Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Πάροχοι - εκκαθαριστές POS: Είμαστε θετικοί στην κατεύθυνση μείωσης των προμηθειών

Τη βούλησή τους να συμβάλουν στην μείωση των προμηθειών κυρίως σε ότι αφορά τις μικρής αξίας συναλλαγές, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε περίπτερα, λαϊκές αγορές, ταξί επανέλαβαν οι πάροχοι  - εκκαθαριστές, με «συνδρομητικά πακέτα» που μπορούν μέχρι να μηδενίσουν τις προμήθειες.

Στη συζήτηση με θέμα «Κeeping pace with rapid innovation in payment landscape» την οποία συντόνισε ο διευθυντής της «Η» Γιάννης Φώσκολος, ο Nίκος Παπαδόγλου, Chief CommercialOfficer της Nexi Greece,  υπογράμμισε ότι όλοι είναι θετικοί στην κατεύθυνση μείωση των προμηθειών, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομίας  Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη χθεσινή του τοποθέτηση. «Και προφανώς θέλουμε να βοηθήσουμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία»  ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή τις ακριβότερες προμήθειες σε επίπεδο Ε.Ε, αλλά από τις χαμηλότερες.

Στο χώρο των περιπτέρων κάτι πρέπει να κάνουμε και η λύση «οne size fit all» διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να καλύψει όλες τις επιχειρήσεις και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο μας, ανέφερε ανέφερε ο Ιωάννης Κιτιξής  Country Head & Managing Director Worldline Merchant Services, Greece.

«Πολύ πρόσφατα αλλάξαμε το μοντέλο μας σε ότι αφορά επιχειρήσεις που κάνουν micropayments.  Λανσάραμε τρία συνδρομητικά πακέτα classic, advance και premium όπου μια μικρή επιχείρηση προαγοράζοντας ένα πακέτο που της ταιριάζει μπορεί να κάνει συναλλαγές μέσα στο ποσό που «εξαγοράζει» χωρίς να ασχολείται με το ποσοστό της προμήθεια  και μπορεί ακόμα και να μηδενίσει τις προμήθειες, μέσω των πολλαπλών συναλλαγών. Και επιπρόσθετα στον μικρό επιχειρηματία προσφέρεται μαζί με το πακέτο και τερματικό τελευταίας γενιά. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι η αποδοχή και εκκαθάριση συναλλαγών είναι συνεργάτης για την επιχείρηση και όχι το πρόβλημα στην επιχείριση» είπε ο επικεφαλής της Worldline.

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τα soft pos καθώς αποτελούν ευέλικτη λύση για μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που χρειάζονται πολλά τερματικά όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις εστίασης λειτουργώντας πολλές συμπληρωματικά, αλλά στο χώρο τουρισμού όπου ο πελάτης θέλει να πληρώσει στο νόμισμα της χώρας του.

Πάνω από 30.000 πελάτες της Worldline έχουν soft pos εκ των οποίων 7.000 λόγω του νέου κανονιστικού πλαισίου έπρεπε να αναβαθμιστούν, όπως και έγινε οι περισσότεροι έχουν διασυνδεθεί με τις  ταμειακές λύσεις και μέχρι το τέλος Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους υπόλοιπους

Ο Ν. Παπαδόγλου υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές μεγαλώνουν με διψήφιο ποσοστό και μετά πανδημία covid ενώ και σε διεθνές επίπεδο ο πληθωρισμός πιέζει για πιο μικρές και συχνότερες συναλλαγές.  Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν ψηφιακές συναλλαγές οι οποίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15% με τα ψηφιακά πορτοφόλια συνεχώς να κερδίζει έδαφος. « Ολοι θα βοηθήσουμε για μια ενιαία ψηφιοποίηση . Θέλει χρόνο και ωριμότητα. Είμαστε σε καλό δρόμο»

IRIS: Η ΑΑΔΕ ο καλύτερος πελάτης

Το α’ τρίμηνο του 2024 η ΔΙΑΣ εκκαθάρισε – διακανόνισε 125 δισ. εκατ. ευρώ εκ των οποίων 1,3 δισ. ευρώ αφορά το IRIS, δηλαδή το 1%, που σημαίνει ότι πρόκειται για μικροσυναλλαγές ενώ με βάση τον αριθμό συναλλαγών από τις 120 εκατ. συναλλαγές το 10% πραγματοποιήθηκε μέσω IRIS, το οποίο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς όπως είπε η Σταυρούλα Καμπουρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ και προανήγγειλε την  εισαγωγή του ΙRIS σε φυσικό σημείο, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία Ινδία, Βραζιλία κ.α). Όπως εξήγησε, σε ένα φυσικό κατάστημα ο πελάτης θα μπορεί να πληρώσει με κάρτα ή με IRIS.  

Ενδιαφέρον είναι τα ποιοτικά στοιχεία του ΙRIS

Το P2P (person to person) έχει ξεπεράσει τα 2, 5 εκατ. χρήστες, ο ρυθμός εγγραφής είναι 100.000 χρήστες ανά μήνα «κι αυτό χωρίς διαφήμιση αλλά με τον καλύτερο brand ambassador, τον υπουργό Οικονομικών» όπως είπε η Στ. Καμπουρίδου.  Το 70% των χρηστών είναι 18-34 ετών,  άρα όλοι σχεδόν οι νέοι με τραπεζικό λογαριασμό έχουν ενεργοποιήσει το IRIS. Σε μηνιαία βάση, το 2024 γίνονται  περισσότερες από 3,2 εκατ. συναλλαγές όταν το 2020-2021 οι μηνιαίες συναλλαγές ήταν λιγοτερες από 100.000 συναλλαγές.

Το δεύτερο υπο – προϊον του ΙRIS, που απευθύνεται σε ελεύθερους επαγγελματίες και  επιτηδευματίες το P2B (person to business)  έχουν εγγραφεί 270.000 και μέχρι τέλος Ιουνίου να εγγραφούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΔΙΑΣ ο αριθμός των συναλλαγών έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. «Είναι ένα προϊόν που πιστεύουμε πολύ. Είναι πολύ εύχρηστο και μπορεί να πληρώσεις τον υδραυλικό, τον γιατρό, τον συμβολαιογράφο».

Το IRIS commerce, που είναι μόνο σε ηλεκτρονικά καταστήματα – 5.000 μέχρι σήμερα – ενώ η ΑΑΔΕ κάνει τη μεγαλύτερη χρήση (στο site και στο mobile app). Aπό τις συναλλαγές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα 700 εκατ. είναι συναλλαγές ΑΑΔΕ με το μέσο ποσό πληρωμής μέσω IRIS να είναι στα 2.400 ευρώ , όταν με κάρτα είναι 175 ευρώ.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα