Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ηπια υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε περιβάλλον αυξημένης ανησυχίας

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μία από τις πιο ρηχές συνεδριάσεις μέσα στο 2021 είδαμε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μόλις -0,12% χαμηλότερα, στις 832,06 μονάδες, από το κλείσιμο της Παρασκευής, έχοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Η στήριξη των 830 μονάδων επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε αυτό συνετέλεσε και η μεικτή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, με τον γερμανικό DAX να κινείται οριακά ανοδικά και με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται οριακά πτωτικά.

Το μεγάλο πρόβλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η κατολίσθηση της τουρκικής λίρας μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη την Παρασκευή από τον Ερντογάν. Ενα πρόβλημα που απασχολεί τους θεσμικούς επενδυτές ανά τον κόσμο. Επίσης η επέκταση των lockdowns σε Γερμανία και Ολλανδία είναι αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

Οριακή υποχώρηση με διαφοροποιημένες τάσεις στα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 0,12%, στις 832,06 μονάδες, αλλά με πολλές διαφοροποιημένες και αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 56 ήταν ανοδικές και οι 49 πτωτικές. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ που θεωρείται ικανοποιητική για μία εξαιρετικά ευαίσθητη συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,10% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,44%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,59% παρά τη μεγάλη πίεση στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-19,97%), οι πετρελαικές είχαν άνοδο 3,47% με συμμετοχή και της Motor Oil και των ΕΛΠΕ, οι Πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 2,87%, το Εμπόριο 1,1%, οι χρηματοοικονομικές (0,9%), οι Κατασκευές-υποδομές (0,55%). Πτωτικά κινήθηκαν η Υγεία (-2,89%), Ταξίδια-Αναψυχή (-2,12%) λόγω Aegean και οι Τηλεπικοινωνίες (-1,17%) λόγω ΟΤΕ.

Τράπεζες: Η μετοχή της Πειραιώς βουλιάζει λόγω ΑΜΚ

Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε άνοδο (0,59%) με εξαίρεση βέβαια τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (σήμερα -19,97%), η οποία  υφίσταται ένα τεράστιο dilution (-60%) σε σχέση με την τιμή στις 16 Μαρτίου, όταν είχε πραγματοποιήσει limit up (26%) και είχε οδηγηθεί πάνω από τα 0,9 ευρώ. Ο λόγος υποχώρησης είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που -εκτιμάται- ότι θα γίνει προς όφελος των νέων μετόχων. Οι μετοχές των ΕΤΕ, Eurobank και Alpha Bank αυξήθηκαν.

Το θετικό στη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι κρατήθηκαν τα επίπεδα των 830 μονάδων. Το αρνητικό είναι ότι έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα και η ανησυχία για τις εξελίξεις της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών. Η αγορά κράτησε στάση αναμονής και πλέον η βραχυπρόθεσμη πορεία θα καθοριστεί και από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στις επόμενες ημέρες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ