Νέα

Καγκελάριος: Cenergy και AVAX κόντρα στο ρεύμα

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Αμερικανικές αγορές

Η στάση της FED παραξένεψε τους επενδυτές στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Η αλήθεια είναι ότι την περίμεναν πιο ουσιαστική και δραστική στις επιλογές της ως προς τα επιτόκια αλλά και τις ενισχύσεις των αμερικανικών τραπεζών. Ο Dow Jones επέστρεψε στα επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής (χάνοντας τα κέρδη της εβδομάδας), ενώ οι τελευταίες κινήσεις στα επιτόκια (spikes) αντέστρεψαν την κίνηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, με τον Dow Jones να υποχωρεί και να έχουν άνοδο ο S&P 500 και ο Nasdaq. To σίριαλ θα έχει πολλά επεισόδια μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται προς το 1,75%.

Ευρωπαϊκές αγορές

Δεν δείχνουν χαρακτήρα οι ευρωπαϊκές αγορές σε αυτήν την περιπέτεια των ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δείχνει ότι προστατεύει καλύτερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, εντούτοις οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα. Και εντάξει ο γερμανικός DAX είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά και δικαιολογείται η πτώση του, όπως και η πτώση του ιταλικού δείκτη MIB. Όμως σημαντική υποχώρηση είχαν και οι υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές που δεν έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Είδατε τι έγινε στην Ελλάδα.

Γενικός Δείκτης

Ας κρατήσουμε τα δύο θετικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής: Ότι στις 830 μονάδες υπάρχει ισχυρή στήριξη και «βγήκε» αντίδραση. Επίσης, το ότι είχαμε άνοδο σε πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κόντρα στις ρευστοποιήσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν αρνητική (-1,97%) ως προς τη μεταβολή του ΓΔ, ενώ έχει μικρή άνοδο (2,98%) από τις αρχές του χρόνου. Επίσης σε εβδομαδιαίο επίπεδο είχαμε αύξηση 78% των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, αλλά αυτό οφείλεται στις μεγάλες προσυμφωνημένες συναλλαγές που έγιναν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στο placement της Jumbo.

FTSE MID CAP

Αντίσταση στην πτώση και κέρδη στους μετόχους τους έφεραν αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως Cenergy, AVAX, Intrakat, Lavipharm, ΕΚΤΕΡ, Trastor, Πλαστικά Κρήτης, Reds (Καμπάς) που έκλεισαν ανοδικά και με αυξημένες συναλλαγές.

Τραπεζικές μετοχές

Την -πλήρη- αντιστροφή της εικόνας της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε. Ενώ κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου είχαν βγει θετικές ειδήσεις που έδωσαν σημαντική ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, αυτή την εβδομάδα ήρθαν οι αποκομίσεις κερδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένες. Σε άλλες υπερβολικές. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε αυτή την εβδομάδα κατά -3,95%.

Τράπεζα Πειραιώς

Για μεγάλο -πολύ μεγάλο- dilution μιλούν πολλοί επενδυτές και μετά το πρώτο limit up της Τετάρτης, ήρθαν δύο πολύ μεγάλες διορθώσεις στη μετοχή. Το limit up ήρθε υπό την προσδοκία της ιδιωτικοποίησης. Οι διορθώσεις ήρθαν υπό τον φόβο του dilution που θα προκαλέσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμη τους όρους!

ΟΤΕ

Στο τέλος της συνεδρίασης πέρασε σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Όπως έχουμε επισημάνει, η μετοχή του ΟΤΕ κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά και ανοδικά το τελευταίο διάστημα και μάλιστα λειτουργεί αντισταθμιστικά στις τραπεζικές πιέσεις.

ΔΕΗ

Πολύ καλή συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ χθες. Από την αρχή ανοδικά λειτούργησε ως σημείο αναφοράς απέναντι στη χρηματιστηριακή πτώση. Γενικότερα έχει διευρύνει και την κεφαλαιακή της βάση και θεωρείται ίσως το πλέον δυναμικό blue chip του 2021. Η απόδοση από την αρχή του χρόνου είναι 23,2%.

REDS (Kαμπάς)

Αναμένονται καλά αποτελέσματα χρήσης 2020 μετά και το θετικό 9μηνο. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κίνηση στα εμπορικά κέντρα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα λόγω σταδιακού ανοίγματος των λιανικών πωλήσεων.

Cenergy

Τα θετικά αποτελέσματα έφεραν σημαντική άνοδο χθες στη μετοχή. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,2 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 23% σε ετήσια βάση). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2020 ανήλθαν σε 89 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

AVAX

H μετοχή της ημέρας με άνοδο 6,74% και 404 χιλ. τεμάχια σε συναλλαγές. Η AVAX θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μέσω της κοινοπραξίας Vinci-ομίλου Μυτιληναίου, στην οποία εσχάτως απέκτησε συμμετοχή. Στις άμεσες προτεραιότητες του ομίλου είναι η εξέλιξη των έργων για τη γραμμή 3 του Μετρό, αλλά και την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό.

Alpha Trust Ανδρομέδα

Mία κερδοφόρα μεν, αλλά δύσκολη χρονιά (μεγάλη πτώση κερδοφορίας) για την επενδυτική ήταν η περσινή. Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 1,73 εκατ. έναντι 4,00 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα ακαθάριστα έσοδα προέρχονται κυρίως από κέρδη από αποτίμηση χρεογράφων σε εύλογες αξίες με βάση τα Δ.Π.Χ.Α. και κέρδη από αγοραπωλησίες.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 889 χιλ. ευρώ έναντι 2,43 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 878 χιλ. ευρώ, έναντι 2,38 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρίας την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανέρχονταν συνολικά σε 684 χιλ. ευρώ.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ