Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Χαρά στις ΗΠΑ, πόνος στην Ευρώπη και …ισοπαλία στο Χ.Α.

Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Αντιφατικές οι επενδυτικές συμπεριφορές στα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης χθες. Στην Αμερική πανηγυρίζουν και για την πτώση του πληθωρισμού και για τα data της οικονομίας και προεξοφλούν τον Τραμπ. Ο τελευταίος μπορεί να έχει κακό όνομα ως θεσμικός λειτουργός αλλά οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι πανηγυρίζουν χρηματιστηριακά.

Στην Ευρώπη πάλι, το καμουφλάζ της συνεδρίασης της Δευτέρας στις αγορές δεν κράτησε. Μεγάλες οι πιέσεις στον γαλλικό CAC (-1,5%) λόγω φόβων υποβάθμισης  αξιόχρεου από την Moody's, ενώ δεν πήγαν πίσω ούτε ο γερμανικός DAX (-1,32%) ούτε ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 (-1,3%).  Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ της Γαλλίας και μάλλον θα είναι θρίλερ.

Χ.Α.: Ισορροπία

Είθισται να λέμε ότι οι τράπεζες είναι η ατμομηχανή του χρηματιστηρίου. Όμως χθες οι τράπεζες βυθίστηκαν και η αγορά ισορρόπησε από τα μη τραπεζικά blue chips. Σημειώσατε Χ.  Αρκετά αυξημένες οι συναλλαγές σε σχέση με τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Τράπεζες: Αναβαθμίσεις, δηλαδή πωλήσεις

Οι δύο χθεσινές αναβαθμίσεις δεν είχαν αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο στις μετοχές κατά τη σημερινή συνεδρίαση.  Και η ΕΤΕ και η Πειραιώς υποχώρησαν. Όμως εάν θέλουμε να δούμε γιατί υποχώρησαν θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είχαν αυξηθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Προφανέστατα οι insiders (όσοι δηλαδή γνώριζαν για τις επικείμενες αναβαθμίσεις) είχαν αγοράσει χαμηλότερα και πούλησαν χθες.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ραντεβού της Moody's, το 7αρακι της LAMDA και οι insiders του Χ.Α

Tρ. Πειραιώς: Τώρα και 'πράσινο ομόλογο'

Σε έκδοση πράσινου ομολόγου προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς καθώς έχει εξουσιοδοτήσει την BNP Paribas SA ως μοναδική Green Structurer και την BNP Paribas SA, την BofA Securities, την Commerzbank, την HSBC και την IMI-Intesa Sanpaolo για την επερχόμενη προσφορά.

Το ομόλογο θα είναι τύπου "πράσινο" senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας ανακλήσιμο μετά τα 4 έτη. Ποσό ίσο μετά καθαρά έσοδα του ομολόγου προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της χρηματοδότησης και/ή της αναχρηματοδότησης, εν όλω ή εν μέρει, των Αποδεκτών Πράσινων Περιουσιακών Στοιχείων και για την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL του Εκδότη.

Cenergy: Νέα μεγάλη δουλειά στο Μεξικό

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο τομέας σωλήνων χάλυβά της  Cenergy, ανέλαβε σύμβαση από την Woodside Energy, διαχειριστή του κοιτάσματος σε μεγάλο βάθος Trion, για την κατασκευή και προμήθεια περίπου 118 χλμ. σωλήνων υψίσυχνης συγκόλλησης (HFW).

Το πεδίο Trion βρίσκεται στη ζώνη Perdido Fold Belt του Κόλπου του Μεξικού, περίπου 180 χλμ. από τις ακτές του Μεξικού και 30 χλμ. νότια των θαλάσσιων συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νέα ανάπτυξη, έτοιμη να αποτελέσει το πρώτο έργο μεγάλου βάθους, από τα νερά του Μεξικού, με προοπτική σύνδεσης και μελλοντικών κοιτασμάτων με τις εγκαταστάσεις του. Το Trion είναι μια σύμπραξη μεταξύ των Woodside Petróleo Operaciones de México, Sociedad de Responsabilidad Limitada de Capital Variable (60%, Χειριστής) και Pemex Exploración y Producción (40%).

Lavipharm: Διπλασιασμός πωλήσεων την επόμενη 5ετία

Ο στόχοι που θέτει η Lavipharm για το 2024 αναφέρθηκαν κατά την Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εισηγμένης, θα υπάρξει προσανατολισμός στους τομείς που η Lavipharm διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ στην ελληνική αγορά επιδιώκεται επέκταση της παρουσίας στους τομείς του καρδιαγγειακού συστήματος, του Κεντρικού Νευρικού συστήματος και της Ογκολογίας. Επίσης θα υπάρξει λειτουργία νέας μηχανής διαδερμικών συστημάτων με δυνατότητα διπλασιασμού της παραγωγής. Όπως ανέφερε εξάλλου ο CEO της Lavipharm Τηλέμαχος Λαβίδας στόχος είναι να διπλασιαστούν οι πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας την επόμενη πενταετία.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η πτώση του Χ.Α, το deal της Αttica, και η επιστροφή της Metlen

Metlen: Ολοκλήρωση συμφωνίας για ΕΦΑ Ενεργειακή

Tην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ΕΦΑ Ενεργειακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία ("EfaEnergy") στις 09.07.2024 ανακοίνωσε η Metlen Energy & Metals.

Αustriacard: Τι αποφασίστηκε στη Βιέννη

Στη Βιέννη διεξήχθη η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Austriacard και αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος για το οικονομικό έτος 2023 ύψους (μεικτού) 0,10 ευρώ ανά μετοχή που δικαιούται μέρισμα, το οποίο δεν υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 3,635,386.80 ευρώ (μεικτό). Ως ημέρα αποκοπής του μερίσματος ορίζεται η 16η Ιουλίου 2024 και ως ημερομηνία καταγραφής του μερίσματος (προσδιορισμού δικαιούχων) ορίζεται η 17η Ιουλίου 2024.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

ELINOIL: Μείωση κερδών λόγω επενδύσεων

Το ενοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα 01/01-31/03/2024 ανήλθε σε κέρδος € 2.507 χιλ., σε σύγκριση με κέρδος € 3.489 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ο Κύκλος Εργασιών του ομίλου Ελίν, ανήλθε σε €702 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με €604,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 16,09%, ως αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων του τομέα του Διεθνούς Εμπορίου, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις.

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων του Διεθνούς Εμπορίου συγκριτικά με το περσινό διάστημα καθώς οι ανάγκες της νέας επένδυσης στην Ισπανία, οδήγησαν σε αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων σε 4,6 εκατ. ευρώ από 1,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Το Μικτό Κέρδος του Ομίλου ανήλθε το α΄ τρίμηνο του 2024 σε € 18.394 χιλ. έναντι € 15.568 χιλ. την  αντίστοιχη περίοδο του 2023 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,15%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων του Διεθνούς Εμπορίου που κάλυψε τη μείωση της κερδοφορίας στην εσωτερική αγορά.

Το Λειτουργικό Κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθε σε € 8.846 χιλ. σε σχέση με € 6.972 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 26,88% ως αποτέλεσμα της αύξησης του μικτού κέρδους κατά τα ανωτέρω.

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Προχωρούν οι νέες συνεργασίες

Ο κύκλος εργασιών στο α' εξάμηνο ανήλθε σε 31,7 εκατ. ευρώ (έναντι 32,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023), σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 1,4%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Για το σύνολο του έτους, εκτιμάται ενίσχυση του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2023, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέες συνεργασίες που ήδη υλοποιούνται.

H ολοκλήρωση του ισχυρού επενδυτικού πλάνου έχει δημιουργήσει την απαραίτητη ελεύθερη δυναμικότητα (περίπου 50% κατά μέσο όρο) θέτοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες συνεργασίες. Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες πολυεθνικές και μικρότερες εταιρείες για νέα έργα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.

Σε επίπεδο κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 η Διοίκηση αναμένει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2023 χάρη σε μια σειρά ενέργειων με στόχο τη βελτίωση κυρίως της μικτής κερδοφορίας.

Lamda: Προχωρά η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί άνω του 80% και η σκυροδέτηση τοίχων στο 60%. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση του 75% της πλάκας βάσης.

Με την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χλμ από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της μαρίνας Αγίου Κοσμά, θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς καταργούνται 6 σηματοδότες και δημιουργούνται 6 λωρίδες κυκλοφορίες (τρεις από την άνοδο και τρεις από την κάθοδο)

Η υπογειοποίηση της λεωφ. Ποσειδώνος θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες σήραγγες στην Ευρώπη, η οποία θα αναβαθμίσει το οδικό δίκτυο της πόλης, διασφαλίζοντας την ταχύτερη διέλευση των οχημάτων, ενώνοντας το παραλιακό μέτωπο με το Πάρκο του Ελληνικού και την πόλη.

Αν δεν κάνω λάθος είχε προβλεφθεί βάσει μελετών και η δημιουργία του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου στην Ελλάδα. Αυτό το project πως πάει;

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ