Στα κόκκινα η ημέρα σήμερα και όχι μόνο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και για τα χαμηλά επίπεδα που κινήθηκαν οι παγκόσμιες αγορές. Ειδικότερα, οι αγορές μετοχών, κρυπτονομισμάτων, εμπορευμάτων, και σχεδόν τα πάντα εκτός από τα ομόλογα έγιναν κόκκινα με τη νότα αισιοδοξίας του Σαββατοκύριακου να διαδέχεται ένα μεγάλο κύμα αμφιβολίας και φυσικά.... μαζικό ξεφόρτωμα μετοχών.
Οι αιτίες
Και σε αυτό το sell-off υπάρχει εξήγηση καθώς τα άσχημα στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM και οι πολύ κακές ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, δημιούργησαν ένα μαζικό αίσθημα αμφιβολίας στους επενδυτές για το εάν θα έχουμε ομαλή ή ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που φωνάζουν εδώ και καιρό πως η Fed έχει καθυστερήσει υπερβολικά το κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της και πως τα επιτόκια έπρεπε να αρχίσουν ήδη να μειώνονται!
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως πρακτικά αυτό που ευθύνεται για την απότομη διόρθωση της αμερικανικής αγοράς και είναι η υπερτοποθέτηση στα mega caps τεχνολογίας και στις «Magnificent 7».
Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές
Οι βασικοί πρωταγωνιστές της σημερινής κακής ημέρας για τα χρηματιστήρια παγκοσμίως ήταν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, με τη κατάσταση να «χτυπάει» και την υπόλοιπη Ασία και φυσικά την Ευρώπη!
Στη δε Ασία, η σημερινή πτώση εξαφάνισε τα κέρδη τα οποία είχαν εμφανίσει οι αγορές από την αρχή της χρονιάς με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να μπαίνει σε bear market και τους επενδυτές να φαντάζουν αβέβαιοι για το υπόλοιπο του έτους.
Ο πόλεμος των τσιπ και η ΑΙ
Σύμφωνα με τους FT, το γεγονός ότι οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ στην Ασία «βούλιαξαν» -ενώ κατέγραψαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες τους σήμερα Δευτέρα- δείχνει στη πράξη ότι υπάρχουν και άλλες δυναμικές για τα χρηματιστήρια της περιοχής.
Ειδικότερα, οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο, σημείωσαν πτώση ρεκόρ 9,8%, λίγο πιο κάτω από το ημερήσιο όριο του 10% γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους διεθνείς παίκτες.
Στο ίδιο μοτίβο η πτώση των μετοχών που σχετίζονται με την ΑΙ δε συνέβη μόνο στην Ασία, καθώς Nvidia, Intel, Microsoft, Alphabet σημείωσαν σημαντικές μηνιαίες απώλειες μιας και οι επενδυτές είχαν «μπει με τα χίλια» στις μετοχές ΑΙ και αυτό στο τέλος λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα γεννώντας φόβους για υπεραγορά των συγκεκριμένων μετοχών.
Χ.Α: Ελεύθερη πτώση 6,27%, «χάθηκαν» 5,9 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς
Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α μειώθηκε πάνω από 6 δις. ευρώ μέσα σε μία συνεδρίαση κυρίως από τις μαζικές πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων και την αδυναμία αντίδραση των εγχώριων επενδυτών.
Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μέχρι -8% (1.330 μονάδες) και τελικά στο τέλος της συνεδρίασης, διαμορφώθηκε στις 1.341,23 μονάδες (-6,27%) με την μεγαλύτερη υποχώρηση του 2024.
Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 235 δις. ευρώ γεγονός που δείχνει τις πωλήσεις πανικού από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά -6,53% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -6,26%.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε υποχώρηση (-7,56%) κυρίως από μαζικές πωλήσεις ξένων επενδυτών καθώς οι εγχώριοι αποτελούν μόλις το 20% της κεφαλαιοποίησης των μετοχών.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ενδεικτικά, ο Μυτιληναίος υποχώρησε (-7,57%), η ΔΕΗ (-7,33%), η Motor Oil (-6,93%), ο ΟΠΑΠ (-5,54%), ο ΟΤΕ (-5,35%), η Jumbo (-3,36%).
Η Wall Street αυξάνει την πίεση στη Fed να λάβει πιο επιθετικά μέτρα για τα επιτόκια
Η πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια αυξάνεται στον απόηχο του μεγάλου «ξεφορτώματος» στη Wall Street, αλλά και εξαιτίαςμιας απογοητευτικής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας που πυροδότησε φόβους για ύφεση.
Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα ενεργήσει πιο επιθετικά τους υπόλοιπους μήνες του 2024.
Συγκεκριμένα αναμένουν μειώσεις επιτοκίων κατά μισό τοις εκατό τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο και άλλη μια μείωση κατά 1/4 το Δεκέμβριο.
Προηγουμένως, οι επενδυτές εξέταζαν τουλάχιστον δύο μειώσεις για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και ίσως και 3.
Υπό αυτό το πρίσμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan, Michael Feroli, προτείνει ότι υπάρχει ακόμη και ένα αυξανόμενο επιχείρημα για μείωση των επιτοκίων πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση πολιτικής στις 17-18 Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει μια «ισχυρή περίπτωση να δράσουμε πριν από τον Σεπτέμβριο», είπε σε ένα ερευνητικό σημείωμα.
Η Fed φαίνεται να είναι «ουσιαστικά πίσω από την καμπύλη», πρόσθεσε ο Feroli, ο οποίος αναμένει μείωση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από άλλη περικοπή 50 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο.
Ο Wilmer Stith, διευθυντής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Wilmington Trust, δεν αναμένει περικοπή εκτός μιας τακτικά προγραμματισμένης μείωσης επειδή αυτό μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές.
"Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να πέφτουν από το κρεβάτι με τον ρυθμό που φαίνεται να πέφτουν, όλα είναι πιθανά", είπε ο Stith, "αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να μετακινηθούν μεταξύ τους, επειδή νομίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερο φόβο στην αγορά."
Μια περικοπή 50 μονάδων βάσης θα μπορούσε να είναι ένα λογικό αποτέλεσμα για τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, αλλά αυτό εξαρτάται από τα δεδομένα που θα βγουν από τώρα και τότε.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η Fed πρέπει να έρθει και να κάνει [μια] μείωση επιτοκίων έκτακτης ανάγκης μεταξύ των συνεδριάσεων», δήλωσε στο Yahoo Finance ο επικεφαλής της Wells Fargo Brian Rehling. Μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» εάν «κάτι σπάσει, αν κάτι επιδεινωθεί πιο γρήγορα», πρόσθεσε, αλλά «δεν είμαστε εκεί σήμερα».