας σε συνδυασμό με την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη δημιούργησαν έντονες πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, που μάλλον δεν εκδηλώθηκαν χθες. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά (-1,2%), ο γαλλικός CAC κατά (-1,38%), ο ιταλικός MIB (-0,47%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-1,11%).  Στις αμερικανικές αγορές καταγράφoνταν πτωτικές τάσεις στον Dow Jones (ενώ ο Nasdaq είναι σε νέα ιστορικά υψηλά) ενόσω ο Τζερόμ Πάουελ εξηγούσε την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας στη Γερουσία.

Ισορροπία στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφονταν ισόρροπες κινήσεις ανάμεσα στις ανοδικές και πτωτικές μετοχές και στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αποτέλεσμα αυτών ήταν ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί σταθεροποιητικά καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο τέλος διαμορφώθηκε στις 1.451,22 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,02%.  Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109 εκατ. ευρώ και πάλι με αρκετά πακέτα όπως η χθεσινή συνεδρίαση. Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών ήταν 52 ανοδικές και 55 καθοδικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,12%), ο δείκτης FTSE Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) αυξήθηκε κατά 0,7% κυρίως λόγω της νέας ανοδικής κίνησης σε Ιντρακομ και Ιντραλότ. Πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (-1,06%) παρά το γεγονός ότι χθες είχαμε τις δύο αναβαθμίσεις (ΕΤΕ και Πειραιώς) από την Moody's. H πτώση στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίστηκε από την άνοδο στα μη τραπεζικά blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την Ιντραλοτ.

Αν δούμε την 'σφαγή' που έγινε στην Ευρώπη μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την σταθεροποιητική κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.450 μονάδες. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική κρίση δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο εάν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ