Νέα
  • ΓΔ: 804.19 +1.40%
  • Τζίρος: 35,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το πρόγραμμα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Ηλεκτροκίνητο όχημα της BMW / Πηγή: AP Images
Ηλεκτροκίνητο όχημα της BMW / Πηγή: AP Images

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη το έργο, «Πλαίσιο εγκατάστασης & λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων», εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Το έργο είναι μεταρρύθμιση με αντικείμενο αποκλειστικά νομοθετικής φύσεως χωρίς προϋπολογισμό στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η μεταρρύθμιση αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τον εξηλεκτρισμό του τομέα μεταφορών και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

α) προσαρμογή του νόμου,

β) δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων και

γ) ανάπτυξη σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ) από τους ΟΤΑ α’ βαθμού.

Η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη με την πρώτη και δεύτερη φάση να έχει ολοκληρωθεί, ενώ η τρίτη έχει εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ολιστικό και πλήρες κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το πρώτο και σημαντικότερο ορόσημο σε αυτή τη μετάβαση προς την κινητικότητα χαμηλών ρύπων, ήταν η θέσπιση του νόμου για την ηλεκτροκίνηση.

Ο νόμος 4710/2020, «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», εισάγει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση όλων των ΟΤΑ α΄ βαθμού να χωροθετήσουν την απαραίτητη δημόσια προσβάσιμη υποδομή φόρτισης εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους. Με αυτό τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η εγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού σημείων δημόσιας φόρτισης σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Το έργο αυτό συντονίζεται κεντρικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει ήδη δημοσιεύσει τις σχετικές τεχνικές οδηγίες, που χρησιμοποιούνται από τους ΟΤΑ.

Εως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονται στον νόμο 4710/2020 για την οργάνωση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, με έμφαση στην αγορά υπηρεσιών φόρτισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ακολουθεί η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τουλάχιστον 300 σχεδίων, που θα υποβληθούν από τις τοπικές αρχές για την εγκατάσταση δημόσια διαθέσιμων σημείων φόρτισης αυτοκινήτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα