Νέα
  • ΓΔ: 1425.8 +0.15%
  • Τζίρος: 54,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

«Αυγουστιάτικα μπουρίνια» και προβληματισμοί στο ελληνικό χρηματιστήριο

Eurokinissi

Την προηγουμενη Δευτέρα, η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα επηρεασμένη από τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει ύφεση στην αμερικανική οικονομία, βρέθηκε σε μία 'πτωτική αλυσίδα' που ξεκίνησε από την πολυ μεγάλη υποχώρηση του Nikkei στην Ιαπωνία και την εν συνεχεία κατάρρευση των ευρωπαικών και αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών.  Εκεί φάνηκε και το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ακόμη στην κατηγορία των περιφερειακών αγορών και δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπιστεί ούτε ως μία περιφερειακή ευρωπαική αγορά. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την προηγούμενη Δευτέρα κατά (-6,3%) χάνοντας περίπου 6 δισ. Ευρώ κεφαλαιοποίηση όταν οι περιφερειακές -παρεμφερείς σε μέγεθος-  αναπτυγμένες αγορές όπως η πορτογαλική, η βέλγικη και η αυστριακή υποχώρησαν λιγότερο από -3%.  Εκεί φάνηκε πόσο απέχει το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη και από τις μικρές αλλά αναπτυγμένες  ευρωπαικές αγορές.

Το μικρό μέγεθος και τη ρηχότητα της αγοράς, την απόλυτη εξάρτηση από τους ξένους επενδυτές και την αδυναμία αντίδρασης των εγχώριων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών αλλά και την αδυναμία της ηγεσία του ελληνικού χρηματιστηρίου να προχωρήσεις σε υποστηρικτικές πράξεις πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα λόγια που κατά καιρούς όλοι αναφέρουμε.  Αν στα προβλήματα που εκδηλώθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, προστεθεί και η θερινή ραστώνη με την έλλειψη ειδήσεων, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα της χρηματιστηριακής αδυναμίας για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Οι επαγγελματίες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι ίσως από Σεπτέμβριο, το ελληνικό χρηματιστήριο βρεί ξανά το ανοδικό του momentum.

Εύκολη πτώση , δύσκολη ανάκαμψη  των ελληνικών μετοχών σ' αυτή την συγκυρία

Aυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι η ανάκαμψη των ελληνικών μετοχών-τραπεζικών και μη – δεν ήταν αντίστοιχα δυναμική με αποτέλεσμα η επαναπροσέγγιση των 1.400 μονάδων να αποτελεί τον βασικό στόχο για τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου.  Ο Γενικός Δείκτης από την επομένη της έντονης διόρθωσης (από την Τρίτη) αυξήθηκε μόλις κατά 3% μέχρι και την Παρασκευή.  Ουσιαστικά από την Παρασκευή 2 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -3% θέτοντας πλέον νέα τεχνικά όρια.  Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη υποχώρηση από Παρασκευή σε Παρασκευή καταγράφουν και τα επιμέρους δεικτοβαρή blue chips.

Μπαίνοντας για τα καλά στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, η αγορά βλέπει μπροστά της μείωση των συναλλαγών (αφού οι περισσότεροι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές θα λείπουν) και σε τεχνικό επίπεδο μία σταθεροποιητική κίνηση.  Το ελληνικό χρηματιστήριο, εάν ακολουθήσει κάποια ανάκαμψη των ξένων αγορών, μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες και να κλείσει το κενό ανάμεσα στις 1.400-1.430 μονάδες που δημιουργήθηκε από την απότομη υποχώρηση της ' μαύρης Δευτέρας'  (5 Αυγούστου).  Στην αντίθετη περίπτωση, εάν συνεχιστεί δηλαδή η πτώση διεθνώς, τότε ίσως δούμε περαιτέρω υποχώρηση που ουσιαστικά θα εξαϋλώσει τα χρηματιστηριακά κέρδη του α' εξαμήνου και ενδεχόμενως να επηρεάσει και τα αποτελέσματα γ' τριμήνου αρκετών εισηγμένων.

 Η ρηχότητα και η εξάρτηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους ξένους

 Το γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ρηχή και άμεσα εξαρτώμενη από τους ξένους επενδυτές φάνηκε από την τεράστια πτώση των τραπεζικών μετοχών , στις οποίες οι ξένοι κατέχουν περίπου το 70-80% των κεφαλαιοποιήσεων αλλά και των μη τραπεζικών blue chips. Oι τραπεζικές μετοχές θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ανοδική φάση -λόγω βελτίωσης μεγεθών, κερδοφορίας και μερισμάτων- αλλα ούτε μία εκείνη την ημέρα δεν κατάφερε να δείξει σημάδια αντίστασης στην πτώση. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε περίπου 6% και μέσα στην εβδομάδα προσπάθησε να ανακτήσει τις απώλειες. Όμως οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές (συστημικές και μη) βρέθηκαν σε χαμηλά έτους παρά το γεγονός ότι όλες οι εκθέσεις των ξένων και εγχώριων οίκων αναβαθμισαν τις τιμές στόχους. Με απλά λόγια, όλοι οι ξένοι και εγχώριοι 'παίκτες' δημιουργούσαν το δικό τους 'ελληνικό μύθο' για τις ισχυρές ελληνικές τράπεζες.  Mάλιστα το χρηματιστηριακό κτύπημα επηρέασε και την μη συστημική Optima Bank , η οποία παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ιστορικά υψηλά κέρδη στο α' εξάμηνο δέχτηκε τα πυρά των πωλητών, ούσα απλώς μία μικρή ελληνική και αναπτυσσόμενη τράπεζα.

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips και η ιδιαίτερη  περίπτωση της Jumbo

Και τα μη τραπεζικά blue chips , δεν υστέρησαν σε πτώση ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ανακοίνωναν το προηγούμενο διάστημα εξαιρετικά αποτελέσματα α' εξαμήνου, επιχειρηματικές κινήσεις και διανομές υψηλών μερισμάτων.

Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι η πτώση (-8%) της μετοχής της Μυτιληναίος, εκείνη την ημέρα, χωρίς καμία αντίσταση. Η μετοχή έπιασε τα χαμηλά 2ετίας σχεδόν στα 32 ευρώ , όταν όλες οι εκθέσεις των χρηματιστηριακών εκτός και εντός Ελλάδος δίνουν τιμές στόχους πάνω από 42 ευρώ. Επίσης το γεγονός ότι η εταιρείας ετοιμάζεται να εισέλθει στο City του Λονδίνου δεν θα έπρεπε να δικαιολογεί τέτοια τεράστια υποχώρηση. Σε αντίστοιχη φάση βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ , ο ΟΠΑΠ , ο Titan , η Coca Cola HBC, οι κατασκευαστικές , οι εταιρείες υποδομών και το λιανικό εμπόριο.  Εστιάζοντας στο λιανικό εμπόριο, η Jumbo υποβάθμισε μεσοβδόμαδα (Τετάρτη) τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και την  αναμενόμενη κερδοφορία της ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων. 

Η 'τράπουλα' στους ξένους επενδυτές και στη FED  

Η πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται ΠΛΗΡΩΣ από τις διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις. Εάν οι γεωπολιτικές εξελίξεις , ειδικά στη Μέση Ανατολή, δείξουν διάθεση συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραήλ-Χεζμπολά-Ιράν (όπως γράφθηκε την Παρασκευή) τότε ίσως δούμε άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια και βέβαια στο ελληνικό. Επίσης εάν υπάρξουν βάσιμα στοιχεία ότι οι οικονομίες  ΗΠΑ και Ευρωζώνης αποφύγουν την όποια ύφεση, τότε θα υπάρξει κύμα επανατοποθετήσεων σε μετοχές.  Ρυθμιστές των εξελίξεων είναι οι Κεντρικές Τράπεζες και ειδικά η FED η οποία -και λόγω προεκλογικής περιόδου- έχει κάθε λόγο να προχωρήσει σε άνω της μίας μείωσης επιτοκίων το επόμενο δίμηνο.

Σχολιάζοντας εξάλλου το sell-off της Δευτέρα ο αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν έχει συμβεί "κάτι συνταρακτικό στις μετοχές", σημειώνοντας ότι οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη από την αρχή του έτους.  Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Kansas City Fed, Jeff Schmid, ξεκαθάρισε ότι η Fed θα συνεχίσει να εστιάζει στην αποστολή της - για πληθωρισμό στο 2% με μέγιστη απασχόληση - και όχι στις κινήσεις στα χρηματιστήρια.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ