Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Γρ. Δημητριάδης (Υπερταμείο): Το νέο sovereign fund θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Το νέο Εθνικό επενδυτικό Ταμείο, το sovereign fund που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Υπερταμείου θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και κεφάλαια από το εξωτερικό και έτσι φιλοδοξεί να γίνει κρίσιμος μοχλός για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει με συνέντευξη του στην «Η», ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΥπερταμείουΓρηγόρης Δημητριάδης στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών«Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σαφές», λέει ο κ. Δημητριάδης, εξηγώντας πως το νέο Επενδυτικό Ταμείο θα ιδρυθεί και θα συσταθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 το αργότερο θα είναι λειτουργικό.

Αυτή η πρώτη περίοδος, κατά την οποία το sovereign fund χτίζεται «είναι πολύ σημαντική για εμάς, το πώς θα χτιστεί το νέο ταμείο», λέει ο κ. Δημητριάδης, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα έχει την καλύτερη δυνατή εταιρική διακυβέρνηση και θα ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό. Κι αυτό επειδή το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο πρέπει να έχει την απαιτούμενη αξιοπιστία, για να προσελκύσει άλλα sovereign funds του εξωτερικού, να έρθουν να επενδύσουν στην χώρα μας».

Μεγάλα εθνικά επενδυτικά ταμεία όπως το Νορβηγικό, το Καναδικό ή αυτό της Σιγκαπούρης επενδύουν πιο εύκολα όταν έχουν ως partner κάποιον στον οποίο βλέπουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, ώστε να υπάρχει ένα συμπληρωματικό όχημα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Αυτή η πρώτη περίοδος, κατά την οποία το sovereign fund χτίζεται «είναι πολύ σημαντική για εμάς, το πώς θα χτιστεί το νέο ταμείο», λέει ο κ. Δημητριάδης, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα έχει την καλύτερη δυνατή εταιρική διακυβέρνηση και θα ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό.

Timing για μεταρρυθμίσεις

«Τώρα είναι το timing για πραγματικές μεταρρυθμίσεις», διαμηνύει ο κ. Δημητριάδης, εξηγώντας πως στόχος είναι οι ΔΕΚΟ του Υπερταμείου να μετασχηματιστούν σε «μικρές ΔΕΗ». Χρειαζόμαστε περισσότερες ευελιξίες για τις εταιρείες του Υπερταμείου, ευελιξίες αντίστοιχες με αυτές που απέκτησε η ΔΕΗ, λέει ο CEO του Υπερταμείου. «Υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Αυτή είναι η κρίσιμη ευκαιρία να κάνουμε τώρα τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και στο Υπερταμείο». 

Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα, λέει ο κ. Δημητριάδης και αναφέρει πως από το 2018 τα έσοδα του Υπερταμείου από μερίσματα των θυγατρικών του ανήλθαν σε 285 εκατομμύρια. Μόνο το 2023, δηλαδή σε μια μόνο χρονιά, τα αντίστοιχα έσοδα του Υπερταμείου έφτασαν τα 154 εκατομμύρια. «Αυτό δείχνει πως όταν κάνεις μια δουλειά βάσης, σιγά σιγά έχεις ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα».

«Υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Αυτή είναι η κρίσιμη ευκαιρία να κάνουμε τώρα τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις και στο Υπερταμείο». 

Ακτινογραφία των εταιρειών

Η Διοίκηση του Υπερταμείου έχει πλέον στη διάθεση της ένα πολύ αναλυτικό μηνιαίο report για κάθε θυγατρική εταιρεία. «Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο πώς προχωρούν οι εταιρείες οικονομικά, σε θέματα ESG, στις σχέσεις τους με τον πολίτη. Έχουμε μια μηνιαία ακτινογραφία της κάθε εταιρείας ανά πάσα στιγμή. Αν κάτι δεν πάει καλά, μπορούμε να το δούμε εγκαίρως, ώστε να το διορθώσουμε». 

Έχουμε πλέον ένα πολύ αναλυτικό μηνιαίο report για κάθε θυγατρική εταιρεία

Ελληνική οικονομία και ESG 

Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική και αυτό βασίζεται στο ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις, λέει ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας πως «αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να πάει παρακάτω». Η πιο σημαντική πρόκληση είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις εταιρείες του Υπερταμείου, ώστε «και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές να αισθάνονται καλύτερα, αλλά να υπάρχει και ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο κ. Δημητριάδης λέει πως οι εκπομπές ρύπων μετρώνται και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι ανά χρόνο για κάθε θυγατρική. «Μετράμε το αποτύπωμά μας και έχουμε σχέδιο για το πώς αυτό θα μειωθεί χρόνο με τον χρόνο. Για παράδειγμα, ήδη έχουν μειωθεί κατά 10% οι εκπομπές μας και πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι να μπορούμε να είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί σε οτιδήποτε συμβεί και για τα επόμενα χρόνια».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα