Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

AUTO

Εφοδο στην ηλεκτροκίνηση κάνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί - Τι ετοιμάζουν Sony, Amazon, Google και Microsoft

Τα κεντρικά της Ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας, Sony, στο Τόκιο / Πηγή: AP
Τα κεντρικά της Ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας, Sony, στο Τόκιο / Πηγή: AP

Tην είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από την άνοιξη του 2022 σχεδιάζει η Sony Group, επιδιώκοντας να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην κινητικότητα της επόμενης γενιάς.

Η Sony Mobility είναι η νέα εταιρεία που ίδρυσε ο ιαπωνικός κολοσσός προκειμένου να "διερευνήσει μια εμπορική κυκλοφορία" ηλεκτρικών οχημάτων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Sony, Κενικίρο Γιοσίντα, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της εμπορικής έκθεσης τεχνολογίας CES στις ΗΠΑ.

"Με τις τεχνολογίες απεικόνισης και ανίχνευσης, cloud, 5G και ψυχαγωγίας, σε συνδυασμό με την κυριαρχία του περιεχομένου μας, πιστεύουμε ότι η Sony βρίσκεται σε καλή θέση ως μια δημιουργική εταιρεία ψυχαγωγίας για να επαναπροσδιορίσει την κινητικότητα", είπε ο Γιοσίντα.

O Γιοσίντα αποκάλυψε ένα πρωτότυπο όχημα SUV, το VISION-S 02, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα ηλεκτρικού οχήματος με το κουπέ VISION-S 01 το οποίο έχει ξεκινήσει δοκιμές σε δημόσιους δρόμους στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η μετοχή της Sony έκανε άλμα έως και 5% στο Τόκιο και 3,2% στη Wall Street, ξεπερνώντας τα 132 δολάρια.

Ηλεκτρικά φορτηγά από Stellantis και Amazon

Τη συνεργασία τους ανακοίνωσαν η βιομηχανία αυτοκινήτου Stellantis (Fiat Chrysler και PSA Group) και η Amazon, με την πρώτη να αποκτά πρόσβαση σε λογισμικά του τεχνολογικού κολοσσού που μπορεί να ενσωματώσει στα οχήματα της καθιστώντας τα πιο… έξυπνα και την δεύτερη να επεκτείνει τη δραστηριότητα της στον κλάδο αυτοκινήτου με σημείο αιχμής την ηλεκτροκίνηση.

Είναι γνωστό, εξάλλου, το ενδιαφέρον της Amazon για τον κλάδο αυτοκινήτου. Όμως, μέσα από τη συνεργασία τους θα δημιουργήσουν από κοινού ηλεκτρικά φορτηγά, με τα οποία η Amazon θα εξοπλίσει τον στόλο της και το τεράστιο δίκτυο παράδοσης προϊόντων που έχει δημιουργήσει.

Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η Amazon θα είναι ο πρώτος πελάτης της νέας γραμμής φορτηγών-ντελίβερι που θα αρχίσει να κατασκευάζεται από την Stellantis, από το 2023. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που θα παραδοθούν δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο είναι γνωστό πως η εταιρεία θα χρειαστεί αρκετές χιλιάδες.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της κάλυψης των αναγκών της είχε ήδη συμφωνήσει να αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά φορτηγάκια από την startup Rivian Automotive.

Από την άλλη πλευρά η Stellantis στο δρόμο για τη μετάβαση της προς τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης και το κυνήγι των εξειδικευμένων ομίλων του κλάδου, όπως η Tesla, θα χρειαστεί για τα οχήματα της νέα λογισμικά και εξοπλισμό κυρίως στο μέτωπο του infotainment για να προσελκύσει τους καταναλωτές, κάτι που θα της διασφαλίσει η Amazon.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι οι δυο τους να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέου λογισμικού για τα λεγόμενα «smart cockpit» του συνόλου των μοντέλων της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα οποία ορίζεται πως θα είναι έτοιμα από το 2024. Μάλιστα, η φωνή και η τεχνολογία της Alexa θα «ντύνει» τα νέα συστήματα πλοήγησης κλπ, με το «smart cockpit» των οχημάτων να περιλαμβάνει σειρά υπηρεσιών, όπως πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η σύμπραξη Stellantis και Amazon, που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών προϊόντων που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, είναι μόλις η τελευταία μιας σειράς ανάλογων συνεργασιών ανάμεσα στους δύο κλάδους.

Google και Microsoft

Στις αρχές της περσινής χρονιάς, η αμερικανική Ford είχε ανακοινώσει ανάλογη συνεργασία της με την Google, που θα της παρέχει αποκλειστικές υπηρεσίες cloud στα οχήματα της, ενώ με την Google έχει ανακοινώσει πως θα συνεργαστεί και η γαλλική Renault.

Αντιστοίχως, General Motors και Volkswagen έχουν καταλήξει σε συμφωνίες συνεργασίας με την Microsoft κυρίως στο μέτωπο της αυτόνομης οδήγησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα