Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Θ. Σκυλακάκης στην «Η»: Αν χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση για τον Great Sea Interconnector η Κύπρος θα μείνει ενεργειακό νησί

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Σαφές μήνυμα προς την Λευκωσία πως αν χαθούν οι προθεσμίες για τα κονδύλια από την Ε.Ε. που αφορούν στο μεγάλο project του Great Sea Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, τότε «μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να διασυνδεθεί με το καλώδιο η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη», στέλνει με συνέντευξή του στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Μετά την εκδήλωση από την κυπριακή πλευρά της πρόθεσης να υπάρξει επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρου - Κρήτης, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθαρίζει πως «αναλάβαμε με παρότρυνση και της κυπριακής πλευράς μια ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο και έχει δώσει και μεγάλη ενίσχυση. 

Αν η ενίσχυση χαθεί, η πιθανότητα να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη με το καλώδιο μειώνεται δραματικά. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσει προφανώς και η κυβέρνηση της Κύπρου. Για την Ελλάδα το σημαντικό από την δική μας οπτική γωνία είναι να προστατευθεί ο έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος και αυτό και θα κάνουμε». Επισημαίνεται πως με βάση τη συμφωνία του 2017 ο καταμερισμός του κόστους βαραίνει σε ποσοστό 63% τους Κύπριους καταναλωτές και 37% τους Έλληνες. 

«Εχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα για να βοηθήσουμε να μην χαθεί το έργο, αλλά σε τελική ανάλυση η ευθύνη μας είναι απέναντι στον έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο», επαναλαμβάνει ο κ. Σκυλακάκης. 

Για την Ελλάδα - παρατηρεί - το έργο αυτό είναι θετικό διευκολύνει την ισορροπία, αλλά δεν είναι κρίσιμο έργο. «Η Ελλάδα δεν είναι ενεργειακό νησί. Το σημαντικό είναι να προστατευθεί και ο έλληνας καταναλωτής. Και με αυτά τα δυο κριτήρια θα κινηθούμε. Και αν χαθεί η χρηματοδότηση της Κομισιόν η πιθανότητα να γίνει αυτό το έργο μειώνεται δραματικά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται καμία ανάλυση κόστους - οφέλους»...

Τα τιμολόγια ρεύματος

Σε ερώτηση για τα τιμολόγια ρεύματος και την τάση τους επόμενους μήνες, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι ότι η αγορά κινείται σταθεροποιητικά (στα ίδια) ή σε πτωτικά επίπεδα και αυτό είναι θετικό.

«Δεν μπορεί να δώσει πρόβλεψη για το μέλλον αλλά είναι σίγουρο ότι έχει επιτευχθεί υψηλός ανταγωνισμός και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε με διάφορες δράσεις τις τιμές προς τα κάτ». Ήδη οι τιμές έχουν γυρίσει στα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης και συμπληρώνει: «Η κρίση με τον τρόπο που την περάσαμε δεν θα επαναληφθεί».

Δύσκολο καλοκαίρι

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και τον κίνδυνο μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι, ο κ. Σκυλάκακης παραδέχθηκε ότι το καλοκαίρι του 2024 θα είναι πιο δύσκολο γιατί ξεκινάμε από ένα άνυδρο χειμώνα.  Η αντιπυρική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα και θα είναι διαφορετική απ’ αυτή που περιμέναμε. 

Ειδικά για τα δάση επεσήμανε ότι ξεκινάει μία μεταρρύθμιση για την οικονομία και την διαχείριση των δασών. Να υπάρχουν περισσότεροι δασεργάτες, να εξειδικευτούν, να αγοραστούν μηχανήματα να μπουν στα δάση. 

«Είναι μια μεγάλη αλλαγή και είναι μια κούρσα με τον χρόνο. Αν θα τρέχουμε εμείς πιο γρήγορα ή η κλιματική κρίση. Για την ώρα τρέχει η κλιματική» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα