Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Ν. Παπαθανάσης: Ιδού τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας

Ποσά ύψους 4 δισ. ευρώ διατίθενται ειδικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης με 36 δισ. ευρώ (18 δισ. ευρώ το δανειακό σκέλος και 18 δισ. ευρώ το σκέλος των επιδοτήσεων), το ΕΣΠΑ με 26 δισ. ευρώ που αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΚΑΠ με 19 δισ. ευρώ και το Εθνικό Πρόγραμμα με 14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, στα προγράμματα των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για τον προκαρκινικό έλεγχο στις γυναίκες, τα φωτοβολταϊκά πάνελ στον αγρό, το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά και το πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης για τη μεταποίηση. Ενώ, από το σκέλος των δανείων, τα 18 δισ. ευρώ κατανέμονται ισόποσα στις μεγάλες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον εγγυοδοτικό πυλώνα του προγράμματος, δίδονται κρατικές εγγυήσεις έως το 80% του δανείου και επιδοτείται το επιτόκιο με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ, εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τον πυλώνα της επιδότησης του επιτοκίου, το 40% του δανείου είναι άτοκο και το υπόλοιπο 60% επιδοτείται με 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα καλύψει τις πληρωμές των δανείων της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τις 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα