Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΛΦΟΙ 2024

Κ. Βουτεράκος (KG Law Firm) στην «Η»: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub Παιδείας

Ο Κωνσταντίνος Βουτεράκος, Senior Partner της KG Law Firm (Κυριακίδης - Γεωργόπουλος)

Να δούμε από την αρχή τον πρωτογενή τομέα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν εκεί, «διότι η Ελλάδα μπορεί να παράξει αγροτικά προϊόντα πολύ υψηλής αξίας τα οποία μπορούν να πωληθούν με σημαντικό premium στο εξωτερικό», παρατηρεί ο Κωνσταντίνος Βουτεράκος, Senior Partner της KG Law Firm (Κυριακίδης - Γεωργόπουλος) με συνέντευξή του στην «Η», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

«Το αγροτικό μοντέλο πανευρωπαϊκά έχει ξεπεραστεί. Αυτό έδειξαν και οι πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία. Πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο αυτό με τους νέους αγρότες, που θα κάνουν χρήση τεχνολογικών εργαλείων στις καλλιέργειες τους και θα βάλουν το πράσινο πρόσημο στα χωράφια τους, χωρίς να βασίζονται σε ενεργοβόρες πρακτικές». 

Το αγροτικό μοντέλο πανευρωπαϊκά έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο αυτό με τους νέους αγρότες, που θα κάνουν χρήση τεχνολογικών εργαλείων στις καλλιέργειες τους

Μιλώντας για τους νέους τομείς που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, «δείχνει» - εκτός από τον πρωτογενή τομέα - και τον τομέα της «αμυντικής βιομηχανίας», έναν τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και την Παιδεία.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub Παιδείας, όπως είναι σήμερα η Κύπρος, μετά από ένα πλάνο 15 ετών», παρατηρεί ο κ. έμπειρος δικηγόρος που ασχολείται κατά βάση με. επενδυτικά σχέδια. «Μια οικονομία πρέπει να σκέφτεται με longterm σχεδιασμό και όχι ως private equity fund»... 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub Παιδείας, όπως είναι σήμερα η Κύπρος, μετά από ένα πλάνο 15 ετών

Καλό φεγγάρι στα οικονομικά

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλό φεγγάρι στα οικονομικά, μετά από μια μεγάλη κρίση», παρατηρεί γλαφυρά ο κ. Βουτεράκος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να αναδειχθεί ως πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει ένα γίνουν πιο εξωστρεφείς, λέει ο έμπειρος δικηγόρος. «Να στοχεύσουμε στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα είναι το ακρότατο όριο της Δύσης και γι αυτό πρέπει να εστιάσουμε σε υποδομές, μεταφορές, λιμάνια, οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο. Πρέπει να τρέξουμε την τεχνολογική μεταρρύθμιση και σίγουρα να εκμεταλλευτούμε τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει ένα γίνουν πιο εξωστρεφείς, λέει ο έμπειρος δικηγόρος. «Να στοχεύσουμε στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και η χώρα θα χρειαστεί ανοικοδόμηση. Πρέπει να σκεφτούμε τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν εκεί, πολύ περισσότερο επειδή έχουμε ιστορικούς δεσμούς με την μειονότητα εκεί».  

Πού εστιάζεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον; 

Σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στον τουρισμό και τη φιλοξενία, την εστίαση, την κρουαζιέρα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τον τομέα της ενέργειας.

Ο κλάδος της πληροφορικής είναι από τους λίγους όπου παρατηρείται πραγματικό brain gain, υπάρχουν δηλαδή Ελληνες που επιστρέφουν, «και αυτό κάτι δείχνει».

Σημαντικό είναι επίσης το ενδιαφέρον για καινούριους τομείς, όπως η πληροφορική και η τεχνολογία, αλλά και ο τομέας των υποδομών. 

Ειδικά ο κλάδος της πληροφορικής είναι από τους λίγους όπου παρατηρείται πραγματικό brain gain, υπάρχουν δηλαδή Ελληνες που επιστρέφουν, «και αυτό κάτι δείχνει». Άλλωστε ο κλάδος της πληροφορικής είναι στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτή τη στιγμή «ο κλάδος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΟΙ 2024

Περισσότερα