Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ρωσία: Εκτός Ολυμπιακών και Μουντιάλ μέχρι το 2022

Σημαντικό πλήγμα για τη Ρωσία ο αποκλεισμός της από τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και από το Μουντιάλ του Κατάρ, λόγω σκανδάλου ντόπινγκ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημαντικό πλήγμα για τη Ρωσία ο αποκλεισμός της από τους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και από το Μουντιάλ του Κατάρ, λόγω σκανδάλου ντόπινγκ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τους Χειμερινούς του Πεκίνο, αλλά και το Μουντιάλ του Κατάρ η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η τιμωρία που είχε προτείνει πέρσι η WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ), μετά από το σκάνδαλο ντόπινγκ που είχε ξεσπάσει τα προηγούμενα χρόνια, μειώθηκε στο μισό (από τα τέσσερα στα δύο χρόνια).

Ετσι οι ρώσοι πρωταθλητές δεν θα αγωνιστούν με τα χρώματα της σημαίας τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο 2020, που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο έτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ.

Να σημειώσουμε πως η Ρωσία θα λάβει κανονικά μέρος στο EURO 2020, το οποίο λόγω κορονοϊού μεταφέρθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι η UEFA δεν ανήκει στους Major  Event  Organizations κι οι διοργανώσεις της δεν διεξάγονται υπό τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ.
Επίσης οι ρώσοι αθλητές θα μπορούν να συμμετέχουν (εφόσον δεν υπάρχουν προσωπικές κατηγορίες για ντόπινγκ), χωρίς όμως τη σημαία και τον εθνικό ύμνο τους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Τόκιο, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ, κάτι που αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τον ρωσικό αθλητισμό που έχει αμαυρωθεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων ντόπινγκ.

Πρόστιμο 1,27 εκατ. δολαρίων στη RUSADA

Η ποινή αποκλεισμού από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις δεν άρθηκε τελικά, παρά τις προσφυγές  με αποτέλεσμα η ρωσική σημαία να απουσιάσει  τόσο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και από το Μουντιάλ που θα διεξαχθούν την ερχόμενη διετία, σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (TAS – CAS) για τη διαμάχη ανάμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA) και τον Ρωσικό Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (RUSADA).

Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, τον Δεκέμβριο του 2019 η WADA είχε αναγνωρίσει πως η RUSADA δεν έχει εναρμονιστεί με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ και ομόφωνα με τη στήριξη της Επιτροπής Συμμόρφωσης αποφάσισε την ποινή αποκλεισμού των Ρώσων αθλητών για τέσσερα χρόνια από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ρώσοι προσέφυγαν στο CAS στοχεύοντας στην ακύρωση της ποινής, ωστόσο το αίτημα τους απορρίφθηκε. Η ποινή θα έχει ισχύ ως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 κι ως εκ τούτου δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις παραπάνω μεγάλες διοργανώσεις, ενώ επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,27 εκατ. δολαρίων στη RUSADA.

Το CAS αναφέρει ακόμη ότι οι κυρώσεις, απαγορεύουν στη Ρωσία να διοργανώνει ή να υποβάλλει υποψηφιότητα για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή εκπρόσωποι από τη χώρα θα απαγορευτεί να παρακολουθήσουν διοργανώσεις, όπως Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Με πληροφορίες από Sputnik, Tass

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα