Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Ι. Καργαρώτος (Παπαστράτος) στην «Η»: Η έγκυρη ενημέρωση κλειδί για την στροφή των καπνιστών σε εναλλακτικά, λιγότερο επιβλαβή προϊόντα

«Η μείωση της βλάβης υπάρχει παντού δίπλα μας, σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Από τα εμβόλια και τις αντηλιακές κρέμες, μέχρι τις ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε ο βλαπτικός χαρακτήρας του τσιγάρου, ξεκίνησε ένας μεγάλος διάλογος για το πώς θα μειωθεί η βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα», επισημαίνει με συνέντευξη του στην «Η» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφώνο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, αναφερόμενος σε έναν στρατηγικό πυλώνα της Παπαστράτος προς την επίτευξη του οράματος για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

«Η μητρική μας εταιρεία, Philip Morris International, έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 15 χρόνια στην έρευνα, ανάπτυξη και επιστημονική τεκμηρίωση των νέων προϊόντων, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες, δυνητικά λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές από το τσιγάρο», σημειώνει με έμφαση.

Ο ρόλος της Πολιτείας στην ενημέρωση

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, παρότι η διακοπή του καπνίσματος παραμένει η καλύτερη λύση, η έγκυρη ενημέρωση συνιστά την έννοια-κλειδί για τη μεταστροφή σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη σημασία του ρόλου της Πολιτείας: «Από πλευράς μας, υπάρχει μια μεγάλη και μακρά σειρά μελετών, που ξεκινά από τις βασικές τοξικολογικές αναλύσεις στο αερόλυμα και φτάνει μέχρι τις προ-κλινικές, κλινικές και μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες. Αυτές αποτελούν την επιστημονική τεκμηρίωση των των προϊόντων μας.

Η Πολιτεία θα πρέπει με τη σειρά της να εξετάσει τον τρόπο και το αυστηρό, αλλά ρεαλιστικό, πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορεί να προσφέρεται έγκυρη ενημέρωση στους καπνιστές, για τις υπάρχουσες και μελλοντικές τέτοιες εναλλακτικές μειωμένου κινδύνου. Και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό πλαίσιο, που αναγνωρίζει τον διαφορετικό χαρακτήρα αυτών των προϊόντων».

Κίνητρα για επενδύσεις και από άλλες εταιρείες

Ο κ. Καργαρώτος θέτει στο τραπέζι της συζήτησης και την παροχή κινήτρων που θα διευρύνει κι άλλο την αγορά των εναλλακτικών προϊόντων καπνού και θα απομακρύνει τους καπνιστές από το τσιγάρο: «Με ένα πλέγμα ρυθμιστικών και φορολογικών μέτρων, η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει μια θετική διαφοροποίηση σε αυτά τα προϊόντα, ώστε να γίνουν περισσότερο προσιτά και προσβάσιμα στους καπνιστές.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνητρο και για άλλες εταιρείες, ώστε να επενδύσουν ουσιαστικά στη χώρα, όπως κάνουμε εμείς τα τελευταία 8 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μια πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου ενόψει Ευρωεκλογών

Με τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να πλησιάζουν, η Παπαστράτος δηλώνει έτοιμη να λάβει πρωτοβουλία ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Είναι αυτό «δουλειά» μιας εταιρείας; Ο κ. Καργαρώτος εξηγεί:

«Στην Παπαστράτος βλέπουμε τις ευρωεκλογές που έρχονται, με τη σκέψη ότι πρέπει όλοι να αξιολογήσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, και επομένως για ποια Ευρώπη θα ψηφίσουμε, ο καθένας με τα δικά του πολιτικά κριτήρια».

Και συνεχίζει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλα θέματα, που δεν αγγίζουν μόνο τις Βρυξέλλες, αλλά συνολικά τα 27 κράτη-μέλη και τους πολίτες τους. Από το θέμα των δυο ανοικτών πολεμικών μετώπων, μέχρι την πράσινη μετάβαση και φυσικά την ανάγκη επαναβιομηχάνισης της Ευρώπης, καθώς έχουμε μείνει δραματικά πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Η απάντηση σε όλα αυτά; Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος: «να δώσουμε το στίγμα των αξιών μας για την Ευρώπη και για τις δύσκολες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, μέσα από σημαντικές και σοβαρές συνέργειες».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα