Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

VW και Porsche προετοιμάζουν την μεγαλύτερη IPO στην ευρωπαϊκή ιστορία

Volkswagen
Volkswagen / Πηγή: AP

Η Volkswagen AG και η Porsche έχουν διαπραγματευτεί μια συμφωνία-πλαίσιο για να προετοιμαστούν για μια δημόσια εγγραφή της ΙΡΟ (Initial Public Offering), τόνισαν οι δύο εταιρείες σήμερα, στην πρώτη επιβεβαίωση από τους παράγοντες που εμπλέκονται ότι μια ΙΡΟ είναι στο τραπέζι.

Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και η σύναψη συμφωνίας πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό και εποπτικό συμβούλιο και των δύο εταιρειών, ανέφερε η Volkswagen.

Οι δηλώσεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την μεγαλύτερη -εάν προχωρήσει- δημόσια εγγραφή στην ευρωπαϊκή ιστορία, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για αποτίμηση της εταιρείας πολυτελών αυτοκινήτων, στα 45-90 δισ. Ευρώ.

"Το εάν θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία-πλαίσιο, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό και εξαρτάται από την έγκριση των δ.σ. και των δύο εταιρειών”, ανέφερε η Volkswagen.

Η Porsche δήλωσε πως η συναλλαγή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την απόκτηση κοινών μετοχών (που παρέχουν δικαιώματα ψήφου στον κάτοχο) της Porsche AG.

Η σπέκουλα για μια IPO της Porsche έχει τροφοδοτήσει ελπίδες πολλές φορές στο χρηματιστήριο την προηγούμενη χρονιά, αλλά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί εξαιτίας της σύνθετης δομής των μετόχων.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters πέρυσι ότι οι οικογένειες των Porsche και Piech, η οποία ελέγχει το 31,4% των μετοχών της Volkswagen και έχουν δικαιώματα ψήφου 53,3% μέσω της Porsche, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν απευθείας συμμετοχή στην Porsche.

Μια τέτοια κίνηση θα χαλάρωνε τον έλεγχο των οικογενειών στην VW, υπέρ της άμεσης κυριότητας του brand σπορ αυτοκινήτων που ιδρύθηκε από τον Ferdinand Porsche, το 1931.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα