Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Αλ. Σδούκου στην «Η»: Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα offshore αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου

Να κερδίσουμε το στοίχημα του χρόνου. Αυτό είναι το μείζον ζητούμενο για το μεγάλο ενεργειακό project της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, όπως το περιγράφει με συνέντευξη της στην «Η» η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τα offshore αιολικά είναι τεράστιο, λέει η υφυπουργός, προέρχεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, από εταιρείες με καλή τεχνογνωσία σε άλλες θάλασσες, στη βόρεια Ευρώπη και τη Σκωτία. 

«Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει μια προστιθέμενη αξία γύρω από αυτό το industry», παρατηρεί η κ. Σδούκου, λέγοντας πως 7 δισ. επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και μια νέα παραγωγική βάση στη χώρα μας. Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει Mediterranean Hub για τα αιολικά πάρκα και να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες μεγάλες, μεσαίες ή μικρές να αναπτυχθούν γύρω από αυτό το industry». 

Εξαγωγέας πράσινης ενέργειας

Μέσα από την ανάπτυξη των offshore αιολικών πάρκων η Ελλάδα μπορεί να υλοποιήσει ευκολότερα τον στρατηγικό της στόχο να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας προς την κεντρική Ευρώπη, καλύπτοντας πρώτα τις δικές της ενεργειακές ανάγκες, αφού η χώρα μας είναι «ευλογημένη από υψηλό αιολικό δυναμικό»

Το ζητούμενο είναι η Ελλάδα να γίνει Mediterranean Hub για τα αιολικά πάρκα και να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες μεγάλες, μεσαίες ή μικρές να αναπτυχθούν γύρω από αυτό το industry 

Το χρονοδιάγραμμα

Το κρίσιμο είναι το χρονοδιάγραμμα. «Η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες επενδύσεις για να αρχίσει η ανάπτυξη των πάρκων. Συνήθως η διαδικασία ολοκλήρωσης των ερευνών διαρκεί από 1 έως 2 χρόνια μερικές φορές και παραπάνω», εξηγεί η υφυπουργός ενέργειας και συμπληρώνει: «το στοίχημα είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των ερευνών στα επόμενα 2 χρόνια και στο μεταξύ να μην χάσουμε την επαφή με το επενδυτικό κοινό». 

Πρέπει να ολοκληρωθεί η έγκριση της στρατηγικής μελέτης και το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσουν οι βυθομετρικές μελέτες και οι μετρήσεις αιολικού δυναμικού στις πρώτες περιοχές. «Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στοιχεία ότι το έργο είναι βιώσιμο. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές τις έρευνες ώστε να τις ολοκληρώσουμε έγκαιρα και να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό για να προσελκύσουμε τις εταιρείες».  

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στόχος είναι να έχουν αναπτυχθεί 1,9 GW έως το 2030. «Κανένα έργο δεν μπορείς να το επιβάλεις αν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και αν δεν δώσεις τα ωφέλη που δικαιούται να απολαύσει η τοπική κοινωνία», παρατηρεί η κ. Σδούκου. 

Ο ρόλος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Η Ελλάδα είναι ένας διαχρονικός πυλώνας στην ευρύτερη περιοχή που διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια. «Χάρη σε υποδομές όπως η Ρεβυθούσα, οι αγωγοί TAP και IGB καταφέραμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη της χώρας μας», εξηγεί η κ. Σδούκου, αναφερόμενη στο παράδειγμα της Βουλγαρίας.

«Σήμερα επιδιώκουμε τον ίδιο ρόλο του πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας να διαδραματίσουμε στο μέτωπο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», λέει η κ. Σδούκου. «Για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να εστιάσουμε σε καθαρές μορφές ενέργειας, νέες τεχνολογίες και ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Το μεγάλο στοίχημα αυτής της δεκαετίας είναι η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων. Αυτό προωθούμε με τις νέες συνέργιες που στήνουμε», εξηγεί. 

Ο ευσεβής μας πόθος είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατό την επενδυτική απόφαση για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση - Εντός του 2025, μακάρι και νωρίτερα. Ωστε να δούμε τις πρώτες γεωτρήσεις να γίνονται στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια και σίγουρα πολύ πριν το 2030

Μιλά για τον «κάθετο διάδρομο» του φυσικού αερίου έως την Ουκρανία. «Το ίδιο όραμα και την ίδια στρατηγική έχουμε και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, την Τουρκία, αλλά και μεγάλα εμβληματικά έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ αλλά και το έργο διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα.

Upstream 

Σχολιάζοντας τις πυκνές εξελίξεις στο μέτωπο του upstream η κ. Σδούκου, αφού λέει πως «θα προτιμήσω να κρατάμε τα πόδια μας στη γη και να μην καλλιεργούμε προσδοκίες», δεν κρύβει την αισιοδοξία της - ή τουλάχιστον τον ευσεβή της πόθο - για τα αποτελέσματα των ερευνών στα οικόπεδα των παραχωρήσεων. 

«Τα στοιχεία των ερευνών είναι στα χέρια των εταιρειών, της HELLENiQ ENERGY, της Energean και της ExxonMobil, οι οποίες και βρίσκονται σε καθεστώς επεξεργασίας και αξιολόγησης, ώστε να φτάσουν σύντομα στο επόμενο βήμα που είναι η επενδυτική απόφαση για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση», λέει και συμπληρώνει «ο ευσεβής πόθος είναι να το έχουμε (το «πράσινο φως») το συντομότερο δυνατό. Εντός του 2025, μακάρι και νωρίτερα. Ωστε να δούμε τις πρώτες γεωτρήσεις να γίνονται στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια και σίγουρα πολύ πριν το 2030»...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα