Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Γ. Στεργίου (ΕΥΔΑΠ): Εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει ένας οργασμός επενδύσεων

«Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ξεκινήσει ένας οργασμός επενδύσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στην «Η», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Στεργίου, ανέλυσε λεπτομερώς το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά και στα σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίηση της Ψυττάλειας.

«Οργασμός επενδύσεων την τελευταία τετραετία»

Αναλύοντας και εξειδικεύοντας το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ ο κ. Στεργίου σημείωσε πως «εδώ και 4 χρόνια έχει ξεκινήσει πραγματικά ένας οργασμός επενδύσεων, ο οποίος μάλιστα ενισχύεται και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, για τον απλούστατο λόγο ότι χωρίς επενδύσεις μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ότι το πιο σημαντικό αγαθό, που δεν είναι άλλο από το καθαρότερο νερό στην Ευρώπη».

Και συνέχισε: «Επειδή δεν θέλουμε να υπάρξει κανενός είδους κίνδυνος (σ.σ. για τους Αθηναίους), γι' αυτό ακριβώς το λόγο γίνονται αυτές οι επενδύσεις. Κίνδυνος μπορεί να υπάρξει, για παράδειγμα, από την κλιματική αλλαγή και από τα βίαια γεγονότα που συμβαίνουν εξαιτίας τους, όπως αυτά που ζήσαμε πολύ πρόσφατα στη Θεσσαλία. Κίνδυνος μπορεί να είναι και από ένα αντίθετο από τις πλημμύρες φαινόμενο, όπως είναι η ξηρασία. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο γίνονται τέτοιου είδους έργα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να παρέχουμε πολύ υψηλής ποιότητας νερό αδιάλειπτα σε 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είναι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου», υποστήριξε.

Ανέφερε εξάλλου πως η ΕΥΔΑΠ δεν μένει μόνο σε αυτό, καθώς όπως τόνισε, στο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, υπάρχει και μια δεύτερη διάσταση, αυτή της ταχύτερης ανάπτυξης: «Γιατί είμαστε μια εταιρεία εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Είμαστε υπόλογοι όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στους μετόχους μας. Θέλουμε λοιπόν να αυξήσουμε τα έσοδα της εταιρείας όχι εις βάρος των καταναλωτών νερού, αλλά διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, διευρύνοντας τις δραστηριότητές μας. Και αυτό θα το πετύχουμε μέσα από το μεγάλο μας επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ήδη, όπως σας είπα, σε εξέλιξη, με πρώτο και ορατό ήδη το δίκτυο αποχέτευσης σε όλη την Ανατολική Αττική που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της λειψυδρίας, ο κ. Στεργίου, τόνισε πως η ΕΥΔΑΠ ήδη δουλεύει σε «έναν σχεδιασμό ενεργειών και υλοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα προκειμένου να μην έχουμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη λειψυδρία».

►Διαβάστε επίσης: Σαχίνης - ΕΥΔΑΠ: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε καθαρό, φθηνό νερό

«Μείωση των απωλειών νερού»

«Όμως υποχρέωσή μας είναι να διαχειριστούμε τα νερά με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει, για παράδειγμα, να μειώσουμε σημαντικά τις απώλειες. Γι' αυτό ακριβώς ανανεώνουμε το δίκτυό μας. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τους όρους επαναχρησιμοποίησης του νερού και επίσης εκεί ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεών μας στρέφεται σε αυτό το κομμάτι μέσα από τα σύγχρονα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία πρέπει να σας πω ότι δίνεται η δυνατότητα να παραχθεί νερό, το οποίο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς λόγους», συνέχισε ο κ. Στεργίου και επεσήμανε:

«Και γι αυτό ακριβώς στην Ανατολική Αττική ήδη έχουμε κάνει μια συμφωνία πλαίσιο με όλους τους Δήμους της περιοχής. Ακριβώς μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα έργα της αποχέτευσης και των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων, να παίρνουμε επαναχρησιμοποιούμενο νερό για λόγους άρδευσης και να μην τραβάνε νερό, το οποίο είναι και ακριβό από γεωτρήσεις».

Σχετικά με το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για την περαιτέρω αξιοποίηση της Ψυττάλειας, ο κ. Στεργίου ανέφερε: «Η Ψυττάλεια υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι παλαιότεροι από εμάς είμαι βέβαιος ότι θυμούνται πόσο επιβαρυμένος περιβαλλοντικά ήταν ο Σαρωνικός σήμερα, επειδή ακριβώς αυτό το καθαρό νερό, το οποίο παράγεται από την Ψυττάλεια, πέφτει τελικά μέσα στον Σαρωνικό, έχει πραγματικά αναβαθμιστεί ο συγκεκριμένος χώρος οικολογικά και έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο περιβάλλον, ιδανικό».

«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι δυνατότητες πλέον μας παρέχει η τεχνολογία;», διερωτήθηκε σε αυτό το πλαίσιο και ανέφερε: «Αλλά πρέπει να σας πω και το αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο οδηγεί όλες τις εταιρείες σαν την ΕΥΔΑΠ να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο αυτού του είδους τις τεχνολογίες και με αυτό τον τρόπο να έχουν πλέον να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενο νερό για χρήσεις όπως για παράδειγμα η άρδευση».

Ο ίδιος εκτίμησε πως «είμαστε πολύ κοντά» στη διάθεση επαναχρησιμοποιούμενου νερού για άρδευση: «Υπάρχει αυτή η τεχνολογία. Είναι διαθέσιμη και ήδη όπως σας είπα και νωρίτερα, έχουν υπογραφεί τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας με συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να δημιουργηθεί αρδευτικό σύστημα με νερό επαναχρησιμοποιούμενο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα