Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Σε ανοδική τάση παρά τις διορθώσεις οι ελληνικές μετοχές

Χρηματιστήριο Αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου, το ελληνικό χρηματιστήριο και οι δεικτοβαρείς μετοχές του θα έχουν αυξήσει την ποσόστωσή τους στους διεθνείς δείκτες MSCI και Eurostoxx εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς. Η συμμετοχή τους στους δείκτες θα βασιστεί

  1. στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας,
  2. στη βελτίωση των μεγεθών τους και της κεφαλαιακής τους βάσης
  3. και στην αύξηση της εμπορευσιμότητάς τους σε σχέση με τον μέσο όρο των 2 τελευταίων ετών.

Αν συμβεί αυτό, τότε αναμένονται νέες εισροές κεφαλαίων της τάξης των 100-150 εκατ. Ευρώ που ουσιαστικά μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά τις τιμές των μετοχών αυτών αλλά και να συμπαρασύρουν άλλες μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια, στην παρούσα θετική χρηματιστηριακή συγκυρία, ελλοχεύει και το αρνητικό σενάριο (της μεγάλης διόρθωσης) αλλά προς το παρόν η πλειονότητα των επαγγελματιών στο Χρηματιστήριο Αξιών είναι θετικοί για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για επιμέρους μετοχές.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαικές (δεν πάμε σε σύγκριση με τις αμερικανικές γιατί εκεί ισχύουν άλλα μεγέθη) και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα της περαιτέρω ανόδου για να κλείσουν το discount των αποτιμήσεων.

Κλειδί η εξέλιξη της πανδημίας

Η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει το κλειδί για την οικονομική βελτίωση της χώρας. Ο Απρίλιος και ο Μάιος (δηλαδή μέχρι το Πάσχα) θα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει εάν θα υπάρξει τουρισμός στο β' εξάμηνο του 2021. Αν υπάρξει τουρισμός (σε ποσοστό άνω 30% σε σχέση με το 2019) τότε ενδέχεται να δούμε μία σημαντική επιστροφή της ανάπτυξης στο τέλος του χρόνου. Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι θα ξεπεράσει το 5% σε σχέση με το 2020 αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Η πρώτη στήριξη στις 830 μονάδες και η δεύτερη στις 805 για τον Γενικό Δείκτη

Κάτω από την βασική αυτή προϋπόθεση (υποχώρηση της πανδημίας, μερική ανάκαμψη του τουρισμού), το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να κινηθεί προς τις 900 μονάδες μέσα στον επόμενο μήνα. Την περίοδο αυτή, είδαμε ότι οι 860 μονάδες έχουν διαμορφωθεί σε αντίσταση και οι 830 μονάδες σε πρώτη στήριξη και με δεύτερη και ισχυρότερη στήριξη στις 800-805 μονάδες. Η εβδομάδα ξεκινά με στήριξη στις 830 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά και την διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή δέχθηκε νέες πιέσεις και διαμορφώθηκε στις 833,07 με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του -1,97%. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 2,98% που είναι μία από τις μικρότερες ανόδους ανάμεσα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια για το 2021. Αν δούμε τις κλαδικές μεταβολές από την αρχή του χρόνου, μόνο ο δείκτης Ακίνητης Περιουσίας (εκπροσωπείται από την Lamda Development) έχει υποχωρήσει (-3,85%) και οριακά έχει υποχωρήσει ο δείκτης των Τροφίμων-Ποτών (-0,35%) παρά την άνοδο της μετοχής της Coca Cola τον Ιανουάριο.

Οι τράπεζες αποτελούν το μεγάλο 'χρηματιστηριακό αίνιγμα' αφού καταγράφουν μεγάλες ανοδικές εξάρσεις (όπως αυτή στις αρχές Μαρτίου) και μετά έρχονται αλλεπάλληλες διορθώσεις. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 0,39% από την αρχή του χρόνου.

Η ΔΕΗ πρωταθλήτρια ανόδου - ΟΤΕ, Mυτιληναίος, Motor Oil και ΟΛΠ στηρίζουν την αγορά

Πιο ομαλή πορεία έχουν οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με άνοδο από την αρχή του χρόνου κατά 2,41% επιβεβαιώνοντας αυτά που έχουμε γράψει σχετικά με την καλή και αρμονική πορεία της μετοχής του ΟΤΕ. Οι Πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 14,13% (κατασκευές, βιομηχανικά και τσιμέντα) λόγω των εξελίξεων σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και Μυτιληναίο, πολύ δυνατή η άνοδος της ΔΕΗ (23,2% από την αρχή του χρόνου) αλλά Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (6,24%) δηλαδή ΟΠΑΠ διατηρούν μία θετική δυναμική. Στις υποδομές, αθόρυβη μεν αλλά ιδιαίτερα έντονη ήταν η άνοδος της μετοχής του ΟΛΠ από την αρχή του χρόνου (12,5%). Η μετοχή της Lamda Development μετά από ένα καλό 2019 και ένα μέτριο 2020 μέσα στο 2021 έχει υποχωρήσει κατά -2,7%. Τέλος οι εξελίξεις στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα την μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η οποία καταγράφει άνοδο 17,6% από την αρχή του χρόνου. Το μεγάλο στοίχημα της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η μελλοντική πορεία της AEGEAN η οποία θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού από το Πάσχα και μετά.

Εβδομάδα ανακοινώσεων κρίσιμων αποτελεσμάτων χρήσης 2020

Όσο προχωράμε προς τον Απρίλιο θα αυξάνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2020 για τις εισηγμένες. Την Δευτέρα ανακοινώνει η Intercontinental AEEAP και έχει παρουσίαση σε αναλυτές η E-Net. Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα η Alpha Bank, η Φουρλής και ο Τιτάν. Την Τετάρτη έχουν παρουσίαση σε αναλυτές η Autohellas και Φουρλής. Την Παρασκευή 26/3 ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΤΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ