Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Χ. Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ) στην «Η»: Η επενδυτική συνεργασία μας με την Mubadala θα κλιμακωθεί φέτος και το 2025

Νέες επενδύσεις στη χώρα μας από το κρατικό ταμείο του Abu Dhabi, Mubadala, προαναγγέλει για φέτος και του χρόνου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, μιλώντας στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Έχουμε στο pipeline αρκετά ελληνικά fund που εξετάζονται προς επένδυση από τη Mubadala και η συνεργασία μας θα κλιμακωθεί μέσα στο 2024 και στο 2025», τονίζει, υπενθυμίζοντας πως οι Άραβες έχουν επενδύσει ήδη σε τρία σχήματα και «λόγω της πολύ καλής συνεργασίας επικαιροποιήθηκε στις 8 Μαρτίου φέτος το μνημόνιο επενδυτικής συνεργασίας για άλλα δυο χρόνια».

Η ΕΑΤΕ, λέει ο κ. Λαμπρόπουλος, που είναι sovereign fund of funds, δηλαδή κρατικό ταμείο επενδύσεων σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, διαθέτει πλέον συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο 2,1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση. «Μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει να έχουμε 24 επενδυτικά σχήματα που αναφέρονται σε όλο το φάσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα αρχικά ώς τα πιο ώριμα στάδια». Η ΕΑΤΕ έχει επενδύσει 560 εκατ. ενώ έχουν αντληθεί από ιδιωτικά κεφάλαια άλλα 800 εκατ. «Έτσι η Ελλάδα έχει πετύχει να διαθέτει ένα οικοσύστημα κεφαλαίων επενδυτικών συμμετοχών, ένα επενδυτικό οικοσύστημα», λέει ο κ. Λαμπρόπουλος και συμπληρώνει πως «λειτουργούμε ως ο καταλύτης για την προσέλκυση έξυπνων κεφαλαίων, ώστε να υπάρχει επενδυτική ροή». 

Μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει να έχουμε 24 επενδυτικά σχήματα που αναφέρονται σε όλο το φάσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα αρχικά ώς τα πιο ώριμα στάδια

Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Ο Πρόεδρος της  ΕΑΤΕ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, εκλογή που επιβραβεύει - όπως λέει ο κ. Λαμπρόπουλος - την «μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για την προώθηση των επενδύσεων».

Αν και βασική προτεραιότητα είναι οι ΑΠΕ και οι επενδύσεις με πρόσημο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας όπως επίσης και η ανάδειξη του μικρομεσαίου ευρωπαϊκού επιχειρείν, πρόσφατα στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων έχουν μπει και οι επενδύσεις σε αμυντικές βιομηχανίες.

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι ένα «πολύ σημαντικό κέντρο λήψης αποφάσεων» και όποιος συμμετέχει έχει την εικόνα για τις στρατηγικές και τον επενδυτικό σχεδιασμό της Ε.Ε. για «την προτεραιοποίηση των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Αν και βασική προτεραιότητα είναι οι ΑΠΕ και οι επενδύσεις με πρόσημο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας όπως επίσης και η ανάδειξη του μικρομεσαίου ευρωπαϊκού επιχειρείν, πρόσφατα στις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων έχουν μπει και οι επενδύσεις σε αμυντικές βιομηχανίες. Ο κ. Λαμπρόπουλος σημειώνει, τέλος, πως οι χρονιές που έρχονται είναι «χρονιές μεγάλων προκλήσεων και σημαντικής επενδυτικής άνθησης», ενώ διαπιστώνει «σημαντική όρεξη από ιδιώτες να συνεπενδύουν και να μοχλεύουν τα εργαλεία που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ταμείο Επενδύσεων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα