Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γερμανία - Euro 2024: Η ποδοσφαιρική φρενίτιδα δίνει ώθηση στα ξενοδοχεία - Αλλά η οικονομία δεν... άνθισε

Χιλιάδες λάτρεις του ποδοσφαίρου ταξίδεψαν στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι για το Euro 2024, δίνοντας... ανάσα στις τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία - εστίαση), ωστόσο η ευρύτερη οικονομία της χώρας παραμένει υποτονική.

Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες στη Γερμανία γνωρίζουν μεγάλη άνθηση χάρη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά η οικονομία στο σύνολό της είναι απίθανο να λάβει ισχυρή ώθηση σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo. «Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γερμανία δίνει φανταστική ώθηση και έχει θετικό αντίκτυπο στα ξενοδοχεία μας», δήλωσε στο Reuters ο Jan Peter van der Ree, αντιπρόεδρος περιοχής για τη Γερμανία της Hyatt.

Τα έσοδα των ξενοδοχείων της αμερικανικής πολυεθνικής στις πόλεις που φιλοξενούνται, όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και η Κολωνία, έχουν αυξηθεί έως και 28% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, με την πλειοψηφία των φιλάθλων να μένουν όχι μόνο για τους αγώνες αλλά και για να επισκεφθούν τις πόλεις, πρόσθεσε.

Η H-Hotels, ένας όμιλος που διαχειρίζεται 50 ξενοδοχεία στη βασική αγορά της Γερμανίας, βιώνει παρόμοια ποδοσφαιρική ώθηση, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Η αλυσίδα, η οποία φιλοξενεί τη Γαλλία και την πρωταθλήτρια Ιταλία στο ξενοδοχείο της στη Λειψία, αναφέρει ότι η μέση τιμή δωματίου ανά διανυκτέρευση είναι περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερη σε ετήσια βάση στις πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά. Τα σχόλια ενός εκπροσώπου της Lindner, ενός άλλου ομίλου φιλοξενίας που διαχειρίζεται δεκάδες ξενοδοχεία στη Γερμανία, ακολουθούν αυτή την τάση, καθώς η εταιρεία βλέπει τα δωμάτιά της να είναι σχεδόν εξαντλημένα στις πόλεις που φιλοξενούν το τουρνουά.

«Σε γενικές γραμμές, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει θετικό αντίκτυπο στα βασικά στοιχεία του Ιουνίου, τα οποία είναι σίγουρα υψηλότερα από πέρυσι», πρόσθεσε στην απάντησή στο Reuters.

«Δεν έζησαν το... παραμύθι»

Παρόλα αυτά, το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι η Γερμανία που φιλοξενεί το πρώτο μεγάλο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 είναι απίθανο να δώσει τη μεγάλη αναμενόμενη ώθηση στην ευρύτερη οικονομική κατανάλωση.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο αντίκτυπος δεν έχει εμφανιστεί ακόμη καθόλου στα στοιχεία αυτού του μήνα από τη μηνιαία έρευνά του σε 9.000 επιχειρήσεις. Προηγουμένως έχει δηλώσει ότι ο αντίκτυπος, όταν εμφανιστεί στα στατιστικά στοιχεία, είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.

«Δεν υπάρχει σημαντική επίδραση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Ifo Klaus Wohlrabe στο Reuters, σχετικά με την έρευνα του ινστιτούτου. «Η γερμανική οικονομία πρέπει ακόμη να περιμένει το καλοκαιρινό της παραμύθι».
Ενώ τα ξενοδοχεία είναι σχετικά ικανοποιημένα από τις δραστηριότητές τους, η δυσαρέσκεια παρατηρείται περισσότερο στον κλάδο της εστίασης.

Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά και οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί πρόσφατα, οι καταναλωτές φαίνεται να συγκρατούνται και η ιδιωτική ζήτηση εξακολουθεί να μην ανακάμπτει, πρόσθεσε.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα